10 Bin Yillik Uygulama Yanlis Yapilirsa Cinselligi Bitiriyor

Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mahmut Aluç, sünnetin yanlis yapilmasi ve uygun olmayan yüksek isi üreten cihazlarin kullanimi ilerde çocugun cinsel fonksiyonlarinin tamamen kaybolmasina neden olabilecegini söyleyerek aileleri uyardi.

10 Bin Yillik Uygulama Yanlis Yapilirsa Cinselligi Bitiriyor
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarindan Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mahmut Aluç, sünnetin insanoglunun uygulayabildigi en eski cerrahi girisimlerden birisi oldugunu ifade ederek, “Geçmisinin 10 bin yila dayandigi sanilmaktadir. Hititlerde ve Misir da sünnet uygulandigina dair kayitlar vardir. Günümüzde Müslüman ve Yahudilerin çogunlukta oldugu ülkelerde ve Amerika Birlesik Devletlerinde yaygin olarak uygulanmaktadir. Bilindigi üzere 1219 sayili Kanununun 3’üncü maddesinde, sünnet isleminin genel tababet icrasi kapsaminda tüm tabipler tarafindan gerçeklestirilebilecegi hüküm altina alinmis bulunmaktadir. Bu kapsamda, sünnet isleminin yalnizca tabip tarafindan yapilabilecegi öngörüldügünden, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren sünnet islemi sadece tabiplerce yapilabilmektedir” dedi.



“Sünnet öncesi çocuk bilgilendirilmeli”

Op. Dr. Mahmut Aluç, sünnet öncesi çocugun sünnet konusunda aile ve doktor tarafindan mutlaka bilgilendirilmesinin gerekli oldugunu söyleyerek, “Sünnet sonrasi özellikle ülkemizde yasaklanmasina ragmen hekim disi personel tarafindan yapilan sünnetlerde erken veya geç dönemde bazi komplikasyonlarla karsilasilabilmektedir. Sünnetin toplumumuzda çok sik uygulanmasi nedeniyle aslinda bir cerrahi girisim oldugu göz ardi edilmektedir. Sünnet öncesi çocugun sünnet konusunda aile ve doktor tarafindan mutlaka bilgilendirilmesi gereklidir. Çocuga son anda söylenmesi ve ikna edilmeden yapilmasi aslinda ciddi bir psikolojik travma olacaktir. Belki de bu tür bir sorun ile karsilasmamak için en uygun yöntem bebeklik döneminde özellikle de yeni dogan döneminde sünnetin uygulanmasi olabilir. Daha geç dönenlerde yapilan sünnetlerde ise mutlaka çocuga sedasyon yapilarak, gerekirse ailenin yaninda bayiltilarak operasyona alinmasi daha uygun olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Sünnet derisinin çok alinmasi ereksiyon problemine neden olabilir”

Aluç, sünnet derisinin çok alinmasi veya az alinmasi sonucunda da hem estetik hem de ereksiyon problemlerinin yasanilmasinin mümkün olduguna deginerek, “Peniste kismi veya tam kayip sünnetin yanlis yapilmasi ve uygun olmayan yüksek isi üreten cihazlarin kullanimi sonucunda olusabilir ki oldukça ciddi bir komplikasyondur ve düzeltilmesi genellikle mümkün olamamaktadir. Ilerde çocugun cinsel fonksiyonlarinin tam kaybiyla sonuçlanabilir. Idrar kanalinin zarar görmesi: sünnet esnasinda yanlislikla idrar kanalinin kesilmesi veya hipospadias denilen halk arasinda peygamber sünneti olarak tanimlanan penisin konjenital anomalisinde sünnet yapilmasi durumunda olusur. Bunun sonucunda çocugun idrarini asagiya dogru yapmasi ve bazen de peniste olusan egrilik nedeniyle ereksiyon sorunlari, ardindan da cinsel iliskiye girememe gözlenebilir. Bu nedenle özellikle peygamber sünneti olan çocuklar bu konuda tecrübeli hekimler tarafindan ameliyat edilmeli ayni zamanda da sünnetleri yapilmalidir. Idrar kanalini daha üst kisimlari zarar görürse fistül denilen idrar kaçaklari olusabilir ki bu da onarimi oldukça zor bir sorundur. Sünnet sonrasi idrar kanalinda darlik olusmasi, hepatit B ve hepatit C dahil birçok bulasici hastalik kapilabilir. Sünnet derisinin çok alinmasi veya az olunmasi sonucunda da hem estetik hem de ereksiyon problemlerinin yasanilmasi mümkündür. Ayni sekilde sünnet sonrasi olusabilecek cilt yapisiklik ve köprüleri de ilerde ereksiyon sorunlarina neden olabilecektir. Ayrica kullanilan enerji kaynaklarina göre peniste yaniklar, his kaybi ve ileride yasayacagi cinsel sorunlar da meydana gelebilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA