Sudanli Ögrenciler, Türkiye'de Üniversite Egitimi Için Ter Döktü

Sudanli ögrenciler, Türkiye'deki üniversitelerde yüksek egitim alabilmek için Istanbul Üniversitesinin baskent Hartum'da düzenledigi Yabanci Uyruklu Ögrenci Sinavina (IÜYÖS) girdi.

Istanbul Üniversitesinin, Türkiye Maarif Vakfi Sudan Hartum Okullari'nda gerçeklestirdigi sinava basvuran 169 ögrenci arasindan 149'u kayit yaptirdi.

Adaylarin soyut düsünme becerilerini ölçmeyi amaçlayan sorularla matematik sorularindan olusan 80 soruluk sinav, 2 saat 15 dakika sürdü.

- Basarili olanlar yaklasik 100 üniversiteye basvurabilecek

Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Saban, sinavin ardindan AA muhabirine yaptigi açiklamada “YÖS sinavi için Sudan'in baskenti Hartum'a geldik. TMV Hartum Okullari'nda gerçeklestirdigimiz sinava yaklasik 170 ögrenci basvurdu. Kovid-19 salgini nedeniyle tüm merkezlerimizde oldugu gibi Sudan'da da sinavi biraz geç yaptik. Ögrenciler yaz tatilinde olmalarina ragmen sinava ilgi yogundu. Bu sinavda basarili olanlar Istanbul Üniversitesinin yani sira yaklasik 100 Türk üniversitesine de basvuru yapma hakkina sahipler." ifadelerini kullandi.

Türkiye Maarif Vakfi Sudan Hartum Okullari mezunu Kusay Salah, sinavinin çok kolay geçtigini belirtti.

Gelismis ve Müslüman bir ülke olmasi dolayisiyla Türkiye'yi seçtigini söyleyen Salah, çocukluk hayali olan tip fakültesi okuduktan sonra Sudan'a dönüp ülkesinin gelismesine destek olacagini dile getirdi.

- "Istanbul'u dizilerden biliyorum"

Ala Hüseyin Osman ise Türkiye'de üniversiteyi bitirdikten sonra cildiye doktoru olmak istedigini kaydetti.

Türkiye'de astronomi okumak istedigini söyleyen Tuka Salah Osman ise "Astronomi Sudan'da çok yaygin olmadigi için Türkiye'de okuyup Sudan'a dönecegim ve ögrendiklerimi Sudanli kardeslerimle paylasacagim.” diye konustu.

Ravan Muhyiddin ise mütercim tercümanlik bölümünde okuyup Türkiye'de çalismak istedigini ifade etti.

Egitim kaliteli oldugu için Türkiye'yi tercih ettigini belirten Muhyiddin, "Istanbul'u dizilerden biliyorum ve Istanbul Üniversitesine girmek istiyorum. Istanbul'da bir üniversite kazanamazsam Ankara ya da Kibris'ta okumak isterim.” seklinde konustu.

Bu yil Türkiye dahil 14 ülkede gerçeklestirilen IÜYÖS'ye 20 binin üzerinde basvuru oldu.

2012'den bu yana düzenlenen IÜYÖS, Türkçe, Arapça, Ingilizce, Fransizca, Almanca ve Rusça dillerinde gerçeklestiriliyor.

Kaynak: AA