Güneydogu Avrupa Is Birligi Süreci Gençlik Ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantisi, Istanbul'da Yapildi

Bakan Mehmet Muharrem Kasapoglu: 'Gençlik ve spor alanindaki is birligine yönelik çabalarimizla bölgedeki istikrar ve iyi iliskilere katki sunmaktayiz. Sporun birlestirici gücünü ve gençligin dinamizmini bölgesel kalkinmanin itici gücü olarak degerlendiriyoruz'

Güneydogu Avrupa Is Birligi Süreci (GDAÜ) Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantisi Istanbul'da düzenlendi.

The Marmara Taksim otelinde düzenlenen "Komsular Sporla Birlikte Görür" temali toplantiya, GDAÜ katilimcisi Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hirvatistan, Karadag, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sirbistan, Slovenya, Türkiye ile Yunanistan'in spordan sorumlu bakanlari, bakan yardimcilari ve temsilcileri katildi

Toplantinin açilis konusmasini yapan Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan toplumlarin her kesiminin, özellikle de gençlerin olumsuz etkilendigini kaydetti. Kasapoglu, en önemli sorumluluklarinin gençleri salgin sonrasi döneme en iyi sekilde hazirlamak oldugunu dile getirdi.

Güneydogu Avrupa cografyasinin kimi zaman sevinçlere, kimi zaman hüzünlere sahne oldugunu ifade eden Kasapoglu, "Bu sayede bugün, ortak bir geçmis ve gelecekten söz edebiliyoruz." dedi.

25. yil dönümünü kutlayan GDAÜ'nün, birçok alanda bölgesel is birligini gelistirmeye yönelik pratikler gelistirmis önemli bir platform olduguna isaret eden Bakan Kasapoglu, "Bizler de gençlik ve spor alanindaki is birligine yönelik çabalarimizla bölgedeki istikrar ve iyi iliskilere katki sunmaktayiz. Sporun birlestirici gücünü ve gençligin dinamizmini bölgesel kalkinmanin itici gücü olarak degerlendiriyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Birbirimizden ögrenebilecegimiz çok sey var"

Güneydogu Avrupa'daki komsularla baglari güçlendirmeyi önemsedigini vurgulayan Mehmet Muharrem Kasapoglu, Türkiye'nin dönem baskanligini devraldigi günden itibaren bu toplantinin gerçeklestirilmesinin bizzat takipçisi oldugunu söyledi.

"Geçmiste oldugu gibi bugün de birbirimizden ögrenebilecegimiz çok sey var." diyen Bakan Kasapoglu, "Türkiye'nin dönem baskanliginin önceliklerinden birini de gençlik olarak belirledik. Güçlü komsuluk iliskilerimiz ve tarihi baglarimiz bölgenin gelecegini birlikte insa edecek gençlerimiz için önemli bir temel olusturmaktadir. Bugün gençlik ve spor alanindaki tecrübelerimizi paylasacagiz. Koronavirüs sonrasi dönem için, bu alanlarda ortak bir gündem belirlemeli ve is birligi içinde yapacagimiz faaliyetlerin temelini atmaliyiz." diye konustu.

Bakan Kasapoglu, Türkiye'nin, cografyasinin yani sira, tarihiyle, kültürüyle, hayat tarziyla bir Balkan ülkesi olduguna, bunun yansimasi olarak da bütün Balkan ülkeleriyle iyi komsuluk iliskilerini sürdürdügüne dikkati çekerek, birçok alanda oldugu gibi gençlik ve spor alanlarinda gelistirilecek is birliklerinin de yakin komsuluk iliskilerini taçlandiracagini kaydetti.

Kovid-19 salgininin, küresel ve bölgesel is birligiyle birlikte sporun önemini bir kez daha ortaya çikardigini belirten Bakan Kasapoglu, söyle devam etti:

"Is birligi sürecinin ruhu geregi kapsayicilik temelinde ve bölgesel sahiplenme anlayisiyla özellikle spor alaninda gelistirecegimiz yakin temaslar önemli mesafeler kat etmemizi saglayacaktir. Spor, hem toplumsal iyi olus hem de sportif rekabet gücünün arttirilmasi açisindan ülkelerimizin her zaman kalkinma önceliklerinden biri olmustur. Bu baglamda, hükümet olarak ülkemizin her kösesinde insa edilen modern spor tesisleri, spor kültürünün daha genis kitlelere yayginlastirilmasi amaciyla yürüttügümüz faaliyetler, düzenledigimiz büyük spor organizasyonlari daima önceligimiz oldu. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in önderliginde Türkiye, son 20 yilda özellikle sporda tesislesmeyle ilgili çok önemli ve temel adimlar atti. Her bransta gelistirdigimiz projelerle basta gençlerimiz ve kadinlarimiz olmak üzere herkesin spor yapmasini hedefliyoruz. Milli Sporcu Bursu, Sportif Yetenek Taramasi, Yüzme Bilmeyen Kalmasin, 10 bin Pota, Spor ile Sosyal Uyum ve Kosabiliyorken Kos bunlardan bazilaridir. Spor endüstrisinin büyümesinde ve gelismesinde itici bir güç olan spor turizminin gelismesini de çok önemsiyoruz. Spor diplomasisini ülkeler arasi iliskilerin gelistirilmesinde en önemli araçlardan biri olarak görüyoruz."

