Bakanlar Soylu, Kurum Ve Karaismailoglu, Rize'de Afet Bölgesinde Incelemelerde Bulundu

Içisleri Bakani Süleyman Soylu: 'Toplam 8 vatandasimizla ilgili yapilan arama kurtarma çalismalarinda 5'ini kaybettik. Diger 3'üyle ilgili de arama kurtarma çalismalarina enkaz altinda ulasma çalismalarina veya dere yatagi, ayni zamanda da denize ulasmissa çerçevede tüm çalismalarimiza devam ediyoruz' Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum: 'Hem DSI dere islahlari ile ilgili çalismalari yapacak. Biz de es zamanli olarak dere taskin riski altindaki binalarin tasinmasi sürecini tek katli ve yerinde zemin arti 23'ü geçmeyen taskin riski altinda olmayan alanlara yapacagiz' Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Insallah en kisa sürede bu afetin izlerini ortadan kaldirmak için bütün arkadaslarimizla birlikte canla basla çalisiyoruz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Rize'deki sel ve heyelanlara iliskin, "Toplam 8 vatandasimizla ilgili yapilan arama kurtarma çalismalarinda 5'ini kaybettik. Diger 3'üyle ilgili de arama kurtarma çalismalarina enkaz altinda ulasma çalismalarina veya dere yatagi, ayni zamanda da denize ulasmissa çerçevede tüm çalismalarimiza devam ediyoruz." dedi.

Soylu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hayati Yazici, Rize'de siddetli yagisa bagli sel ve heyelanlarin meydana geldigi bölgelerde incelemede bulundu.

Soylu, Güneysu ilçesinde gazetecilere, dün aksam itibariyla baslayan yogun yagis sebebiyle olusan sel ile ilgili Cumhurbaskani Erdogan'in talimatlariyla bölgede olduklarini söyledi.

Soylu, "Gece itibariyla gördügümüz hal ile bugünkü hal arasinda biraz daha fark oldugunu ifade etmeliyim. Su anda yaklasik 82 köy yolu kapali. Gece geldigimizde 27 bin aboneye elektrik verilemiyordu, su anda yaklasik 13 bin aboneye elektrik verilemiyor. Birkaç saat sonra bu sayinin çok daha azalacagini düsünüyoruz. Buradaki çalismalar, gerek su gerek elektrik gerek temizleme çalismalari devam ediyor." diye konustu.

Soylu, hem Güneysu'yu hem Büyükköy'ü ziyaret ettiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ayni zamanda Madenli beldesini ziyaret ettik. Tüm birimlerimiz kendi tespitlerini yaptilar. Hasar tespitinden yol açma çalismasina kadar her biri devam ediyor. 82 köyden 64 köye kadar su anda yollarin açilma çalismalari devam ediyor. Diger 18 ile ilgili de ancak oralara ulastiktan sonra ötekilere ulasilacagi için çalismalar devam edecek. Dün aksam bu konuda bir bilgi vermistik. Bize gelen ihbarlar ve yaptigimiz tespitler çerçevesinde Muradiye'de 3 kisinin enkaz altinda kaldigini degerlendiriyorduk, bir vatandasimiza ulastik, Allah rahmet eylesin. Enkaz altinda kaldigini degerlendirdigimiz 2 vatandasimizla ilgili arama kurtarma çalismalari halen devam etmektedir."

Güneysu'da bir vatandasin kaybolmasiyla ilgili de hem dere boyu hem de denize dogru gerek Sahil Güvenlik gerek dalgiçlarin arama kurtarma çalismalarina devam ettigini aktaran Soylu, söyle konustu:

"Yine bununla beraber dün aksamdan itibaren toplam arama kurtarma yaptigimiz sayi 8'e çikti. Bugün sabah itibariyla bir vatandasimizi daha bulduk. Iki olmustu, yine sabah gelen bir ihbar çerçevesinde Güneysu'ya bagli Ballidere köyünde bir evin selle karsi karsiya kaldigi ve evin içinin rüsubat doldugu ihbari gelince ekiplerimiz oraya ulastilar. Maalesef orada da 3 vatandasimizin hayatini kaybettigi bilgisini aldik. Biraz önce de o 3 vatandasimiza ulasildi. Allah rahmet eylesin. Allah mekanlarini cennet eylesin. Toplam 8 vatandasimizla ilgili yapilan arama kurtarma çalismalarinda 5'ini kaybettik. Diger 3'üyle ilgili de arama kurtarma çalismalarina enkaz altinda ulasma çalismalarina veya dere yatagi ayni zamanda da denize ulasmissa çerçevede tüm çalismalarimiza devam ediyoruz."

