Bati Seria'da Barakalardan Olusan Yahudi Yerlesim Birimi Bosaltilarak Bölgeye Israil Askerleri Yerlestirilecek

Israil yönetimi ile Yahudi yerlesimciler, isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyinde yer alan ve barakalardan olusan yasa disi "Eviatar" Yahudi yerlesim birimini bosaltma konusunda anlasmaya vardi.

Anlasma kapsaminda Bati Seria'nin Nablus kentine bagli Beyta beldesi yakinindaki yasa disi Eviatar Yahudi yerlesim biriminde bulunan 50 Yahudi yerlesimci aile en geç yarin ögleden sonra bölgeyi bosaltacak.

Yasa disi Yahudi yerlesim birimi bosaltilsa da topraklari Filistin'e verilmeyecek aksine bölgeye Israil askerleri yerlestirilecek.

Israil hükümeti ile Yahudi yerlesimciler arasinda imzalanan anlasmaya göre, söz konusu alanin Filistinlilere ait özel mülk olmadigi tespit edilirse bölgeye bir Yesiva (Yahudilere sadece dini egitim verilen okul) yapilacak.

Buna ek olarak Israil yönetimi, planlama sürecinin tamamlanmasin ardindan bölgeye yeni bir yasa disi Yahudi yerlesim birimi kurmak için çalismalara baslayacak.

- Filistinlilerin "gece karmasasi" gösterileri

Filistinliler, Beyta beldesi kirsalinda mayis ayinda kurulan yasa disi Yahudi yerlesim biriminin kaldirilmasi için haftalar boyunca gösteriler düzenledi.

Özellikle "gece karmasasi" adi verilen gösterilere yüzlerce Filistinli katildi.

Israil güçleri ise bu gösterilere müdahalede göz yasartici gazin yani sira plastik ve gerçek mermi kullanmaktan geri durmadi.

Filistinli saglik kuruluslarinin yaptigi açiklamalardan derlenen bilgiye göre, son 2 ay içinde Beyta'da düzenlenen gösterilerde, ikisi çocuk olmak üzere 4 Filistinli Israil güçlerince açilan ates sonucu hayatini kaybetti.

Kaynak: AA