Bakan Kurum Ve Bakan Pakdemirli Marmara Denizi'ne Midye Birakti

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli: 'Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili incelemeleri yaptiriyoruz. Daha önceden de bu tarz yavrularda ölümlerin takip edildigi yillar oldu. 1.000 kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin yaptigi incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok' 'Marmara'daki balikçilara da düne göre iki misli destek vermeye basladik. Onlar da 2 bin ila 2 bin 900 TL arasinda destek almaya basladilar, normalde 1.000 ila 1.450 TL arasindaydi. En geç yarinki Resmi Gazete'de bu yayimlaniyor olacak' 'Müsilaj için sanki bir biyolojik aritma tesisi gibi bir is yapacagiz bugün, o da Marmara'ya midye birakacagiz' 'Bugün biraktigimiz midyeler çok sayili, ama bu ay içerisinde birakacagimiz midyelerle, toplam 155 ton midye birakacagiz, 17 milyon midye ayda 3,3 milyon metreküp suyu temizleyecek' 'Hizli bir sekilde 2023'e kadar 150 tane yer alti baraji bitirme planimiz var. Bu sene sonu itibariyla da 50 tanesini bitirmis olacagiz. Su an 38 tanesi hazir'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, "Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili incelemeleri yaptiriyoruz. Daha önceden de bu tarz yavrularda ölümlerin takip edildigi yillar oldu. 1.000 kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin yaptigi incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok." dedi.

Bakan Pakdemirli ve Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Yenikapi iskelesinden biyoçesitliligi artirmak için denize levrek ve kalkan baligi saldi.

Ardindan Yenikapi'dan tekne ile denize açilan Kurum ve Pakdemirli, "Marmara Denizi Eylem Plani Istanbul Yapay Resif Projesi 2. Etap Resif Atimi" kapsaminda Sarayburnu açiklarinda Marmara Denizi'ne midye birakti.

Etkinlik kapsaminda basin açiklamasi yapan Kurum ve Pakdemirli, gündemdeki konulara iliskin de degerlendirmelerde bulundu.

Marmara Denizi'nin yüzeyinde müsilajin neredeyse sifirlandigini kaydeden Pakdemirli, yüzeyin altinda bir miktar olsa da bununla ilgili gerekli tedbirlerin alindigini, çalismalarin devam ettigini söyledi.

Pakdemirli, bugün kalkan ve levrek baliklarini Marmaray'a saldiklarina animsatarak müsilajin birçok sebebi olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Müsilaj Eylem Plani'nda 22 madde var bunun 6 tanesi bizim bakanligimizla birebir alakali. Organik tarim ve basinçli sulama sistemlerinde destek ve organik gübre ve organik mineral gübrelere destek veriyoruz. Sevinerek söylemek lazim ki Marmara Bölgesi'ndeki hayvansal gübrelerin yüzde 72'si depolanip biyogaz'a gidiyor. Yani Marmara'nin kirlenmemesi, için gerekli tedbirlerin önemli kismi daha önceden alinmis oldu. Sucul ekosistem dedigimiz denizdeki ekosistemi de korumak maksadiyla, isikli avciligin yasaklanmasi, Marmara'da yeni çikan 1386 sayili Kanun'umuzla beraber 136 tane kaçak balikçilik yapan tekneye el koymus olduk. Denetimlerde de IHA kullanmaya basladik, hayalet aglari temizliyoruz.

Türkiye interpol raporlarinda, dünyanin en hizli sekilde balik popülasyonu artan ülkelerinin arasina girmeyi basardi. Kaçak balikçilikla alakali, Meclisimizin mevzuatla ilgili bizi desteklemesi, arkadaslarimizin da siki takibiyle bir noktaya geldik. Müsilajdan balikçilarimiz etkilendi. 12 metrenin altindaki balikçi teknelerimize destek vermeye basladik. Marmara'daki balikçilara da düne göre iki misli destek vermeye basladik. Onlar da 2 bin ile 2 bin 900 TL arasinda destek almaya basladilar, normalde 1.000 ile 1.450 TL arasindaydi. En geç yarinki Resmi Gazete'de bu yayimlaniyor olacak. Haftada bir analizlerimizde baliktan, midyeden, sudan numune aliyoruz. Vatandaslarimiz gönül rahatligiyla baliklari tüketebilir, Marmara'da balik tüketmekle ilgili önemli bir problem yok, asla da olmadi."

- "Sayin Bakanim nasil vatandaslara TOKI yapiyorsa, bizimki de bir nevi baliklara TOKI yapmak"

Bakan Pakdemirli, yapay resif projesi ile ilgili olarak, "Resif denince bir çogumuz belki anlamiyor. Sayin Bakanim nasil vatandaslara TOKI yapiyorsa, bizimki de bir nevi baliklara TOKI yapmak. Akillarda kalsin diye bu benzetme aklima geldi." dedi.

