Çelik Açiklamasi 'Israil Ile Filistin Meselesi Basta Olmak Üzere Israil Ile Bölgede Konusacagimiz Pek Çok Konu Var'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye-Israil iliskilerine yönelik, "Bölgede konusacagimiz pek çok konu var Israil ile Filistin meselesi basta olmak üzere. Umariz sorunlarin çözümüyle ilgili diyaloglar, karsilikli isbirliklerinin gelistirilmesi açisinda bundan sonra daha somut adimlari görecegiz. Buna göre hareket edecegiz” dedi.

Çelik Açiklamasi 'Israil Ile Filistin Meselesi Basta Olmak Üzere Israil Ile Bölgede Konusacagimiz Pek Çok Konu Var'


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantisi devam ederken toplantinin gündemine iliskin açiklamada bulundu.

Diyarbakir ziyaretinin son derece verimli geçtigini söyleyen Çelik, ”Diyarbakir anneleri ile bulusmanin son derece tarihi bir bulusma oldugunu kaydetti.

Çelik, ”Siyasetimiz açisindan, vatandaslarimizin etnik kültürel zenginlikleri yok sayan inkar politikalarina karsi oldugumuzu, inkar politikalarini ortadan kaldirmak için verdigimiz mücadelenin gücünü Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaslarinin birinci sinif vatandas muamelesi, tüm vatandaslarinin esit muamele görmesi vurgusu son derece önemli. Terör politikalari ve terörün kendisine verilen mücadelenin son derece güçlü oldugunu" söyleyen Çelik, ”Inkar politikalarini göstererek terörü mesrulastirmaya çalisanlara karsi tutumuzu sürdürecegiz. Teröre ve inkar siyasetine güçlü bir sekilde karsi durarak hizmet siyasetini Türkiye’nin her bir noktasina ulastirmayi sürdürmeye devam edecegiz" dedi.



Bugün MYK’da iç dis siyasi olaylarin yani sira çevre konularinin ele alindigi, çevre konusunun önemli gündem maddesini olusturdugunu bildiren Çelik, ”Iklim degisikligi ile mücadelede Türkiye Modeli hazirligi var partimizin. Nasil mücadele verilmesi gerektigi ile ilgili ayni zamanda doganin kazanimlarinin artmasina, kuvvetlendirilmesine her seyin daha temiz güçlü insani hale getirilmesine dönük hazirlanan bilgiler içeriyor. Enerji konusu, endüstri konusu, ormancilik konusunda neler yaptigimiz atilan adimlar, neler yapilacagi, çok kapsamli bir sekilde MYK‘miz tarafindan ele alindi “diye konustu.



Çesitli illerde gençlerle çevre konusunda gerçeklestirilecek bulusmalarin artacagini söyleyen Çelik, "Çesitli illerde gençlerle birlikte çevre konularini beraber tartistigimiz, çevre siyasetini beraber olusturdugumuz sehir bulusmalarinin sayisini arttiracagiz Marmara Denizi müsilajinda son bes gündür yüzeyde müsilaj görülmedi. Teyakkuz halimiz devam ediyor. 11 bin metreküpe yakin müsilaj temizlendi. Kötü görüntüyü önlemek yetmiyor. Dipteki temizligin ortaya çikmasi, baglantilarin temizlenmesi güçlü bir sekilde devam edecek” açiklamasinda bulundu.

"Kendi milletine silah çekenden daha alçak kimse yoktur"

15 Temmuz’un yil dönümü dolayisiyla yurt içinde ve yurt disinda binlerce programin hazirliginin yapildigini bildiren Çelik, ”Kendi milletine silah çekenden daha alçak kimse yoktur. Cumhurbaskanimiz yarin anma törenine katilacak. 15 Temmuz müzesi açilisina katilacak, anita çelenk birakip sehit aileleriyle bir araya gelecek. 5 bin kisilik vatandas topluluguna hitap edecek. Bu direnise katilan vatandaslarimiza bir hitap gerçeklestirecek. 3 bin üzerinde yurt içi yurt disinda program yapilmak üzere Iletisim Baskanligimiz tarafindan koordine ediliyor." diye konustu.

3 bin 876 programin yapilacagini bildiren Çelik, bunlarin içinde çok anlamli programlar oldugunu söyledi.

00.13’de o direnisi tekrar hatirlamak için Türkiye genelinde Diyanet Isleri Baskanligi koordinesinde bütün camilerden salalar yükselecegini söyleyen Çelik, Türkiye’nin tarih boyunca darbelerle ilgili çok sikinti yasadigini, ilk defa tarihinde Cumhurbaskani çagrisiyla topyekun bir mücadele ortaya konuldugunu söyledi.

Çelik, ”Kendi milletine silah çeken asker üniformasi giymis, Türkiye’yi sapik bir dini anlayisa teslim etmek isteyen bu alçaklar milletin güçlü iradesiyle emellerine kavusamadilar" dedi.



DEAS’a ses çikaranlarin FETÖ’yü himaye etmelerinin bir anlami olmadiginin altini çizen Çelik, "Terör örgütleri konusundaki bu çifte standardin altini çizmek isterim. Taraflara itidal tavsiye ediyoruz gibisinden son derece sig açiklamalar yapildi o gün. Vatandaslarimizi sehit eden, demokrasimizi tehdit eden bu saldiri karsisinda bu saldiriyi gerçeklestirenlerle mesru haklarini savunan vatandaslarimizi ayni kefeye koyarak böyle bir söylemde bulunmak bu saldiriyi yapanlari cesaretlendirmekten baska ise yaramaz. Dünyanin her tarafinda demokrasiyi destekledigini söyleyenler, demokrasi konusunda hassas oldugunu söyleyenler esas olarak maalesef o gün bu sinavi geçememistir. Çok sonradan biz o geceyi anlayamadik daha sonra bunu fark ettik gibisinden yaklasimlar ürettiler“ diye konustu.



