Denizcilik Ve Kabotaj Bayrami, Bakan Karaismailoglu'nun Katilimiyla Kutlandi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: 'Gururla söylemek istiyoruz ki son yillarda devlet destegini de arkasina alan denizcilik sektörümüz, ülkemizi gururlandiracak basarilara yelken açmistir. En önemlisi de Türkiye, uluslararasi camiada denizcilik sektörü hakkinda karar verici ülke konumuna yükselmistir' 'Kara sinirlarinin 3 kati kadar deniz sinirlarina sahip ülkemiz için attigimiz her adimda, milletimizin denizle yeniden bulusmasi öncelikli hedefimiz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Gururla söylemek istiyoruz ki son yillarda devlet destegini de arkasina alan denizcilik sektörümüz, ülkemizi gururlandiracak basarilara yelken açmistir. En önemlisi de Türkiye, uluslararasi camiada denizcilik sektörü hakkinda karar verici ülke konumuna yükselmistir." dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile Istanbul Valiligi tarafindan Besiktas Meydani'nda, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami'nin 95. yil dönümü dolayisiyla kutlama programi gerçeklestirildi.

Saygi durusundan bulunulmasi, Istiklal Marsi'nin okunmasi ve Türk bayraginin göndere çekilmesiyle baslayan program kapsaminda Bakan Karaismaloglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ve beraberindekiler, Barbaros Hayrettin Pasa Türbesi'ni ziyaret etti. Ziyaret esnasinda Kur-an'i Kerim tilavet edildi ve dua okundu.

Türbe çikisinda özel deftere günün anisina yazdiklarini okuyan Karaismailoglu, Türklerin yetistirdigi en büyük denizcilerden Barbaros Hayrettin Pasa'nin, Akdeniz'in Türk gölü olmasini sagladigini, Osmanli Imparatorlugu'nun ilk kaptan pasasi ve kaptan-i deryasi oldugunu söyledi.

"Denizler fatihi" Barbaros Hayrettin Pasa'nin "denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünün bugün dahi dogrulugunu korudugunu ifade eden Karaismailoglu, onun bu sözünden feyzalan Türklerin; bogazlarda, Karadeniz'de, Ege'de ve Akdeniz'de tam anlamiyla deniz kontrolü saglayarak okyanuslara ulasip bir cihan imparatorlugu kurdugunu anlatti.

Karaismailoglu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüge giren Kabotaj Kanunu ile yabanci devletlerin Türk deniz ticaretindeki hakimiyetinin sona erdigini, Türkiye kiyilarinda ve limanlarinda her türlü denizcilik faaliyetinin Türk bayragi tasiyan gemilerle ve yerli firmalarla yerine getirilmeye baslandigini, denizcilik sektörünün gelismesi için önemli bir sürecin basladigini aktardi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayrami'nin Türk milletinin denizlere ve denizcilige ne kadar önem verdiginin en büyük kaniti oldugunu vurgulayan Karaismailoglu, "Kara sinirlarinin 3 kati kadar deniz sinirlarina sahip ülkemiz için attigimiz her adimda, milletimizin denizle yeniden bulusmasi öncelikli hedefimiz." dedi.

- "Türkiye, denizcilikte karar verici ülke konumuna yükselmistir"

Adil Karaismailoglu, bugüne kadar yaptiklari çalismalarin Türkiye'nin, geçmiste oldugu gibi denizci millet, denizci ülke konumuna tekrar yükselmesine önayak oldugunu ve uluslararasi denizcilik arenasindaki yerini de ön siralara tasimayi basardigini söyledi.

Karaismailoglu, "Gururla söylemek istiyoruz ki son yillarda devlet destegini de arkasina alan denizcilik sektörümüz, ülkemizi gururlandiracak basarilara yelken açmistir. En önemlisi de Türkiye, uluslararasi camiada denizcilik sektörü hakkinda karar verici ülke konumuna yükselmistir." dedi.

Konusmasinin sonunda Karaismailoglu, dünya deniz tarihine damgasini vuran basta Barbaros Hayrettin Pasa olmak üzere Turgut Reis, Oruç Reis, Hizir Reis, Kemal Reis, Piri Reis ile büyük Türk denizcisi ve leventlerini rahmet ve minnetle andigini söyledi.

Karaismailoglu ve beraberindekiler, daha sonra deniz kenarina geçerek deniz sehitleri için iskeleden denize çelenk birakti ve karanfil atti.

Burada bir süre Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü ve Sahil Güvenlik Genel Komutanligi'na ait gemi ve botlarin gösterisini izleyen Karaismailoglu, beraberindekilerle deniz kenarinda fotograf çektirdi.
Kaynak: AA