Akdenizli Ihracatçilar, Akdeniz Meyve Sinegiyle Mücadelede Seferber Oldu

Akdenizli ihracatçilar, Tarim ve Orman Bakanliginca olusturulan "Akdeniz Meyve Sinegi Mücadelesi Ulusal Eylem Plani"nin dogru sekilde uygulanmasi için seferber oldu.

Akdeniz Ihracatçi Birliklerinden (AKIB) yapilan yazili açiklamaya göre, AKIB'in İçel'deki merkezinde düzenlenen istisare toplantisinda sektör paydaslari bir araya geldi.

Açiklamada görüslerine yer verilen AKIB Koordinatör Baskani Nejdat Sin, Akdeniz meyve sineginin 100'ün üzerinde farkli bitki türüne zarar verdigini belirtti.

Zararliyla mücadeleyi Tarim ve Orman Bakanliginin öncülügünde tüm kurumlarin en etkin sekilde yürütmesi gerektigini ifade eden Sin, sunlari kaydetti:

"Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan olusturulan Akdeniz Meyve Sinegi Mücadelesi Ulusal Eylem Plani'nda saglikli, güvenilir ve kontrollü ürün yetistirilmesi, sektörde farkindalik olusturulmasi, pazarlama imkanlarinin artirilmasi, ticaretin kolaylastirilmasi ve sürdürülebilir üretimin artirilmasi amaçlaniyor. Meyvelerde önleyici tedbirlerin alinmasi, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin es zamanli ve toplu sekilde yapilmasi basariyi artirmada büyük önem tasiyor. Bu zararliya karsi bahçelerde, nakil araçlarinda, isleme ve paketleme tesislerinde, satis noktalarinda, çöp ve atik toplama alanlarinda etkin mücadele yapilmasi gerekiyor.

Ihracatçi olarak bizler de paketleme ve isleme tesislerimizde bulasik meyvenin ayiklanmasi, uygun kosullarda toplanmasi, topraga gömülerek imha edilmesi konusunda gerekli tedbirleri uyguluyor, çalisanlarimiza egitimler veriyoruz. Bu sorunun üstesinden gelmek için üreticilerimizle birlikte mücadeleye devam ediyoruz."

Kaynak: AA