Disisleri Bakanligi Açiklamasi ''Yunanistan Yargitayi'nin AIHM Kararlarini Yok Sayan Kararini Kiniyoruz'

Disisleri Bakanligi tarafindan, Iskeçe Türk Birligi’nin yeniden tescili için yaptigi basvurunun, Istinaf Mahkemesi’nin ardindan Yunanistan Yargitay’i tarafindan da 30 Haziran’da açiklanan kararla reddedildiginin ögrenildigi belirtilerek, “Yunanistan Yargitayi’nin AIHM kararlarini yok sayan kararini kiniyoruz” ifadesine yer verildi.

Disisleri Bakanligi Açiklamasi ''Yunanistan Yargitayi'nin AIHM Kararlarini Yok Sayan Kararini Kiniyoruz'
Bati Trakya Türk Azinliginin en eski sivil toplum kurulusu olan Iskeçe Türk Birligi’nin, isminde “Türk” ibaresi oldugu için 1983 yilinda tabelasi indirilmis ve dernek 1986 yilinda alinan bir mahkeme karariyla yasaklanmisti. Iskeçe Türk Birligi tarafindan sürdürülen hukuk mücadelesi neticesinde Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) tarafindan 2008 yilinda, örgütlenme hakkinin Yunanistan tarafindan ihlal edildigine hükmederek Yunanistan’i dernegin tescili için gerekli düzenlemeleri yapmaya davet edilmisti. Bu çerçevede, AIHM kararlarinin icrasi kapsaminda Yunanistan’da 2017 yilinda yasal bir düzenleme kabul edilerek, yasaklanan derneklere yeniden tescil için basvuru imkani taninmis, ancak bu basvurularin kabulüne ciddi istisnalar getirilmisti.

Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Yunanistan tarafindan yapilan söz konusu yasal düzenlemenin ardindan Iskeçe Türk Birligi’nin yeniden tescil için yaptigi basvurunun Istinaf Mahkemesi’nin ardindan Yunanistan Yargitay’i tarafindan da 30 Haziran’da açiklanan kararla reddedildiginin ögrenildigi belirtilerek, “Bahsekonu kararla Iskeçe Türk Birligi’nin 38 yildir devam eden hukuk ve demokrasi mücadelesinde Yunanistan’da iç hukuk yollari üçüncü kez tüketilmis olmaktadir. Bu durum, Avrupa Birligi ve Avrupa Konseyi üyesi Yunanistan’in, Bati Trakya Türk Azinliginin kimliginin inkarina yönelik baskici politikalarini AIHM kararlarina ragmen israrla sürdürdügünü göstermektedir” ifadelerine yer verildi.



DISISLERI BAKANLIGI TARAFINDAN AÇIKLAMADA SUNLAR KAYDEDILDI:

Yunanistan Yargitayi’nin AIHM kararlarini yok sayan kararini kiniyor, Yunanistan’i, uluslararasi hukuka uygun hareket ederek, 13 yildir hayata geçirmekten imtina ettigi AIHM kararlarini uygulamaya ve Bati Trakya Türk Azinligi sivil toplum örgütlerinin tescili için gerekli adimlari atmaya davet ediyoruz.”

Açiklamada, Iskeçe Türk Birligi’nin AIHM kararlari dogrultusunda sürdürdügü hak arama mücadelesini destekleme devam edilecegi vurgulandi.

(Mustafa Cenik /IHA)
Kaynak: İHA