Islam Isbirligi Teskilati'ndan Mescid-I Aksa'ya Yönelik Ihlaller Konusunda BMGK'ye Müdahale Çagrisi

Misir, Mescidi Aksa'ya baskin düzenlenmesine tepki gösterdi.

Islam Isbirligi Teskilati (IIT), fanatik Yahudilerin ve Israil polisinin isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini kinayarak Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) baskinlar karsisinda sorumlulugunu üstlenmeye çagirdi.

IIT'den, yapilan yazili açiklamada, Israil'in Mescid-i Aksa'nin avlusunda ibadet edenlere yönelik mükerrer saldirilari kinandi.

Bu eylemlerin, isgalci güç Israil'in, Kudüs'teki tarihi ve hukuki statükoyu degistirme girisimleri çerçevesinde gerçeklestigi kaydedilen açiklamada, bunun uluslararasi hukuku, Cenevre Sözlesmelerini ve BM kararlarini ihlal etmek anlamina geldigi aktarildi.

IIT, bu sistematik saldirilarin tüm sorumlulugunun Israil hükümetine ait oldugunu belirtti.

IIT, BMGK basta olmak üzere uluslararasi toplumu bu ihlallere son verilmesi için sorumluluklarini üstlenmeye ve barisin saglanmasi adina siyasi bir sürecin baslatilmasi için çalismaya çagirdi.

- Misir'dan kinama

Öte yandan Misir, Israil polisi korumasindaki fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesine tepki gösterdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Bakanlik, Israil polisi korumasindaki fanatik Israilliler tarafindan Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini yinelenmesini kiniyor." ifadesine yer verildi.

Kahire'nin bu ihlalleri tamamen reddettigi kaydedilen açiklamada, dünyanin farkli yerlerindeki Müslümanlar nezdinde çok önemli bir yere sahip olan Mescid-i Aksa'ya zarar verilmesi konusunda Misir'in her zaman uyarida bulundugu aktarildi.

Açiklamada ayrica, iki devletli çözüm çerçevesinde yasal referanslar, uluslararasi kararlar ve mesruiyet temelinde askiya alinan müzakere sürecinin yeniden baslamasinin önemi vurgulandi.

- Mescid-i Aksa'da yasananlar

Sabah saatlerinden itibaren 1500'ü askin fanatik Yahudi, Israil polisi korumasinda, sözde Süleyman Mabedi'nin yikilisinin yil dönümü olarak kabul ettikleri ve "Tisa BeAv" adini verdikleri matem günü dolayisiyla Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemisti.

Fanatik Yahudilerin baskinlarina karsi tepki gösteren Filistinliler ile Israil polisi arasinda Harem-i Serif'te olaylar yasanmisti. Plastik mermi ile göz yasartici gaz kullanan Israil polisi, çok sayida Filistinliyi gözaltina almisti.

Mescid-i Aksa'nin içinde bulundugu Eski Sehir bölgesinin tüm kapilarina bariyerler kuran Israil polisi, ayrica Harem-i Serif'e 40 yas alti Filistinlilerin girisine de izin vermemisti.
Kaynak: AA