Tarim Ve Orman Bakanligindan Suyun Verimli Kullanilmasi Için Rehber

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli: 'Su tüketimini azaltmak ve su kaynaklarimizi sürdürülebilir bir sekilde artirabilmek için rehber doküman hazirladik'.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan, daha az su kullanilarak ayni miktardaki isin yapilmasi ve böylelikle enerji verimliliginin saglanmasi amaciyla hazirlanan rehber, vatandasin dikkatine sunuldu.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, suyun verimli kullanimi için hazirlanan rehber ile yeni teknolojiler kullanilarak yasam standardini, üretim kalitesini ve miktarini düsürmeden, daha az su kullanarak ayni miktardaki isin yapilmasi ve böylelikle enerji verimliliginin saglanmasi amaçlaniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, iklim degisikligi ve sicaklik artisina bagli olarak meteorolojik kuraklik yasandigina dikkati çekerek "Su tüketimini azaltmak ve su kaynaklarimizi sürdürülebilir bir sekilde artirabilmek için rehber doküman hazirladik. Bununla birlikte canli yasami için vazgeçilmez olan suyun kiymetini vatandasa daha iyi bir sekilde anlatmayi hedefliyoruz. Suyumuzu verimli kullanmaliyiz. Bunun için hazirladigimiz rehberi tüm vatandaslarimizin dikkatine sunmak istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynaklari daha verimli kullanmak için kisilerin günlük su tüketim miktarini azaltmayi hedeflediklerini belirten Pakdemirli, TÜIK verilerine göre, 2018'de, belediyelerce içme ve kullanma suyu sebekesine çekilen kisi basi günlük ortalama su miktarinin 224 litre olarak hesaplandigini ve bu orani asagi çekerlerse, kaynak verimliligini artirarak gelecekte su stresini azaltabileceklerini kaydetti.

Pakdemirli, evde harcanan suyun büyük bir kisminin mutfakta tüketildigini ve tasarruflu musluk basliklariyla suyu verimli kullanmanin mümkün oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bulasik makinesinin tam dolmadan çalistirilmamasi, bulasiklarin elde yikanmamasi bize su tasarrufu konusunda önemli bir noktaya isaret ediyor. Sebze ve meyvelerin su dolu bir kap içinde yikamaya özen gösterilmesi, muslugu açip uzun süre bosa akitmanin önüne geçilmesi de önem tasiyor. Yine banyoda tasarruflu musluklarin kullanilmasi, dislerinizi firçalarken ya da ellerinizi yikarken muslugun uzun süre açik birakilmamasi su tüketimini azaltan önlemlerin basinda geliyor."
Kaynak: AA