Almanya Basbakani Merkel Açiklamasi 'Kuzey Akim-2 Projesine Iliskin Ukrayna'nin Endiselerini Ciddiye Aliyoruz'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Kuzey Akim-2 dogal gaz boru hatti projesine iliskin Ukrayna'nin endiselerini ciddiye aldiklarini söyledi.

Merkel, baskent Berlin'de, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile yapacagi görüsme öncesinde ortak basin toplantisi düzenledi.

Görüsmede, dogal gaz boru hattinin Ukrayna'dan geçisiyle ilgili konuyu da ele alacaklarini ifade eden Merkel, Kuzey Akim-2 projesinin tamamlanmasi durumunda, Almanya için Ukrayna'nin bir gaz transit ülkesi olarak kalacagini belirtti.

Basbakan Merkel, "Burada Ukrayna tarafinda büyük endiseler var. Bunlari ciddiye aliyoruz." dedi.

Kuzey Akim-2 projesinin, Ukrayna üzerinden geçen dogal gazin yerini almayacagini yineleyen Merkel, konunun bu hafta yapacagi ABD ziyaretinde de önemli rol oynayacagini kaydetti.

Angela Merkel, ABD Baskani Joe Biden ile persembe günü konuyu görüsecegini aktararak, bunun ortak bir pozisyon saglanmasina iliskin önemli bir görüsme olacagini vurguladi.

Minsk anlasmalari kapsaminda yeterince ilerleme saglanamadigini da belirten Merkel, askeri manevralarla ve Ukrayna'nin çevresinde Rus askerlerinin sayisinin artirilmasiyla bu ülke üzerinde baski olustugunu dile getirdi.

Merkel, Minsk anlasmalarinin uygulamaya geçirilmesi konusunda ilerleme saglanmasi için Almanya'nin çaba harcamaya devam edecegine dikkati çekti.

Enerji konularinin, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nin olusturdugu Normandiya Formati kapsaminda yapilan görüsmelerde yer almadigini animsatan Merkel, ancak dörtlü toplanti yapildiginda enerji konularinin da gündeme geldigini aktardi.

Merkel ayrica yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede, Almanya'nin Ukrayna’ya ilk adim olarak 1,5 milyon doz asi verecegi bilgisini paylasti.

- "Kuzey Akim-2 projesi, Ukrayna ve bölge için potansiyel bir tehdit olusturuyor"

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy de dogal gazin Avrupa'ya tasinmasinin kendileri için önemli bir faktör oldugunu belirterek, "Kuzey Akim-2 projesi, Ukrayna ve bölge için potansiyel bir tehdit olusturuyor." degerlendirmesinde bulundu.

Zelenskiy, enerji konularinin da Normandiya Formati'nda ele alinmasini isteyerek, bu formata ABD'nin de katilabilecegini söyledi.

Barisçil bir çözüm bulmak için ABD'nin yardim etmesini istedigini vurgulayan Zelenskiy, ancak ABD'nin katilabilecegi baska bir formatin da olusturulabilecegini ifade etti.

Kaynak: AA