Mehmet Muharrem Kasapoglu, özellikle Güneydogu Avrupa ülkeleri olmak üzere, Avrupa ülkeleriyle olan güçlü is birligi ve iletisime önem atfettiklerini dile getirerek, "Avrupa'nin parçasi olarak spor alaninda proaktif bir yaklasimla birlikte katki saglamayi sürdürecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Genç nesilleri dijital dönüsüme entegre etmeliyiz"

Mehmet Muharrem Kasapoglu, genç nesillerin dijital dönüsüme entegre edilmesi gerektigini söyledi.

Salgin sürecinin gençlere olan olumsuz etkisinden bahseden Kasapoglu, "Simdi en önemli sorumlulugumuz gençleri pandemi sonrasi döneme en iyi sekilde hazirlamaktir. Bunun için ögrenme ortamlarinin gelistirilmesi yoluyla genç nesilleri dijital dönüsüme entegre etmeliyiz." ifadelerini kullandi.

Bakan Kasapoglu, bakanliginin, gençlerin dijitallesmeye uyum saglamasi için ulusal ve uluslararasi kuruluslar ile es güdümlü çesitli egitimler ve projeler yürüttügünü dile getirirken, sunlari dile getirdi:

"Faaliyetlerimizi gençlerin ihtiyaçlarini dikkate alarak ve gençlere karar alma sürecinde yer vererek gerçeklestiriyoruz. Bakanligimiz gençlik merkezleri, gençlik ofisleri, gençlik kamplari, burslar, yurtlar, proje destegi ve degisim programlari gibi imkanlariyla birlikte genis bir genç kitlesine ulasabilmektedir. Gençler, bu imkanlarla birlikte zamanlarini sosyal, kültüre, sanatsal, sportif ve gönüllülük faaliyetleri araciligiyla aktif bir sekilde degerlendirmektedir. Kadinlarin daha aktif katilim sagladigi tüm bu faaliyetler ile birlikte gençlerin güçlendirilmesi için gayret ediyoruz."

Bakan Kasapoglu, gençlik alaninda iliskileri gelistirmek için toplantinin ortak bildirisinde deginildigi üzere, gençlik kampi, gençlik degisimi ve gönüllülük faaliyetleri benzeri etkinlikler düzenlemeli ve bu etkinliklere gençlerin katilimini tesvik etmeleri gerektigini vurguladi.

Bu yolla gençlerin farkli kültürlerle etkilesimde bulunacagina, tecrübe edineceklerine, ag gelistireceklerine ve katilimcilar arasi sevgi köprüsü olusacagina deginen Bakan Kasapoglu, "Güneydogu Avrupa olarak is birligimizin gelistirilmesi ile büyük kazanimlar elde edebilecegimizin altini tekrar çizmek istiyorum. Büyük bir firsat olarak gördügüm bu toplantiyi, sergiledigimiz ortak irade ile kurumsal kapasitelerimizi artirabilmemiz için önemli bir platform olarak görüyorum. Bu anlamda toplantinin Ortak Bildirisinde de bahsedildigi üzere gerek spor alaninda gerek gençlik alaninda daimi iletisim kanallari kurulmasinin çok önemli olduguna inaniyorum." seklinde konustu.

- GDAÜ Is Birligi Süreci ve Türkiye'nin dönem baskanligi

Güneydogu Avrupa Ülkeleri Isbirligi Süreci, Türkiye'nin kurucu üyeleri arasinda yer aldigi 13 katilimci ülkeye sahip, Balkanlarda baris, güven ve istikrar ortaminin tesis edilmesi, iyi komsuluk iliskilerinin kurulmasi ve bölgesel is birliginin saglanmasi amaciyla 1996 yilinda Sofya'da kurulmus ülkeler arasi bir is birligi platformudur.

Is birligi sürecinin 2020-2021 Dönem Baskanligini yürüten Türkiye Cumhuriyeti, dönem baskanligi önceliklerini ve faaliyetlerini "bölgesel sahiplenme" ve "kapsayicilik" ilkelerinin güçlendirilmesi hedefiyle ve "Komsular Sporla Birlikte Görür" temasiyla tasarladi.
Kaynak: AA