Baliklarin yuvalanmasi, kendilerine yer bulabilmesinin resiflerin çok önemli özelligi olduguna isaret eden Pakdemirli, Marmara'daki biyoçesitliligin artmasinda son 1-2 senede birakilan resiflerin çok büyük katkisinin oldugunu söyledi.

Pakdemirli, bugüne kadar 480 yapay resif, 36 tane antitrol biraktiklarini aktararak, su bilgileri paylasti:

"Bugün de 30 resif ve 3 antitrolü de birakacagiz. Müsilaj için sanki bir biyolojik aritma tesisi gibi bir is yapacagiz bugün, o da Marmara'ya midye birakacagiz. Bugün biraktigimiz midyeler çok sayili, ama bu ay içerisinde birakacagimiz midyelerle, toplam 155 ton midye birakacagiz, 17 milyon midye, ayda 3,3 milyon metreküp suyu temizleyecek. 1 senede de 1 milyar metreküpün üzerinde bir su temizlenmesi midye ile yapiliyor olacak. Bundan dolayi da son derece mutluyuz.

Bu, dünyadaki örnekleri olan bir istir, sadece bizim yaptigimiz bir is degil. ABD'de New York'ta Hudson River, zamaninda midye ve midyelenme ile temizlenmistir. Benzer bir seyi daha da genisleyecek bir operasyon halinde Marmara’da, özellikle Balikçilik Genel Müdürlügü’müzün katkilariyla yapabilecegimizi de söylemek istiyorum."

- "Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili gerekli incelemeleri yaptiriyoruz"

Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili de bilgi veren Bakan Pakdemirli, konuya iliskin sunlari söyledi:

"Gerekli incelemeleri yaptiriyoruz. Daha önceden de bu tarz, yavrularda ölümlerin takip edildigi yillar oldu. 1.000 kadar yavru ölümü var gibi gözüküyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin yaptigi incelemeye göre herhangi bir zehirlenme yok. Buradaki suyun azalmasi, sudaki konsantrasyonun artmasiyla beraber susuz kalan ve uçamayan yavrularda ölümlerin gözlendigi gözüküyor.

Bu konuyla ilgili gerekli tedbirler alindi. Bu konunun, çevredeki kuyularla ve tarimsal sulamayla dogrudan veya dolayli bir bagi olmadigini da ifade etmek isterim. Konu etrafli bir sekilde su anda hem tarafimizca hem de Çevre ve Sehircilik Bakanliginca da sorusturuluyor."

- "Kuraklikla mücadelenin en iyi yolu, depolama alanlarimizi artirmamiz lazim"

Kuraklikla ilgili yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Pakdemirli, çiftçinin sürdürülebilir bir sekilde üretime devam etmesi için moralinin yüksek olmasi gerektiginin altini çizdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bu konuyla alakali gerekli destek planini açikladigini animsatan Pakdemirli, söyle devam etti:

"Dekarda 151 TL'ye varan bir kuralik destegi açiklandi. Kuraklikla mücadelenin en iyi yolu, depolama alanlarimizi artirmamiz lazim. Önümüzdeki 20-50 yil yagan her damla suyu tutmamiz gereken yillara dogru gidiyoruz. Türkiye'nin önünde yapmasi gereken yatirimlar var. Son 20 senede 275 baraja 600 baraj daha ekleyerek 875 baraja geldik. Türkiye burada kendi cumhuriyet tarihi performansini 2-2,5 misline katlayarak son 20 yilda bununla ilgili geregini yapmistir. Bunun ötesinde çalismalarimiz devam ediyor. Türkiye'de bu konuda depolama alanlari olsun, yer alti barajlari olsun.

Yer alti barajlari tamamen kurakliga yönelik Bakanligimizin son özellikle 3 senede dikkate ve öneme aldigi konudur. Kurak ülkelerde daha önce yapilan ve bilinen bir konuydu. Bunu da Türkiye’ye aslinda biz getirdik. Hizli bir sekilde 2023'e kadar 150 tane yer alti baraji bitirme planimiz var. Bu sene sonu itibariyla da 50 tanesini bitirmis olacagiz. Su an 38 tanesi hazir. Hem su kaynaklarinin korunmasi, gelistirilmesi, depolamanin artirilmasi hem de çiftçimizin böyle bir durumla karsilastiginda tarimsal üretime devam ettirilebilmesi maksadiyla da her türlü tedbiri Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde aliyoruz, almaya devam ediyoruz."

Kaynak: AA