14 Temmuz Kerkük Türkmen Katliaminin Kurbanlari Erbil'de Anildi

Irak'in Kerkük kentinde 62 yil önce Komünist Parti üyelerince katledilen Türkmenler için Erbil'de anma töreni düzenlendi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Il Baskanliginda düzenlenen törene, Türkiye'nin Erbil Baskonsolosu Hakan Karaçay, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bakani ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydin Maruf ve ITC Erbil Milletvekili Imdat Bilal'in yani sira Türkmen siyasi parti yetkilileri ve sehit aileleri katildi.

Baskonsolos Karaçay, AA muhabirine yaptigi açiklamada, vicdanlarda kanayan bir yara ve çok büyük bir aci olan bu katliamin Türkmenlerin kendi milli kimliklerini koruma çabalarini etkilemedigini, bilakis Türkmenlerin kenetlenmelerine ve iradelerini daha güçlü bir sekilde sergilemelerine neden oldugunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmenlerin siyaset ve ekonomi gibi hayatin her kulvarinda layik olduklari sekilde temsil edilmelerini arzu ettiklerini belirten Karaçay, Kerkük katliaminda sehit edilen Türkmenlere Allah'tan rahmet, ailelerine bassagligi diledi.

Türkmen Bakan Maruf da 14 Temmuz Kerkük katliaminin Türkmen tarihinde önemli bir gün oldugunu ifade etti.

Bu katliamin hedefinin Irak'taki Türkmen varligini yok etmeye çalismak oldugunu dile getiren Maruf, 14 Temmuz'da bütün Türkmeneli bölgesinde anma etkinlikleri düzenlendigini aktardi.

- 14 Temmuz katliami

Irak'in Kerkük kentinde 14 Temmuz 1959'da, cumhuriyetin ilaninin birinci yil dönümü dolayisiyla düzenlenen etkinlige katilan yüzlerce Türkmen, dönemin Komünist Partisi üyeleri tarafindan öldürülmüstü.

Söz konusu olay, tarihe "14 Temmuz Kerkük Türkmen katliami" olarak geçmisti.

Kaynak: AA