Iskeçe Türk Birliginin Statüsünün Iadesi Talebinin Mahkemece Tekrar Reddedilmesi Tepki Gördü

Bati Trakya'da, Iskeçe Türk Birliginin (ITB) Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) kararlari dogrultusunda yeniden tescil basvurusunun Yunanistan Yüksek Mahkemesince (Arios Pagos) reddedilmesi, Türk azinlik kurum ve kuruluslarinca tepkiyle karsilandi.

Bati Trakya Türk Azinligi Danisma Kurulu (BTTADK) yayimladigi açiklamada, Yüksek Mahkeme'nin kararinin azinlik toplumunda derin hayal kirikligina neden oldugu ifade edildi.

Azinlik toplumunun 2008'de AIHM'in ITB lehine verdigi kararin Yunan mahkemelerince bir an önce uygulanmasi beklentisinde oldugu dile getirilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Yunanistan'in 'Bati Trakya'da Türk yoktur' politikasinin bir yansimasi olarak karsimiza çikan uygulamalardan vazgeçilmemesi son derece düsündürücü ve endise vericidir. Bati Trakya Müslüman Türk Azinligi olarak, devam eden inkarci ve antidemokratik tutum karsisinda endisemizi ifade etmek istiyoruz. Ülkemiz Yunanistan'da uluslararasi hukuk, insan ve azinlik haklari ile demokrasi ve esitlik kavramlarinin özellikle son yillarda zarar gördügünü, Yargitay'in son ITB karariyla bir kez daha yasamis olduk. Bu durum karsisinda tepkimizi ve hayal kirikligimizi tüm kamuoyuyla paylasiyoruz."

Dostluk Esitlik Baris Partisinden (DEB) yapilan yazili açiklamada, ITB'nin resmiyetinin yeniden tescil edilmesine yönelik 38 yildir sürdürdügü ve AIHM tarafindan hakli görülen hukuk mücadelesine Yunan mahkemelerinden olumlu cevap gelmemesinin insan haklari, demokrasi ve azinlik haklari kavramlariyla bagdasmadigi vurgulandi.

DEB'in, ITB'nin hukuk mücadelesine olan destegini sürdürecegi ifade edilen açiklamada su ifadeler kullanildi:

"Iskeçe Türk birligi gibi köklü bir dernegin resmi olarak bir an evvel faaliyet göstermesi adina AIHM kararlarinin uygulanmasinin ülkemizin demokrasisine büyük katkida bulunacagini bir kez daha vurgulayarak Birlige hakli davasinda tüm destegimizi sürdürecegimizin altini çizmek isteriz."

Bati Trakya Türk Ögretmenler Birligi (BTTÖB) de ITB'nin AIHM kararlari dogrultusunda yeniden tescil basvurusunun Yunanistan Yüksek Mahkemesince reddedilmesini "Azinligin gelecegi açisindan kaygi verici ve kabul edilemez." seklinde degerlendirdi.

En eski azinlik kuruluslarindan olan ITB'nin hukuk mücadelesinin Türk Azinligin hak arama mücadelesinde adeta bir "mihenk tasi" olusturdugu ifade edilen açiklamada, BTTÖB'nin, bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da ITB ile dayanisma içerisinde olmaya devam edecegi kaydedildi.

Kaynak: AA