Aslay Açiklamasi 'Her Bir Damla Suyun Önemini Bilmemiz Gerekiyor'

MASKI Genel Müdür Burak Aslay, su kaynaklarinin bilinçsiz ve amaci disinda kullaniminin devam etmesi durumunda kisa bir süre içerisinde kurakliga varan sorunlar yasanabileceginin altini çizdi. Aslay ayrica, Kurban Bayraminda dini vecibenin yerine getirilirken içme suyunun israf edilmeden kullanilmasinin önemine de degindi.

Aslay Açiklamasi 'Her Bir Damla Suyun Önemini Bilmemiz Gerekiyor'
Küresel isinmanin etkisiyle son yillarda hava sicakliklari mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Artan nüfus, su kaynaklarinin bilinçsiz ve amaci disinda kullanilmasi kuraklik tehdidini de beraberinde getiriyor. Bu duruma son vermek için çalismalarini sürdüren MASKI Genel Müdürlügü de öncelikli olarak vatandaslardan su kaynaklarini kullanirken dikkatli olmasini istedi. En önemli su kaynaginin tasarruf yapmak oldugunu belirten MASKI Genel Müdürü Burak Aslay, “Manisa’miz bereketli Gediz ve Bakirçay Ovalari ile ülkemizin, bölgemizin adeta gida ambari konumunda bulunuyor. Ancak tarimsal sulama barajlarimizdaki su miktari her yil bir önceki yila göre daha da azaliyor. Biz bu durumu açtigimiz içme suyu sondajlari dolayisiyla yakindan biliyoruz. Içme suyu kaynaklari ile maalesef ki vatandaslarimiz tarim arazilerini suluyor. Bu durumda su kaynaklari için en önemli tehditlerden birini olusturuyor. Su veriminin düstügü sondajlarimiza her yil ilave kolon borusu ekleyerek daha da derinlere inmek zorunda kaliyoruz” dedi.

"Suyumuzu israf etmeyelim"

Kurban Bayramina çok az bir süre kaldigini belirten Genel Müdür Aslay, “Kurban Bayraminda su kullaniminda dogal olarak artis yasanmaktadir. Içinde bulundugumuz yaz aylarinda da su kaynaklarinda azalma yasanabilmektedir. Bag, bahçe gibi alanlarda sulama yaparak suyu amaci dogrultusunda kullanan vatandaslarin hakkini gasp etmemek gerekiyor. Dini vecibemizi yerine getirirken de suyumuzu dikkatli kullanmamiz gerekiyor. Peygamber Efendimizin, ‘Akan bir nehrin kenarinda olsaniz bile suyu israf etmeyiniz’ Hadis-i Serif’ini kendimize düstur edinerek suyumuza sahip çikmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Çok daha dikkatli olmamiz gereken bir noktaya geldik”

MASKI Genel Müdürü Burak Aslay, “Çok daha dikkatli olmamiz gereken bir noktaya geldik. Vatandaslarimiz bu ciddi sorunun tam anlamiyla farkinda olmayabilir ama uyari yapmak bizim görevimiz. Her bir damla suyun önemini bilerek su kullanimi noktasinda çok titiz olmamiz gerekiyor. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün’ün önderliginde hem ciddi tedbirler aliyoruz hem de ilimize yeni su kaynaklari kazandiriyoruz. Ancak biz ne kadar önlem alsak da yasanan kuraklik bazi tedbirlerimizi yetersiz birakabiliyor. Kurum olarak aldigimiz önlemler, vatandaslarimizin su kullanimina titiz bir sekilde yaklasmasi durumunda anlam kazanacaktir. Suyumuza her zaman söyledigimiz gibi hep birlikte sahip çikmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA