AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK Toplantisina Iliskin Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (3)

'(Yeni anayasa) Çalismamiz, AK Parti açisindan muhtemelen bayram sonrasinda 12 toplanti daha gerçeklestikten sonra tekamül etmis olur' '(Yunanistan'in Galatasaray'a yönelik tutumu) Burada yapilan sey ne sportmenlikle ne iyi niyetle bagdasmayan bir seydir. Neticede Galatasaray da çok dogru bir karar almistir ve orayi terk etmistir. Hem dostluk maçina davet edeceksiniz hem de kaba gayriinsani, sportmenlikle ilgisi olmayan bir davranista bulunacaksiniz. Keske yapmasalardi' 'Eger bu sorumsuzluk, bu duyarsizlik devam ederse Suriye'nin yeni bir Afganistan olmasi gibisinden bir tabloyla karsi karsiya kaliriz' '15 Temmuz, Türkiye'nin demokrasisine nasil sahip çiktigini, siyasi namusuna nasil sahip çiktigini, 'egemenlik kayitsiz sartsiz milletindir' ilkesine nasil sahip çiktigini göstermesi bakimindan tarihimizin en önemli günlerinden bir tanesidir'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "(Yeni anayasa) Çalismamiz, AK Parti açisindan muhtemelen bayram sonrasinda 1-2 toplanti daha gerçeklestikten sonra tekamül etmis olur." dedi.

Çelik, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Erdogan baskanligindaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantisi devam ederken parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, Suriye'deki gelismelere de degindi.

Suriye'de bir yandan çatismalara dönük siyasi çözüm aranirken ayni zamanda da her gün orada bir insanlik drami yasandigina dikkati çeken Çelik, bölgeye insani yardimlarin gitmesi gerektigine vurgu yapti.

Çelik, "BM Güvenlik Konseyi Hatay Cilvegözü sinir kapimizi Kuzeybati Suriye'ye gönderilen BM yardimlari için yetkilendirilen kararini 12 ay uzatma karari aldi. Bu daha sonra 6 aylik uzatmalar seklinde devam edecek." diye konustu.

Alinan kararin uluslararasi toplumun bu sorumlulugunu yerine getirmesi bakimindan da önemli olduguna dikkati çeken Çelik, ateskesin idame ettirilmesi ve siyasi sürecin yürümesinin esas çözüm oldugunu söyledi.

Bu çerçevede Astana formatinin 16'nci toplantisinin yapildigini hatirlatan Çelik, burada anayasa komitesi, siyasi süreç ve benzeri konularin hepsinin konusuldugunu dile getirdi.

Burada, Türkiye'nin bir siyasi çözümün bulunmasi ile ilgili tezlerinin bir kere daha gündeme geldigini aktaran Çelik, söyle konustu:

"Tabii insani yardimin artirilmasi bütün taraflarin arzu ettigi bir sey. Yine Suriye ihtilafina BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili karari çerçevesinde bir çözüm bulunmasi da bütün taraflar buna bagliliklarini teyit ediyor ama önemli olan bütün bu çerçeve içerisinde bu sonuca ulasabilmektir. Önemli olan buradaki insani dramin sona erdirilmesi için yapilmasi gerekenleri yapmaktir.

Bakin Afganistan meselesini tartisiyoruz, yillar içerisinde ne kadar çok tartisildi ama bugün gelinen nokta maalesef hala burada bir çözümün ortaya çikmamasi seklindedir. Ayni seyi bu çerçevede de Suriye için defalarca söyledim. Suriye, Akdeniz'de yeni bir Afganistan olmasin. Eger bu sorumsuzluk, bu duyarsizlik devam ederse Suriye'nin yeni bir Afganistan olmasi gibisinden bir tabloyla karsi karsiya kaliriz ama maalesef Suriye konusunda, çözüm konusunda bu toplantilardaki tezlerimizi anlatmaya devam ediyoruz."

15 Temmuz sehitlerine Allah'tan rahmet dileyen Çelik, gazilere ise hürmetlerini ilettiklerini söyledi.

Çelik, "15 Temmuz, Türkiye'nin demokrasisine nasil sahip çiktigini, siyasi namusuna nasil sahip çiktigini, 'egemenlik kayitsiz sartsiz milletindir' ilkesine nasil sahip çiktigini göstermesi bakimindan tarihimizin en önemli günlerinden bir tanesidir. Bir direnis günü. O sebeple Cumhurbaskanimizin katilimiyla devlet töreni olarak bu direnis aniliyor." diye konustu.

- Sorulari yanitladi

Ömer Çelik, açiklamalarinin ardindan sorulari yanitladi.

Kabil Havalimani ile ilgili gelismelere dönük bir soru üzerine Çelik, bu konudaki gelismeleri yakindan takip ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin orada bir muharip güç olarak yer almadigini, her zaman için Afgan halkinin hayat kosullarini iyilestirmeye çalisan bir unsur olarak yer aldigini dile getiren Çelik, "Yani oraya yeni gitmiyoruz, zaten oradayiz." dedi.

Türkiye'nin Afganistan ile köklü iliskileri bulunduguna dikkati çeken Çelik, söyle devam etti:

"Afganistan bulundugu jeopolitik konumu geregi bir türbülansa girdikten sonra, çesitli ülkelerin isgali söz konusu oldu. Terör orada çok yükseldi ve bir sürü sikinti yasanmis oldu. Gelinen noktada, NATO oradan çekiliyor. Eger Kabil Havaalani bir sekilde korunmazsa büyük sikintilar ortaya çikar. Bu çerçevede Türkiye, diger diplomatik misyonlarin oradan çekilmemesi için bütün taraflarla görüsüyor. Taliban'in açiklamasinda birtakim olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletisim kazasi oldugunu degerlendirmek istiyoruz. Türkiye isgalci bir güç degildir. Afgan halkinin dostu olan bir güçtür. Nihayetinde Türkiye orada bulunursa Afganistan'in mesru temsilcilerinin daveti üzerine bulunacaktir. Tabii ki Taliban dahil olmak üzere bütün unsurlarla bu görüsmeler gerçeklestirilecektir. Biz, Afgan halkinin yararina olan bir çerçevede orada bir faaliyet yürütecegiz. Simdiye kadar yürüttügümüz faaliyetlerin disinda bir faaliyet degil."

Afganistan'i Türkiye'ye etkisi bakimindan uzak bir ülke olarak degerlendirmemek gerektigini belirten Çelik, Afganistan'daki istikrarsizligin dogurdugu göç, terör ve uyusturucu trafigi baskisinin dogrudan Türkiye'nin dogu sinirlarinda büyük bir basinç olusturdugunu, görüsmelerin bu çerçevelerde kapsamli bir sekilde sürdügünü söyledi.

- "Kamuoyuyla tabii ki paylasilacaktir"

Sivil anayasa çalismasina yönelik bir soru üzerine Çelik, anayasa konusunda Cumhur Ittifaki'nin kendi çalismasini, ortak bir çalisma haline getirecegini bildirdi.

Çelik, söyle konustu:

"Bu çerçevede baktigimizda, bizim çalismamiz AK Parti açisindan muhtemelen bayram sonrasinda 1-2 toplanti daha gerçeklestikten sonra tekamül etmis olur. Daha sonra Cumhur Ittifaki içerisinde bunu bir tek metin haline getirme ile ilgili bir çalisma muhakkak yapilacaktir. Ondan sonra da kamuoyuyla tabii ki paylasilacaktir. Türkiye'nin gelecek nesillere, simdi siyaset yapan herkesin gelecek nesillere borcudur bu. Bayram sonrasinda bir iki toplantiyla birlikte artik son asamasina geldi AK Parti açisindan kendi yapacagi çalismanin sekillenmesi, ondan sonra Cumhur Ittifaki'nin bu tek metin üzerinde verecegi karar ortaya çikacaktir. Ondan sonra paylasilacaktir."

- Yunanistan'in tavri

Olympiakos ile oynayacagi hazirlik maçi için Yunanistan'a giden Galatasaray kafilesine uygulanin tavra yönelik soru üzerine Çelik, "Miçotakis ile Sayin Cumhurbaskanimizin görüsmesinden sonra Miçotakis, 'bu yazin sicak geçmeyecegini degerlendiriyorum' demisti ama ilk adimi olumsuz bir sekilde attilar." dedi.

Çelik, söyle devam etti:

"1989 Atina Mutabakati'na aykiri bir sekilde 15 Haziran-15 Eylül arasinda hiçbir askeri tatbikat yapilmamasi gerekirken, turizm sezonunda tuttular böyle bir adim attilar. Buna karsi da Türkiye tabii ki navtex ilan etti. Simdi bu yapilan sey, Olympiakos takimi Galatasaray'i davet etmis dostluk maçi için. Bizim teknik heyetimizin ve futbolcularimizin hepsinin testi var. Bazilarinin orada hizli test olmasini istemisler yine olumlu davranilmis ama daha sonra uluslararasi kriterlere göre geçerli olan test kabul edilmeyip, herkesin hizli testten geçirilmesi gibi seklindeki bir muameleye dönüsünce bu muamele tabii ki kabul edilemez. Bu iyi niyetle bagdasmaz. Burada yapilan sey ne sportmenlikle ne iyi niyetle bagdasmayan bir seydir. Neticede Galatasaray da çok dogru bir karar almistir ve orayi terk etmistir.

Hem dostluk maçina davet edeceksiniz hem de kaba gayriinsani, sportmenlikle ilgisi olmayan bir davranista bulunacaksiniz. Keske yapmasalardi. Yunanistan Büyükelçisi Disisleri Bakanligina çagrilmistir, protestomuz iletilmistir. Bunu da ayni sekilde not ettik. Bundan sonra takimlarimizin Yunanistan'a gidisiyle ilgili benzer durumun ortaya çikmamasinin garanti edilmesini bekliyoruz. Verilecek karsiliklar mutlak suretle verilir."

- "Bundan sonra daha somut adimlari görecegiz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesine iliskin degerlendirmesi sorulan Çelik, Israil ile sorunlarin belli oldugunu, bu sorun alanlarinin net sorun alanlari oldugunu ifade etti.

Erdogan'in, Herzog'u göreve baslamasi sebebiyle aramasi neticesinde, pek çok alanda ilerlenebilecek konularda ilerlenmesi gerektigi, sorun alani olarak tespit edilen konularda ise bu sorun alanlarinin çözümüne dönük atilacak adimlarin atilmasi gerektigi ile ilgili bir çerçevenin ortaya çiktigini aktaran Çelik, sunlari kaydetti:

"Netice itibariyla bölgede konusacagimiz pek çok konu var, Israil ve Filistin meselesi basta olmak üzere. Burada konulari ikiye ayiriyorum, bir kismi bilinen sorun alanlaridir, bu sorun alanlarinin çözülmesiyle ilgili olarak atilmasi gereken adimlar, kurulmasi gereken diyaloglar konusunda bir irade ortaya çikmistir. Diger alan ise turizmden ticarete kadar is birligi yapilabilecek alanlardir. Her iki tarafin da kazan-kazan formülü ile kazanabilecegi alanlardir. Umariz hem sorunlarin çözümü ile ilgili diyaloglarin gelismesi açisindan hem karsilikli olarak gelistirilebilecek is birlikleri açisindan bundan sonra daha somut adimlari görecegiz. Bu çerçevede devam edecegiz."

Büyükelçi atanmasina iliskin bir iradenin ortaya çikip çikmadiginin sorulmasi üzerine Ömer Çelik, su açiklamalarda bulundu:

"Onlar için henüz erken, onlar tabii ki degerlendiriliyordur, netice itibariyla bunlarin hepsi atilacak adimlara, ortaya konulacak iradelere bagli konular. Netice itibariyla Sayin Cumhurbaskanimizin Israil Cumhurbaskani ile yaptigi bu görüsme, bu söyledigim çerçeveyi ortaya çikarmistir, iki alanda yani ilerlenecek konularla ilgili olarak, sorun alanlari ile ilgili olarak... Bu çerçevenin içinin doldurulmasiyla ilgili olarak adimlar atildikça diger konular, diger müspet gelismeler gündeme gelecektir. Simdi çerçeve ortaya çikmistir, o çerçevenin içinin doldurulmasi asamasindayiz."

(Bitti)
Kaynak: AA