UND Yönetim Kurulu Baskani Çetin Nuhoglu, Kayseri'de Sektör Temsilcileriyle Bulustu Açiklamasi

'Türkiye'nin ihracat yolundaki kalkinma hamlesinde en önemli katki saglayacak alan lojistiktir'.

UND Yönetim Kurulu Baskani Çetin Nuhoglu, Kayseri'de Sektör Temsilcileriyle Bulustu Açiklamasi
Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi (UND) Yönetim Kurulu Baskani Çetin Nuhoglu, Türkiye'nin kalkinmadaki ihracat hamlesine "en önemli" katki saglayacak alanin lojistik oldugunu belirterek "Her gün Türkiye'nin (sinir) kapilarindan yaklasik 4 bin 500 tir yüklü vaziyette ihracat mallarimiz dünyanin dört bir tarafina tasiniyor." dedi.

UND'nin bölge toplantisi için Kayseri'ye gelen Nuhoglu, sektör temsilcileriyle bulustu.

Nuhoglu, program öncesinde gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye'nin kalkinmasinin ihracatinin potansiyeli ile esdeger oldugu söyledi. Kovid-19 salgini sürecinde Avrupalilarin tedariklerinde Uzak Dogu'dan verdikleri siparislerin bir çogunu Türkiye'ye kaydirdiklarini dile getiren Nuhoglu, söyle konustu:

"Avrupa daha önce Uzak Dogu'dan 100 birim mal aliyorlarsa bugün o birimler 80'e düstü. Türkiye'den 100 birim aliyorlarsa 120 birime yükseltiler. Bunun sonucu olarak da Türkiye'nin Avrupa'ya tasimalarinda büyük bir artis oldu. Bizim karayolu ile yaptigimiz tüm tasimalarda yüzde 37 artis oldu. Eger biz lojistik sektörünü daha da güçlü yaparsak Kapikule'de hiçbir kamyonumuz, tirimiz beklemezse o zaman bizim ihracattaki potansiyelimiz çok daha öne çikacaktir. Uzak Dogu'ya, Rusya'ya ama en önemlisi de Avrupa Birligi ülkelerine çok net bir artis var."

- Ihracatta lojistigin önemi

Kayseri'nin uluslararasi lojistik tasimaciligi alaninda önemli bir yere sahip oldugunu vurgulayan Nuhoglu, "Eger mal ihracat etmek istiyorsaniz lojistigi, tedarik zincirini çözmemiz lazim. Bu anlamda en önemli, güçlü bölgelerimizden birisi de Kayseri'dir. Artik kendi baslarina hem Türkiye'nin malini alip Avrupa'ya tasiyorlar hem de Avrupa'nin malini alip Iran'a tasiyorlar." diye konustu.

Türkiye'nin hizmet ihracatinda turizmden sonra "en önemli" kaleminin lojistik oldugunu anlatan Nuhoglu, söyle devam etti:

"Biz yalnizca Türkiye'nin ihraç malini tasimiyoruz. Bir taraftan da Avrupa'nin malini Iran'a tasiyoruz. Hizmet ihracati yapiyoruz. Turizm Türkiye'nin en büyük hizmet ihracati yaptigi kalemlerinden biridir ve hatta 1 numaradir. Tabii 2 numaraya ise lojistik gelir. O zaman bu sektör çok önemlidir. Türkiye'deki tüm bölgelere gidiyorum ve oralari biliyorum ama özellikle Anadolu'nun gelisimine sapka çikariyorum. Türkiye'nin ihracat yolundaki kalkinma hamlesinde en önemli katki saglayacak alan lojistiktir. Her gün Türkiye'nin (sinir) kapilarindan yaklasik 4 bin 500 tir yüklü vaziyette ihracat mallarimiz dünyanin dört bir tarafina tasiniyor. Bunun 2 bini ise Avrupa'ya yapiliyor. Zaten ihracatimizin yaklasik yüzde 50'si Avrupa'ya yapiliyor. Avrupa'ya yapilan ihracatin yüzde 47'sini de Türk kara tasimacilari yapiyor. Bu çok önemli bir sey."
Kaynak: AA