Filistinli Ressamdan Ayrim Duvari'na 'Israil Irkçiligi' Temali Çizim

Ressam Takiyuddin Sebatin, Ayrim Duvari'na, yüzünde ABD'deki irkçi Ku Klux Klan örgütünün maskesi, elinde silah bulunan bir Israil askeri; karsisina da baligini fanusu içinde tasiyan Filistinli bir çocuk resmetti.

Filistinli ressam Takiyuddin Sebatin, Ayrim (Utanç) Duvari'nin Bati Seria'da kalan bölümüne "Israil isgalinin irkçiligi" temali bir resim çizdi.

Beytullahim kentinde yasayan 32 yasindaki Sebatin, Ayrim Duvari'na, migferini çikardiktan sonra yüzünde ABD'deki irkçi Ku Klux Klan (KKK) örgütünün maskesi, elinde silah bulunan bir Israil askeri; karsisina da baligini fanusu içinde tasiyan Filistinli bir çocuk resmetti.

AA muhabirine konusan Filistinli sanatçi, "Bu resimde Israil askeri, migferini çikararak gerçek yüzünü gösteriyor." dedi.

KKK'nin irkçi tavrinin bugün, Gazze Seridi'ni bombalayan, Kudüs'teki Filistin mahallelerini tehcir etmeye ve Yahudi yerlesimlerin sayisini artirmaya çalisan, tüm Filistin topraklarinda ihlaller gerçeklestiren Israil'de görüldügünü ifade eden Sebatin, duvara elindeki balik fanusuyla resmettigi çocugun ise Israil'in mayis ayinda düzenledigi saldirilarda hayatini kaybeden Filistinli çocuklari temsil ettigini dile getirdi.

Sebatin resimdeki çocuk ile askerde görülen irkçilik arasinda bir baglanti kurmanin mümkün olmadigini, irkçi gruplar ile Filistinli çocuk arasinda baris olmasinin da bir yarari bulunmadigini kaydetti.

ABD’de iç savasin sona ermesinin ardindan Tennessee eyaletinde 1865'te kurulan irkçi gizli örgüt KKK, özellikle siyahilere ve farkli dinlerin mensuplarina karsit görüsleriyle biliniyor.

Filistinli ve yabanci ressamlar, Ayrim Duvari'na ve Israil isgaline tepki göstermek amaciyla söz konusu duvara çesitli çizimler yapiyor.

Filistin'de 2000 yilinda patlak veren Aksa Intifadasi'nin (2. Intifada) ardindan Israil yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Bati Seria ile Israil arasina "Ayrim Duvari" insasina baslamisti. Ayrim Duvari nedeniyle Bati Seria'daki 3 milyona yakin Filistinli, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Israil'e geçemiyor.

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Israil'in Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi de yaralanmisti.

Kaynak: AA