21 Ülkeden Müzik Aletleri Bu Müzede Sergileniyor

Ordu’daki Müzik Aletleri Müzesi’nde 21 ülkeden aralarinda 300 yillik enstrümanlarin da bulundugu yaklasik bin 500 envanter sergileniyor.

21 Ülkeden Müzik Aletleri Bu Müzede Sergileniyor
Il Kültür ve Turizm Müdürlügü bünyesinde Kültür Sanat Merkezi yanindaki Kültür Evi’nde 5 yil önce açilan müzede, Iskoçya’dan Isviçre’ye, Almanya’dan Mogolistan’a kadar toplam 21 ülkeden getirilen müzik aletleri bulunuyor. Her birinin farkli hikayesi olan enstrümanlar arasinda körüklü piyano, kanun, keman, klarnet, ud ve çesitli müzik aletlerinden olusan yaklasik bin 500 çesit envanter yer aliyor.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ugur Toparlak, geçmis yillarda uluslararasi bir ralli grubunun sosyal sorumluluk projesi

kapsaminda kente geldigini ve onlari 3 yil üst üste agirladiklarini söyledi.

Grubun hediye olarak atalarindan kalan müzik aletlerini getirdiklerini kaydeden Toparlak, “O grup, Avrupa’dan Türkiye’ye gelislerinde Avrupa’nin eski müzik aletlerini hediye olarak sosyal sorumluluk projesi kapsaminda buraya getirdiler. Bizim eserler ile birlikte bunlari bir araya getirdik ve ‘kültür evi’ konseptinde atadan, dededen kalan eserleri burada sergiliyoruz, meraklilarina sunuyoruz” dedi.



“300 yillik eserlere sahit oluyoruz”

Eserlerin arasinda 300 yili asan parçalar oldugunu ifade eden Toparlak, “En önemlisi de eserlerin özellikle yapilis tarihlerine baktigimizda çok eski tarihlere dayandigini görüyoruz, belki de 300 yillik eserlere burada sahit oluyoruz. Dolayisi ile buraya gelen bu islerin meraklilari için önemli bir görselligi sunmus oluyoruz. 21 ülkeden buraya katilim saglandi. Dolayisi ile yaklasik 700 kisi geldi ve bu ekiplerin her biri kendi araçlari ile geldi. Bize de kendi atalarindan kalan müzik aletlerini biraktilar. Bizim de kendi atalarimizdan kalan enstrümanlarimiz vardi. Onlarla birlestirince müzik aletlerinden olusan bir müze kurabilecek envanterlere sahip olduk” seklinde konustu.



“Yaklasik bin 500 eser var”

Kurulan müzede yaklasik bin 500 adet eserin olduguna deginen Toparlak, sunlari söyledi:

“Yaklasik bin 500’ün üzerinde eserimiz var. Insallah önümüzdeki günlerde yeni modern arkeoloji müzesini hayata geçirdigimizde bu eserlerimizi daha güzel teshir edilmis bir sekilde burada görürüz. Bu tür özgün müzeler çok nadir müzelerdir. Onun için özellikle meraklilari tarafindan aranan ve sorulan, çok sik ziyaret edilen müzelerdir. Onun için Ordu çesitliligine katki sunacagi için çok mutluyuz.”
Kaynak: İHA