Alanya'da Caretta Caretta Yavrulari Denizle Bulusmaya Basladi

ALÇED Baskani Serefnur Kayhan: 'Alanya kiyi seridinde geçen yil tespit ettigimiz yuva sayisi 300 civarindayken bu yil 500'ün üzerinde oldu'.

Antalya'nin Alanya ilçesinde sahillerdeki yuvalarindan çikan, nesli tükenme tehlikesi altindaki caretta caretta yavrulari denizle bulusmaya basladi.

Alanya Çevre Egitim ve Mavi Bayrak Dernegi (ALÇED) ile Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü Alanya Sefligi ekipleri, yuvalarini koruma altina aldiklari yavrularin denizle bulusmalarina yardimci oluyor.

ALÇED Baskani Serefnur Kayhan, gazetecilere yaptigi açiklamada, caretta caretta yuvalarinin sayisinin en fazla oldugu yillardan birini yasadiklarini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini tedbirlerinin deniz kaplumbagalarinin yuva sayisinin artmasina olumlu yansidigini belirten Kayhan sunlari kaydetti:

"Alanya kiyi seridinde geçen yil tespit ettigimiz yuva sayisi 300 civarindayken bu yil 500'ün üzerinde oldu. Kovid-19'dan dolayi sahiller bostu. O yüzden rahatlikla gelip yumurtlayabiliyorlar. 25-30 yil önce buradan yumurtadan çikip denize ulasmislar. Dolayisiyla kendi çiktiklari sahile tekrar gelerek yumurta birakiyorlar."

Kayhan, sahillerde yuva sayisinin fazla olmasi nedeniyle daha çok dikkat etmek gerektigini belirterek deniz kaplumbagalarinin fotograflarinin cep telefonu flaslariyla çekilmemesi gerektigini vurguladi.

Bu yil çok fazla yuva olmasindan dolayi kafes sikintisi yasadiklarini bildiren Kayhan, yuvayi fark eden insanlarin öncelikle yetkililere haber vermesini istedi.
Kaynak: AA