Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Soyer, Gediz Nehri'ndeki Kirliligi Önleme Eylem Planini Açikladi

Ege Belediyeler Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirlilige karsi alinacak önlemlere iliskin eylem planini açikladi.

Soyer, nehirdeki kirlilige dikkati çekmek için "Temiz Gediz Temiz Körfez" sloganiyla Gediz'in dogdugu Murat Dagi'ndan basladigi havza turunu, Izmir'e döküldügü Foça eski Gediz yataginda sonlandirdi.

Burada düzenlenen etkinlikte konusan Soyer, Gediz Nehri'nin Türkiye tariminin yüzde 10'unu üreten bir bölgeyi suladigini belirterek, nehri temizlemek ve kirletilmesini engellemek için ne gerekiyorsa yapacaklarini söyledi.

Soyer, 12 baslikta alinmasi gereken önlemleri siralayarak, Murat Dagi, Milli Park ve Gediz Deltasi'nin UNESCO dünya dogal mirasi ilan edilmesi gerektigini ifade etti.

Havzanin en temel kirlilik kaynaklarindan biri olan Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nde aritmanin derhal yapilmasi gerektigini anlatan Soyer, sunlari kaydetti:

"Gördes'teki nikel madeni ile Murat Dagi'ndaki madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmali. Gediz Havzasi, madencilige, kum ocaklarina, tas ocaklarina kapatilmali. Havzadaki tüm köy yerlesimleri için paket aritma tesisleri yapilmali. Havzadaki tüm kaçak kuyular Devlet Su Islerince kontrol altina alinmali. Tarimda havza ölçeginde ürün planlamasi yapilmali. Su tüketmeyen tarimsal ürünler tesvik edilmeli. Havzada salma sulamaya son verilerek, damlama sulama tekniklerine geçis tamamlanmali. Demirköprü Baraji'nin 100 bin dekar sulama alani kapali sisteme geçirilmeli. Havzadaki tüm aritma tesisleri eksiksiz isletilmeli, mevzuat geregi aritma yapmasi gereken tüm tesisler yüzde yüz denetlenmeli."

Mevcut aritma sistemlerinin çalisip çalismadiginin tespit edilmesini isteyen Soyer, söyle devam etti:

"Salihli OSB gibi aritmasi efektif çalisan tesisler için elektrik tamamen ücretsiz olmali. Gediz Nehri ve kollari boyunca sögüt gibi temizleyici bitkilerin gelismesine olanak verecek alanlar olusturulmali. Gediz Havzasi'ndaki düzensiz kati atik sahalarinin tümü rehabilite edilmeli. Havzadaki tüm jeotermal sondajlarin desarjlari kontrol altina alinmali, etkin bir denetim yapilmali, reenjeksiyon kuyulari dogru çalistirilmayan ve yapilmayan tüm isletmeler derhal kapatilmalidir. Tarim alanlarinda jeotermal sondajlara izin verilmemeli."

Soyer, Gediz'in en kirli kollarindan Alasehir Çayi'ni temizlemek amaciyla bölgede paket aritma tesisi yapacaklarini dile getirdi.

Kaynak: AA