Pandemiyle mücadele kapsaminda ilgili asilamanin iyi gittigini söyleyen Çelik, “60 milyona yakin bir asi gerçeklestirildi.

Saglik çalisani ve bir takim yaslilar asilarini oldular. Saglik çalisanlarimiz insan üstü gayretle çalisiyorlar. Bilim insanlarimiza, saglik çalisanlarimiza sükranlarimizi sunuyoruz. Asilama bu büyük sikintiyi asmamizi saglayacak” diye konustu.



Hayvanlari Koruma Yasasi ile ilgili konusan Çelik, ”Bu dünyada ayni kaderi, dogayi paylastigimiz hayvanlarin artik esya olarak anilmayip can olarak anilmasi en önemlisi olacaktir, gelmistir. Hayvanlara eziyet edenler, kötü davrananlar, soyunun yok olmasina neden olanlarin hepsinin cezalandirildigi yüksek standartli bir yasa ortaya çikti. Sivil toplum örgütlerinin bu konuda çok önemli katkilari oldu. Netice itibariyla daha çok canin korunmasina yol açacak bir düzenleme önümüze gelmistir” diye konustu.



Suriye’de bir yandan çatisma bir yandan siyasi çözüm aranirken orada yasanan insani durum oldugunu kaydeden Çelik, "BMGK Hatay sinir kapimizi yetkilendiren kararini 12 ay süreyle uzatma karari aldi. Böylece sinir ötesi yardim mekanizmasi açisindan önemli bir nokta bu. Ateskesin idame ettirilmesi ve siyasi sürecin yürümesi esas çözümdür. Astana toplantisinda, bu konuda bizim siyasi çözüm tezlerimiz bir kez daha gündeme geldi. Önemli olan buradaki insani dramin sona erdirilmesi için gerekenleri yapmaktir” dedi.



Afganistan meselesinin yillar içinde tartisildigi ama bugün çözümün hala ortaya çikmadigini söyleyen Çelik, "Suriye Akdeniz’de yeni bir Afganistan olmasin, istikrarsizlik devam ederse yeni bir Afganistan olur. Henüz istenilen bir noktada olmadigimizi ifade etmek isterim" dedi.



Çelik, Türkiye’nin Afganistan’da isgalci bir güç olarak yer almadigini söyledi.

Taliban’in açiklamasinda olumsuzluklar oldugunu söyleyen Çelik bunu bir iletisim kazasi olarak degerlendirdiklerini bildirdi.

Yeni Anayasa Çalismalariyla ilgili konusan Çelik, "Anayasa konusunda Cumhur Ittifaki ortak bir çalisma haline getirecek, bizim çalismamiz muhtemelen bayram sonrasinda 1-2 toplanti gerçeklestirdikten sonra tekamül etmis olur. Daha sonra Cumhur Ittifaki içinde bir metin çalismasi yapilacak ve kamuoyuyla paylasilacaktir. Gelecek nesillere borcumuzdur bu, AK Parti açisindan son asamaya geldi yapacagi çalismanin sekillenmesi" degerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan’in Galatasaray’a muamelesine iliskin konusan Çelik, "Yasananlarin sportmenlikle ve iyi niyetle bagdasmayacagini belirterek, Galatasaray’in ugradigi bir zarar yoktur. Yunanistan tarafinin ve Olympiakos’un ugradigi bir zarar vardir. Affedilmeyecek bir saygisizlik gerçeklestirmislerdir” açiklamasini yapti.

Çelik, Cumhurbaskani Erdogan’in Israil Devlet Baskani Yitzak Hertzog ile yaptigi telefon görüsmesine iliskin, "Pek çok alanda ilerlenebilecek konularda ilerletilmesi. Sorun alanlarinda ise atilacak adimlarin atilmasiyla ilgili bir çerçeve ortaya çikmistir. Bölgede konusacagimiz pek çok konu var Israil ile Filistin meselesi basta olmak üzere. Umariz sorunlarin çözümüyle ilgili diyaloglar, karsilikli isbirliklerinin gelistirilmesi açisinda bundan sonra daha somut adimlari görecegiz. Buna göre hareket edecegiz." diye konustu.



Çelik, ülkelerin birbirine karsilikli büyükelçi atamasi konusunda sorulan bir baska soruya ise “Henüz erken. Onlar tabii ki degerlendiriliyordur, netice itibariyle bunlarin hepsi atilacak adimlara, ortaya konulacak iradelere bagli konular. Netice itibariyle Sayin Cumhurbaskanimizin, Israil Cumhurbaskani ile yaptigi bu görüsme bu söyledigim çerçeveyi ortaya çikarmistir. Bu çerçevenin içinin doldurulmasiyla diger müspet gelismeler gündeme gelecektir. Simdi çerçeve ortaya çikmistir. Çerçevenin içinin doldurulmasi gerekmektedir” cevabini verdi.

(Hülya Keklik - Muhammet Mücahit Dereli - Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA