Kaliteli Biçaklari Yanlis Bileterek Ziyan Etmeyin

Bursali biçak bileme ustasi Murat Kavakli, Kurban Bayrami öncesi vatandaslari uyararak, "Kaliteli biçaklarinizi yanlis bileterek ziyan etmeyin" dedi.

Kaliteli Biçaklari Yanlis Bileterek Ziyan Etmeyin
"Bursa Biçakçiliginin Tarihi" kitabinin yazari ve biçakçi Murat Kavakli, Kurban Bayrami öncesi biçak biletecek vatandaslara tavsiyelerde bulundu. Kaliteli bir biçagin yanlis bilenmeyle ziyan olabilecegini belirten Murat Kavakli, biçagin nelerle bilenip bilenmeyecegini tek tek anlatti. Biçak alacak vatandaslara da tavsiyelerde bulunan Kavakli, Çin mali biçaklarin üzerine Bursa, Sivas ve Sürmene yazilari yazilarak satildigini söyledi.



Biçak bilemenin önemine dikkat çeken Murat Kavakli, "Siradan biçaklar üzerine dövme, el yapimi, gibi ibareler yazilmaktadir. Çin mali biçaklarin üzerine Sivas, Bursa ve Sürmene yazilari yazarak satisa sunuyorlar. Bir biçagin üzerine biçagi kim imal ettiyse onun adi yazilir. Internet üzerinde insanlari yaniltan videolar hazirlaniyor. Masat ile biçak keskinliginde biçak nasil bilenir diye paylasiyorlar. Bilenmez. Masat biçak bilemez. Yazmislar, zimpara ile jilet keskinliginde biçak bileme. Böyle bir sey mümkün degil. Biçak bilemenin birçok asamasi var. Iyi bir bilemeyle ucuz biçaklar bile jilet keskinligine kavusabilir. Kaliteli bileme, biçagin yarisindan asagi incelterek yapilir. Bir bileyici biçagi üstünden itibaren asagi kadar komple parlatiyorsa o adam biçak bilemeyi bilmiyordur. Biçaklarinizi isin ustalarinda biletin, her önüne gelene biçaklarinizi biletmeyin, kaliteli biçaklarinizi ziyan etmeyin" dedi.

Kaynak: İHA