Rize'deki Sel Ve Heyelanin Ardindan Hasar Tespiti Ile Arama Çalismalari Sürüyor

Rize'de siddetli yagisa bagli olusan sel ve heyelanlarin ardindan hasar tespit çalismalari ve kayip 2 kisiyi arama çalismalari devam ediyor.

Valilikten yapilan yazili açiklamada, 13 Temmuz Sali günü baslayip 14 Temmuz Çarsamba günü aksam saatlerinde siddetini arttiran yagislar sonucu merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri basta olmak üzere il genelindeki yerlesim birimlerinde çok sayida heyelan ve taskinin meydana geldigi animsatildi.

Açiklamada, Meteorolojiden alinan bilgiye göre metrekareye Güneysu ilçesinde 213,6, Çayeli Madenli'de 188,2, Çayeli ilçe merkezinde 150,4, Andon'da 134 kilogram yagis düstügüne isaret edildi.

Arama kurtarma kapsaminda kayip 8 kisiden 6'sinin cansiz bedenine ulasildigi, 2 kisiyi arama çalismalarinin iki noktada devam ettigi aktarildi.

Açiklamada, Muradiye beldesindeki arama kurtarma çalismalari sonucunda cansiz bedenine ulasilanlarin Hacer ve Cemal Mert, aranan kisinin ise Izzet Batuhan Delihasan oldugu ifade edildi.

Güneysu Ballidere köyünde kayip oldugu bildirilen Aynur, Mustafa ve Ayse Karaali'nin cansiz bedenlerine ulasildigi belirtilen açiklamada, Güneysu Tepebasi köyünde kayip oldugu belirlenen Hasan Arici'yi arama çalismalarinin devam ettigi kaydedildi.

Arama çalismalarinin halihazirda bölgeye ulasan 120 personelle devam ettigine dikkat çekilerek, ayrica Trabzon, Giresun ve Samsun'dan 4 köpekli arama timinin görevine devam ettigi vurgulandi.

Sahil Güvenlik Komutanliginin 30 gemi personeli, 1 sahil güvenlik gemisi ve 5 daliciyla Taslidere mevkisinde çalistigina isaret edilen açiklamada, AFAD'a bagli il müdürlüklerinden 29 dalgiç ile Emniyet Genel Müdürlügünden 10 dalgicin görevlendirildigi de anlatildi.

- Hasar tespit çalismalari baslatildi

Açiklamada, hasar tespiti için afet bölgelerinde çalismalara baslanildigi, 18 noktada inceleme yapildigi vurgulanarak, su ifadelere yer verildi:

"Inceleme yapilan alanlarda 3'ü yikik, agir hasarli olmak üzere 7 konutun nakline karar verilmis, 6 konutun ise heyelan riski nedeniyle afet önleyici istinat duvari ile güvenliginin saglanabilecegi tespit edilmistir. Söz konusu bölgelerde ayrica 1 binanin kontrol etütleri programina alinmasi önerilmistir. 77 köy/mahalle muhtariyla yapilan görüsmelerde yaklasik 110 ayri noktada inceleme taleplerinin oldugu belirlenmistir. 72 köy yolu kapali olup, Il Özel Idare yol aginda toplam 29 is makinesi, 50 personel ile çalismalar yürütülmektedir. Ayrica Güneysu ve selden etkilenen beldelere farkli yerlerden is makineleri görevlendirilmistir."

Defterdarlik Müdürlügünün ilk gün yaptigi incelemelerde ise 14 konut, 16 is yeri ve 13 aracin hasar tespitinin yapildigi, çalismalara bugün de baslandigi ifade edildi.

Açiklamada, Çayeli Büyükköy beldesinde 7 farkli noktada 35 kisi, Güneysu ilçesinde 4 farkli noktada 20 kisi, Muradiye Beldesinde 3 kisi, merkez Karayemis köyünde 30, Ambarlik köyünde 15 kisi olmak üzere toplam 103 kisinin tahliye edildigi belirtildi.

Kaynak: AA