Içisleri Bakani Soylu, 'Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi'nin Tanitimini Yapti Açiklamasi

'Bu projemiz, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde baslattigimiz 21. yüzyil yolculugumuzun önemli dijital dönüsüm projelerinden birisi olacaktir. Gündelik hayatimiza dogrudan katki yapacaktir' 'Bu proje, yasanan pek çok magduriyetin, dolandiricilik hadisesinin önüne geçecek olan, hem vatandaslarimizi hem kurumlarimizi koruyacak olan bir proje olacaktir' 'Dünyanin neresinde 'patates hat' diye bir sey var? Farkli kimliklerle alinan hatlar var. Bu birilerini üzecektir ama hakkaniyeti saglam bir hale getirecektir. Birilerinin yerine ÖSYM sinavlarina girdiler. Birilerinin yerine baska sinavlara girmenin de önüne geçecek'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi'nin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde baslatilan 21. yüzyil yolculugunun önemli dijital dönüsüm projelerinden birisi olacagini belirtti.

Soylu, bir otelde gerçeklestirilen programda, çok sayidaki islem sirasinda kimlik dogrulamanin yeni kimlik karti ve parmak iziyle kisa sürede gerçeklestirilmesini saglayan Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi'nin (EKDS) tanitimini yapti.

Video konferans yöntemiyle sistemin pilot olarak uygulandigi Ziraat Bankasi subesi, Yenimahalle Tapu Müdürlügü ile Ankara 12. Noterligine baglanan Soylu, sistem kullanilarak yapilan islemleri takip etti, bilgi aldi.

Sistemin, hayata hiz ve güvenlik katacagini ifade eden Soylu, her bir projenin, bir çocugun dogumundaki gibi heyecan yasattigini vurguladi. Süleyman Soylu, yapilan çalismalarla dünyaya meydan okunduguna dikkati çekti.

- Temmuz ayi sonu itibariyla daha da yayginlastirilacak

Elektronik Kimlik Dogrulama Sistemi'nin, kimlik kartinin yetkili kurum tarafindan verildigini, kisinin kartinin sahibi oldugunu, kimlik dogrulama isleminin nerede, ne zaman, kim tarafindan, niçin gerçeklestirildigini gösterecegini dile getiren Soylu, sistemin 16 noterlikte, Ziraat Bankasi'nin 5 subesinde, Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle Tapu Müdürlügünde uygulandigini anlatti.

Bakan Soylu, sistemin temmuz ayi sonu itibariyla daha da yayginlastirilacagini bildirdi.

PTT ve üç özel bankanin da pilot çalisma için hazirliklarina devam ettigini aktaran Soylu, söyle devam etti:

"Bu projemiz, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde baslattigimiz 21. yüzyil yolculugumuzun önemli dijital dönüsüm projelerinden birisi olacaktir. Gündelik hayatimiza dogrudan katki yapacaktir. Bu proje, yasanan pek çok magduriyetin, dolandiricilik hadisesinin önüne geçecek olan, hem vatandaslarimizi hem kurumlarimizi koruyacak olan bir proje olacaktir."

- "Hakkaniyeti saglam bir hale getirecektir"

Yeni kimlik karti ve parmak iziyle kimlik dogrulamanin gerçeklestirilecegini söyleyen Soylu, usulsüzlüklerin de önüne geçilecegini vurguladi.

Sistemin hayata geçirilecegi alanlar hakkinda bilgi veren Soylu, projenin bütçeye de katki sunacagini kaydetti.

Içisleri Bakani Soylu, "Dünyanin neresinde 'patates hat' diye bir sey var? Farkli kimliklerle alinan hatlar var. Bu birilerini üzecektir ama hakkaniyeti saglam bir hale getirecektir. Birilerinin yerine ÖSYM sinavlarina girdiler. Birilerinin yerine baska sinavlara girmenin de önüne geçecek." dedi.

- "1 milyon 563 bin kisi sürücü belgesini kimlik kartina yükledi"

Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü ile dijital dönüsüm alanindaki çalismalari anlatan Soylu, pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartlarinin tek bir nokta olarak nüfus müdürlüklerinden verilmesini saglayan "Üçü bir yerde" projesinin yürütülen önemli çalismalar arasinda yer aldigini söyledi.

Soylu, uygulama kapsaminda 65,4 milyon kimlik karti, 12,4 milyon sürücü belgesi ile 5,7 milyon pasaportun teslim edildigini bildirdi.

Yeni nesil kimlik kartlarina ehliyetlerin aktarilabildigini de belirten Soylu, 18 Eylül 2020'de baslayan proje kapsaminda 1 milyon 563 bin kisinin sürücü belgesini kimlik kartina yükledigini dile getirdi.

Yerli ve milli kaynaklarla olusturulan Biyometrik Veri Sistemi'ne de deginen Soylu, bu konuda Türkiye'nin dünyadaki 7 ülkeden birisi oldugunu kaydetti.

e-Devlet projelerini de anlatan Soylu, Kurban Bayrami'ndan sonra e-Devlet üzerinden soy agaci belgesi alinabilecegini, buradaki islem süresinin de 2 saniye olacagini ifade etti. Soylu, bu belgeye iliskin görselleri de gösterdi.

- "Teknik altyapi tamamlandi"

Nüfus müdürlüklerindeki yogunlugu azaltacak yeni bir uygulamaya geçilecegini belirten Soylu, dijital nüfus sefliklerinin hizmet verecegini, vatandaslarin personel destegi olmadan "e-imza yüklemesi, sifre, randevu, adres beyan" islemlerini yapabilecegini dile getirdi. Süleyman Soylu, sistemde fotograf oldugunda da kimlik karti yenilemenin de yapilabilecegine degindi.

Içisleri Bakani Soylu, üzerinde çalistiklari bir baska projenin de "e-imza"nin yeni kimlik kartlarina yüklenmesi oldugunu, bu konuda teknik altyapinin tamamlandigini bildirdi.

Programa, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir, Içisleri Bakan Yardimcisi Tayyip Sabri Erdil, Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç, Türkiye Noterler Birligi Baskani Dursun Cin, Ziraat Bankasi Genel Müdürü Alpaslan Çakar katildi.
Kaynak: AA