Sudan, Türkiye Üzerinden Avrupa'ya Et Pazarlamak Istiyor

Sudan Hayvancilik Bakani Hafiz Ibrahim Abdunnebi, Sudan'da üretilen eti Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç etmek istediklerini belirtti.

Bakan Abdunnebi, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Irfan Neziroglu'nu bakanlikta kabul etti.

Büyükelçilik Müstesari Yunus Emre Koçak ve Bakanlik Müstesari Eslem Besir'in de yer aldigi görüsmede, ikili iliskiler ve is birligini güçlendirmenin yollari ele alindi.

Abdunnebi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Büyükelçi Neziroglu'nun ziyaretinin, Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Muhammed Hamdan Dagalu ve kendisinin de aralarinda oldugu 5 bakanin 27 Mayis'taki Türkiye temaslarinin ardindan gerçeklesmesinin çok önem tasidigini ifade etti.

Ankara ziyaretinde Türkiye'nin hayvancilik alanindaki basarili tecrübelerine vakif olduklarini belirten Abdunnebi, hayvanlara kimlik verilmesi, mezbaha ve karantina merkezleri gibi konularda Türkiye'nin tecrübelerinden en iyi sekilde istifade etmek istediklerini dile getirdi.

- "Türkiye'nin Sudan'in yaninda durusunu takdir ediyoruz"

Kurban Bayramindan sonra Türkiye'yi ikinci kez ziyaret edecegini dile getiren Abdunnebi, "Türkiye ve Sudan arasinda çok önemli is birligi projeleri yapacagiz. Türkiye'nin Sudan'in yaninda durusunu takdir ediyoruz. Insallah iki ülke arasinda tam bir koordinasyon saglanacak." ifadelerini kullandi.

Görüsmede Sudan'da üretilen etin Türkiye'ye ve Türkiye vasitasiyla Avrupa'ya ihraç edilmesi konusunun ele alindigini vurgulayan Abdunnebi, Türkiye ile et ihracatinin yapilabilmesi için gerekli uluslararasi standartlarin yerine getirilmesi amaciyla iki ülke bakanliklarinin temsilcilerinden bir heyet olusturulmasi hususunda mutabik kalindigini kaydetti.

- Ortak eylem plani hazirlanmasi konusunda mutabakat saglandi

Yakin zamanda Türkiye-Sudan iliskilerinin çok iyi noktaya gelecegi konusunda olumlu beklentiler içinde oldugunu dile getiren Abdunnebi, Türkiye ve Sudan arasindaki köklü ve ezeli iliskilerin iki ülkeye hayir getirmesini diledi.

Hartum Büyükelçisi Neziroglu da "Her alanda oldugu gibi hayvancilik alaninda da iki ülke arasinda çok ciddi is birligi imkanlari ve firsatlari var. Biz, bunlari hizli sekilde hayata geçirmek, Türkiye'nin hayvancilik alanindaki tecrübesini Sudan'la paylasmak istiyoruz." dedi.

Bakan Abdunnebi'nin Kurban Bayrami'ndan sonraki Türkiye ziyaretinde bu tecrübeyi daha yakindan görme firsati bulacagini ifade eden Neziroglu, hayvancilik alaninda ortak eylem plani hazirlanmasi konusunda mutabik kaldiklarini söyledi.

Kaynak: AA