AB Ile Yunanistan Arasinda Türkiye Sinirindaki 'Ses Topu' Anlasmazligi

AB Komisyonunun iç islerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson: 'Bence bu sinirlarinizi korumak için tuhaf bir yol. Bu, AB Komisyonu tarafindan kurulmus bir sey degil. Bunun temel haklara uygun oldugunu ümit ediyorum' Yunanistan Göç ve Iltica Bakani Notis Mitarakis: 'Polis, ne yapiyorsa kendi yöntemlerini kullanarak yapmalidir. Önemli olan su. Bu tuhaf degil'

Avrupa Birligi (AB), Yunanistan'in göçmenleri engellemek için Türkiye sinirina yerlestirdigi sagir edici seviyede ses çikaran ses topunu "tuhaf bir yöntem" degerlendirmesiyle elestirdi, Yunanistan ise uygulamayi savundu.

AB Komisyonunun iç islerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ile Yunanistan'in Göç ve Iltica Bakani Notis Mitarakis'in Brüksel'deki görüsmesinden sonra düzenlenen basin toplantisinda, konuyla ilgili soru üzerine, ikili arasinda Yunanistan sinir güvenlik birimlerinin Türkiye sinirina konuslandirdigi ve geçen haftalarda testleri yapilan "ses topu" hakkindaki anlasmazlik gündeme geldi.

Johansson, ses topunun bugünkü görüsmede ele alinip alinmadiginin sorulmasi üzerine, "Bugün bunu konusmadik. Benim görüsüme göre bu, sinirlarinizi korumak için garip bir yöntem." dedi.

Görev alaninda AB sinirlarinin korunmasi da bulunan Johansson'a karsilik veren Yunan bakan ise ses topunu savundu.

Mitarakis, uluslararasi hukuku ihlal etmeyen teknolojileri kullanabileceklerini belirterek "Bu, kimseyi tehlike altina sokmadan AB sinirlarini koruyabilir." diye konustu.

Mitarakis, "Yunan polisi ve sahil güvenliginin sinirlarda ve Ege'de özellikle son iki yilda insan hayatinin korunmasinda mükemmel bir geçmisi" bulundugunu savundu.

Yunan bakan, Yunanistan'in ses topu kullanarak AB hukukunu ihlal edip etmedigi sorusunu ise söyle yanitladi:

"Yunan polisini etkileyecek operasyonel konular hakkinda konusmayacagim. Bu operasyonel konulari insan kaçakçilarinin eline geçecek bilgilerin disinda tutmak önem tasiyor. Polis, ne yapiyorsa kendi yöntemlerini kullanarak yapmalidir. Önemli olan su. Bu tuhaf degil. Asil mesele su. Her sey etkili sekilde ve AB mevzuati dahilinde olmak zorunda. Bazi seylerin AB mevzuatina uygun olmadigi görüsü varsa bunu tartismak için gerekli forumlar bulunmaktadir. Eger istenirse biz de bunun teknik tarafiyla ilgili bilgi saglayabiliriz. Bu yüzden bugün siyasi seviyede bu konuyu görüsmedik."

Johansson da Yunan bakanin konusmasinin ardindan tekrar söz alarak, "Bence bu sinirlarinizi korumak için tuhaf bir yol. Bu, AB Komisyonu tarafindan kurulmus bir sey degil. Bunun temel haklara uygun oldugunu ümit ediyorum. Bu güç netlestirilmeli. Bir ihlal sürecinde degiliz." karsiligini verdi.

- Yunanistan'in "ses topu"

Atina yönetimi, bir süre önce Meriç sinir bölgesine, muhtemel toplu göçmen akinlarina karsi kullanmak üzere, tasinabilir, güçlü ses dalgalari yayabilen 2 adet Uzun Menzilli Aktif Akustik Uyarici (LRAD) sistemi yerlestirdi.

Sivil ve askeri alanlarda kullanilan LRAD sistemleri, insanlar üzerinde kullanildiginda yön sasirtiyor, sagir edebiliyor, dayanilmaz acilara neden oluyor ve sonucu belirsiz saglik sorunlarina yol açabiliyor.

Yunan polisine ait zirhli aracin üzerine kurulan ve "ses topu" olarak adlandirilan uzun menzilli akustik cihazdan Türkiye sinirina dogru sagir edici sesler gönderilebilecek sistem, bazi AB ülkeleriyle insan haklari savunucularinin da tepkisini çekiyor. Ses topunun bir savas uçaginin gürültüsüne es degerde ses çikarabildigi belirtiliyor.
Kaynak: AA