Soylu, toplam hastanelere müracaat sayisinin 5 oldugunu, 4 kisinin hastanelerden taburcu edildigini belirterek, bir kisinin su anda hastanede tedavi altinda göründügünü söyledi.

- "2 gün içinde insallah bölgedeki hasar tespit çalismalarinda bir netice alacagiz"

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ise hasar tespit çalismalarini gerek merkez Rize'den gerek çevre illerden getirdikleri ekiplerce yaptiklarini ifade ederek, "2 gün içinde insallah bölgedeki hasar tespit çalismalarinda bir netice alacagiz. Bir taraftan da hem heyelan riski altinda kalmis yine taskin riski altinda olan binalarin tespitlerinin yapilmasina müteakip daha önce Giresun Dereli'de oldugu gibi burada da konutlarimizin hizli bir sekilde insasini TOKI Baskanligimiz eliyle yapacagiz." dedi.

Madenli'ye gittiklerini, yerinde baktiklarini anlatan Kurum, söyle konustu:

"Hem DSI dere islahlari ile ilgili çalismalari yapacak. Biz de es zamanli olarak dere taskin riski altindaki binalarin tasinmasi sürecini tek katli ve yerinde zemin arti 2-3'ü geçmeyen taskin riski altinda olmayan alanlara yapacagiz. Yine çay alim merkezlerinin sikintili oldugunu, dere güzergahlari üzerinde oldugunun tespitini yaptik. Buraya da örnek çay alim merkezlerini yine TOKI Baskanligimiz eliyle yapip vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Insallah enkaz kaldirma çalismalarina da bir taraftan arama kurtarma çalismalarini müteakip baslayip hizli bir sekilde konutlarimizin insasini yapiyor olacagiz. Tüm Rize'mize, Muradiye'mize, Güneysu'muza, Madenli'mize, Büyükköy'ümüze 'geçmis olsun' dileklerimi iletiyorum. Milletimizin basi sag olsun."

- "Ulasima kapali yolumuz yok ana yollarda"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu da ana yollar bakimindan hasarli yollar oldugunu kaydederek, "Ama ulasima kapali yolumuz yok ana yollarda. Köy yollarinda sikintilarimiz var. Insallah bütün ekip, ekipman bütün arkadaslarimiz canla basla çalisiyorlar. Bütün köy yollarinda da ulasamayacagimiz yer en kisa zamanda kalmayacak. Iletisim konusunda da kismen bazi yerlerde sikintilarimiz var. Tabii elektrik kesintileri nedeniyle de olusan sikintilar var. Insallah hepsini de çözmek için çalisiyoruz. Seyyar ekiplerimiz de bölgedeler. Insallah en kisa sürede bu afetin izlerini ortadan kaldirmak için bütün arkadaslarimizla birlikte canla basla çalisiyoruz." diye konustu.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hayati Yazici da "geçmis olsun" dileklerini ileterek, "Sayin Cumhurbaskanimiz adina ve sahsimiz adina. Içisleri Bakanimiza, Çevre ve Sehircilik Bakanimiza, Ulastirma ve Altyapi Bakanimiza cidden sizler adina tesekkür ediyorum. Dün aksamdan itibaren buradayiz ve inceleme devam ediyor. 5 vefat eden vatandasimiz var. Insallah diger 3 kisiye sag olarak ulasiriz. Hasar büyük, yaygin ama bizim deneyimimiz bunun üstesinden gelecek zenginlikte. Insallah hasari da telafi edecegiz." ifadesini kullandi.

Incelemelere, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Rize Milletvekili Osman Askin Bak, DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz, Karayollari Genel Müdürü Abdulkadir Uraloglu da katildi.

Kaynak: AA