ADÜ Söke Isletme Fakültesi Dekani Akkoyun Adnan Menderes Müzesi'ni Kaleme Aldi

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Söke Isletme Fakültesi Dekani ve Adnan Menderes Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun Yerli Düsünce Dergisi’nde ’Menderes, Demokrasi Çikisi’ baslikli makaleyle konuyu ele aldi.

ADÜ Söke Isletme Fakültesi Dekani Akkoyun Adnan Menderes Müzesi'ni Kaleme Aldi


Aydin’da insasi tamamlanan açilma asamasina gelen Adnan Menderes Müzesi açilis için gün sayiyor. ADÜ Söke Isletme Fakültesi Dekani ve Adnan Menderes Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun Ankara’da yayinlanmakta olan Yerli Düsünce Dergisi’nde ’Menderes, Demokrasi Çikisi’ basli makaleyi kaleme aldi. Adnan Menderes’in önemli bir devlet adami oldugunu ifade eden Akkoyun, "Bes bin yildan beri varligi bilinen, dört bin yildan beri kaynaklardan takip edilen, iki bin üç yüz yildir bagimsiz yasayan, bin yildir Islamiyet ile sereflenen, bin yila yaklasan zamandir Islam alemin siyasi liderligini üstlenen, yüz elli yildir anayasal ve parlamenter zeminde ilerleyen, yüz yildir millî egemenligi benimseyen, yüz yila dayanan vakitten beri Cumhuriyet rejimini sahiplenen, yetmis yildir her türlü darbe tazyikine karsi demokrasiyi yasatarak yürüyen Türk milleti evlatlari arasinda isimli-isimli birçok devlet adami yetistirmistir. 22 Mayis 1950-27 Mayis 1960 tarihleri arasi iktidari temsil eden Basvekil Adnan Menderes önemli bir devlet adamidir. Sadece kendi biyografisi ve çevresinde deger kazanmamis, karsisinda yer alanlarda dahi anlik, toplumda ise gelecegi sekillendirme basarisi göstermistir. Yillar yili Kaf Daginin ardinda birakilmaya çalisilsa da gönüllerden irak tutulamamistir" dedi.



Türk milletinin 2. Dünya savasi ve sonrasinda kendine biçilen misyondaki bütün bedelleri en agir bir sekilde ödedigini belirten Akkoyun, "Türklügün ilk anavataninda ayri, ikinci anavataninda ayri her birinde parça parça edilme projelerine ragmen esasli yürüyüsünü sürdürmüstür. Edebiyatçi Cavid Ersen’in isabetli vurgusuyla ’Beyaz Ihtilal’ olarak demokrasi yolculugundaki önemli bir dönemeç sonrasinda 50’li yillarin tamamina mühür vuruldu. Bu mühür demokrasi ile sinirli kalmayip, tarima, egitime, sagliga, ulasima kisaca hemen hemen bütün sektörlere uzandi. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Dogu Teknik Üniversitesi, Erzurum Atatürk, Ankara Iktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi, Eskisehir Iktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi, Yüksek Islam Enstitüsü ve benzeri kurumlar ülkenin ilim merkezi haline gelen yüksekögrenim hamleleri olarak kayda geçti. Yüksekögretimi çagdas dünyada özgün bir dereceye tasima yönünde seçkin hamleler gerçeklestirmistir. XX. yüzyilin ikinci yarisinin beste birinde basbakanligin ötesinde halkin ihtiyaçlarini karsilama hususunda saglik, ulasim, egitim, zirai üretim, sanayilesme sahalarinda farkindalikli hamleler gerçeklestirerek girdigi her seçimde Türk milletinin destegini alarak demokrat yürüyüsünü sürdüren tarihi sahsiyetin darbe ile önünün kesilmesi, hukuksuz göstermelik yargilamayla idam edilmesi sonrasinda durus noktalari demokratik gelisimimizi sekillendirmistir" diye konustu.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla, Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun himayelerinde Adnan Menderes Müzesi’nin insa edildigini hatirlatan Akkoyun, "Teorinin pratige dönüsmesi kadar toplumsal karsiliginin bulunmasi da son derece önemlidir. Bu anlamli kurumun tesisini yakindan takip eden Içisleri Bakani Eylül 2020 içerisinde müze çalismalarini bizzat yerinde inceledi. Kitle iletisim araçlarina yansidigi kadariyla Içisleri Bakani sosyal medya hesaplarindan yaptigi açiklamada ’Cumhurbaskanimiza minnettarim. Iskencelerden yorulan Menderes’in, ’Çine Çayi’nin kenarinda, sögüdün altini özlüyorum’ dedigi yere, ’Adnan Menderes Müzesi’ni kuralim’ talimatinin tamamlanmasina az kaldi. Çok heyecanliyim. Tarih, düzeliyor’ ifadelerini kullandi. Aydin Adnan Menderes Üniversitesi çalismalara gerekli destek vermeye ve ilgi göstermeye devam etmektedir. Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ve yönetimi 17 Subat’ta bir ziyaret ile çalismalari yerinde inceledi. Olayin tabiati geregi müzenin adinin tasiyan devlet adaminin ismini yüksekögretimde temsil eden üniversitenin yakin temasi bundan sonrasina bilimsel ve kültürel katkinin da isareti olmustur. Zira müze ziyaretlerin yaninda akademik katkilarla kendisini güncelleyebilecektir "dedi.



22 Subat 2021’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Izmir’e gelen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, havalimanindan Aydin’da tesisi tamamlanmak üzere olan Adnan Menderes Müzesi’ni helikopter ile gerek çalismalari yerinde inceledigini aktaran Akkoyun sunlari söyledi;

"Vilayet yönetimin karsiladigi Bakan müzede incelemelerde bulundu. Müzenin Türkiye’nin en önemli demokrasi dönemecini bugünkü ve yarinki nesillere yansitma görevi herkes tarafindan takdir edilmektedir. Gazeteci yazar Yavuz Donat, Aydin Valisi Hüseyin Aksoy ile ziyaret ettigi müze hakkinda Sabah Gazetesi’nde kaleme aldigi ’Adnan Menderes Müzesi’ baslikli makalesinde ’demokrasi sehidi Adnan Menderes’in aziz hatirasina yakisan bir eser olmus’ vurgusu yapmistir. Dogup yetistigi Aydin’da milli mukavemet hareketine istirak eden, Türk milletinin bagimsizligini dünyaya kabul ettirmesi sonrasinda ikinci çok partili sisteme geçis esnasinda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatini çeken genç bir siyasetçi, II. Dünya Savasi’na müteakiben dörtlü takrirle giristigi hareketle topluma ’menderes, demokrasi çikisi’ firsati vermistir. Demokrat Parti, kuruldugu andan itibaren çikis eserlerini tesis edilmesine zemin hazirlamis, ’beyaz ihtilal’ sonrasinda bizzat Adnan Menderes’in genel baskanligi ve basvekilligi ile geçen on demokrasi yilina imza atmistir. Türk milleti 1960 yilindaki sonraki darbelerin her birinden hem ders çikarmis hem de ders vererek demokratik gelisimine devam etmistir. Böylesine mühim sürecin bir müzeyle topluma takdim edilmesini takdirle karsiliyor, sahiplenilmesi hususunu her platformda paylasmaya davet ediyoruz."
Kaynak: İHA