Tesvikler Sanayide Itici Güç

Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD), pandemi sebebiyle 1,5 yildir zoom üzerinden gerçeklestirdigi toplantilar sonrasinda yüz yüze ilk etkinligini "Yatirim Tesvikleri" konusunda dernek merkezinde gerçeklestirdi.

Tesvikler Sanayide Itici Güç
Türkiye’de uygulanan yatirim tesvik mevzuati ve uygulamalari hakkinda bilgilendirmelerde bulunmak ve sanayi sektörünün devlet destekleri ile ilgili sorun ve önerilerini görüsmek amaciyla gerçeklesen toplanti, ayni zamanda sosyal medya üzerinden canli olarak yayinlandi. Yatirimlarda Uygulanan Güncel Tesvikler Bilgilendirme Toplantisi’na konusmaci olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Sahin katilirken, Aliaga Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBI) Yönetim Kurulu Baskani Haluk Tezcan ve ESIAD Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Karabagli da katilim gösterdi.

“Sanayisi gelismis ve güçlü olan bir ülke gitgide zenginlesir”

Toplanti EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer’in açilis konusmasiyla basladi.

Türkiye’nin kalkinmasinin ve uluslararasi arenada kendini kanitlayabilmesinin güçlü bir sanayiden geçtigini ifade eden Yelkenbiçer, bu basarinin ardinda da tesvik sisteminin itici bir güç oldugunu belirterek, “Sanayi bir ülkenin üretim gücünü ve kapasitesini ifade eder. Sanayisi gelismis ve güçlü olan bir ülke gitgide zenginlesir ve ayni ölçüde diger alanlarda da gelisme göstermeye baslar. Etkin ve bilinçli üretim yapabilmek, üretilen endüstriyel ürünün bastan sona bütün asamalarina vakif olmak ve onu bir katma degere dönüstürmek anlamina gelmektedir. Bu yüzden sanayi sektörleri ülkeler için bir numarali kalkinma araci olmaktadirlar” dedi.



“Tesviklerin uzun vadedeki temel amaci halkin refah seviyesinin artirilmasidir”

Yatirimlarin kalkinmada birinci önceliginin bulunduguna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Ekonomi politikasinin ana eksenlerinden birisi malum oldugu üzere yatirimlar. Yatirimlari yönlendirmenin yollarinin basinda da yatirim tesvikleri geliyor. Tesvik kavrami özünde kamunun kit kaynaklarinin belirli alanlara aktarilmasi suretiyle bazi tercihlerin ve seçimlerin yapilmasini içermektedir. Bu tercihler, içinde bulunulan ekonomik konjonktüre göre degisim gösterse bile tesviklerin uzun vadedeki temel amaci halkin refah seviyesinin artirilmasidir. Yatirim tesvikleri ülkemiz gibi gelismekte olan ülkelerde agirlikli olarak bölgesel tesvikler, büyük ölçekli yatirimlara yönelik tesvikler, stratejik yatirimlarin tesvikleri ve genel amaçli tesvikler olarak uygulama alani bulmaktadir. Izmir ve Ege Bölgesi’nin güzide sirketlerinin nice yatirimlara yönelmesini diliyorum. Bizler EGIAD Yönetim Kurulu olarak sanayicimizin ve toplumun refahini artirmak isteyen tüm üyelerimizin her zaman yaninda olmak için çalismaya devam edecegiz” diye konustu.



“Devlet yardimlari ekonomik ve sosyal sorunlarin çözümünde önemli bir rol”

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Sahin ise, yaptigi konusmada ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunlarin giderilmesini hedef alan devlet yardimlarinin kamunun piyasa mekanizmasina müdahale araçlarinin en önemlilerinden biri oldugunu ifade ederek, “Uygulama amaci, kullanilan enstrümanlar ve yöntem bakimindan gelismelere göre hizla adapte edilebilen dinamik bir müdahale araci olmasi, devlet yardimlarini ekonomik ve sosyal sorunlarin çözümünde önemli bir konuma getirmistir” ifadelerini kullandi.

“Izmir’de 2020 en yüksek yatirimin oldugu yil oldu”

Gelismislik siralamasinda ilk etapta gelen illeri de açiklayan Sahin, bu illeri Istanbul, Ankara, Izmir, Kocaeli, Bursa, Tekirdag, Mugla, Antalya, Eskisehir olarak siraladi. Yatirim tesvik sistemi hakkinda ayrintili bilgilendirmede bulunan Sahin, söz konusu mevzuatta ilgili kamu kuruluslari ve STK’larin talepleri dogrultusunda bugüne kadar 28 adet karar ve 12 adet teblig degisikligi gerçeklestirildigini, bu degisiklikler ile yatirimci lehine yeni uygulamalar baslatildigini vurguladi. Sahin, KDV istisnasi, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz destegi, yatirim yeri tahsisi, sigorta primi isveren hissesi destegi, sigorta primi destegi, Gelir Vergisi Stopaji destegi, KDV iadesi gibi destek unsurlarinin oldugunu da hatirlatti. Sahin, yatirimlarin 2020 yilinda pandemi döneminde daha da arttigini kaydederek, “Uzak Dogu’da baslayan Covid krizi, ülke arayisi dogurmustur. Bizim teknolojik imalat yapmamiz ülkemizi ön plana çikartmistir. Pandemi döneminde 10 bin 493 belge düzenleyerek son yillarin rekorunu kirdik. Izmir’de de 2020 en yüksek yatirimin oldugu yil oldu” dedi.

Kaynak: İHA