UNICEF Açiklamasi Lübnan'da Çocuklarin Yüzde 30'Undan Fazlasi Aksam Yatagina Aç Giriyor

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), Lübnan'daki çocuklarin yüzde 30'undan fazlasinin ülkedeki ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle aç karina uyudugunu açikladi.

Lübnan resmi haber ajansi NNA'da yer alan haberde, UNICEF'in Lübnan'daki ekonomik krizin çocuklar üzerindeki etkisini inceleyen rapora yer verildi.

Lübnan'daki ailelerin yüzde 77'sinin çocuklarinin yeterli beslenmesini temin edecek gida maddesine veya satin alabilecek gelire sahip olmadigi kaydedilen raporda, ülkedeki çocuklarin yüzde 30'undan fazlasinin aksam yataga aç girdigi belirtildi.

Raporda, ülkedeki ailelerin yüzde 60'inin borçlanarak veya ödenmemis faturalarini biriktirerek gida alisverisi yapabildigi aktarildi.

Çocuklarin yüzde 40'inin ailesinden kimsenin çalismadigi dile getirilen raporda, yüzde 30'unun ise ihtiyaç duyduklari temel saglik hizmetini alamadigi ifade edildi.

UNICEF raporunda ayrica, Lübnan makamlarina, ülkedeki tüm çocuklara acil ihtiyaçlar ve temel saglik hizmetlerinin saglanarak sosyal koruma önlemlerinin genisletilmesi çagrisi yapildi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Dünya Bankasi, Ekim 2019'da patlak veren ve 4 Agustos 2020'de Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamayla daha da derinlesen ekonomik krize iliskin "Lübnan batiyor" basligiyla yayimladigi raporunda, "Lübnan'daki mevcut ekonomik durum, 19. yüzyilin ortalarindan bu yana dünyada yasanan en agir kriz dönemleri içinde muhtemelen ilk 10, hatta ilk 3'te yer alir." ifadelerine yer vermisti.

Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan isleme aliniyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada ise dolar bugün itibariyla 17 bin liradan islem görüyor.

Lübnan'da gida, ilaç ve akaryakit gibi temel ihtiyaç maddelerinin dolarla ithal edilmesi nedeniyle karaborsadaki kur, ülkede dogrudan hayat pahaliligina yol açiyor.

Kaynak: AA