Izmir'deki Nükleer Atik Eylemine Ukraynali Turistten Destek

Türkiye’ye turist olarak gelen Ukraynali Olga Kotik, Izmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan ve “Izmir’in Çernobili” olarak adlandirilan nükleer atik alanina iliskin Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin yaptigi “Duran Adam” eylemine destek oldu. 36 yil önce ülkesinde yasanan Çernobil nükleer felaketinin acilarini yasayan Olga Kotik, 21. yüzyilda bu sorunun devam etmesine sasirdigini belirterek, “Birinci öncelik her zaman insan hayati olmalidir” dedi.

Izmir'deki Nükleer Atik Eylemine Ukraynali Turistten Destek
26 Nisan 1986’da Ukrayna’nin Pripyat sehri yakinlarinda bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama sonucu 200 bin kisi dogrudan veya dolayli olarak radyasyondan etkilenerek hayatini kaybetmisti. Faciadan etkilenenlerden biri de Çernobil kazasindan bir yil sonra dünyaya gelen Olga Kotik ve ailesiydi. Faciadan 36 yil sonra arkadasiyla birlikte turist olarak Türkiye’ye gelen Olga Kotik, Gaziemir’in Emrez Mahallesi’ndeki radyoaktif atiklari ve Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin yaptigi “Duran Adam” eylemini duyarak eyleme destek oldu.

“Bu konu beni çok etkiledi çünkü Çernobil ile ilgili kisisel bir hikayem var”

Olga Kotik, olayin dikkatini çektigini ve ülkesi Ukrayna’nin bu konuda en büyük aciyi yasayan ülke oldugunu ifade ederek, “Bu Ukrayna’nin tüm vatandaslari için önemli bir konu; çünkü tüm vatandaslarimizin üzerindeki etkisinin ne kadar büyük oldugunu biliyoruz. Insanlar varsa hatalar da vardir. Sadece birinci öncelik her zaman insan hayati olmalidir. 21. yüzyilda bu sorunun hala devam ettigini, insan hayatini etkileyebilecek kimyasallarin hala insanlarin yakininda oldugunu ögrendim. Öylece geçip gidemezdim. Radyasyon seviyesini ögrendim ve büyük bir sok yasadim. Normal radyasyon seviyesi 0,1 iken, buradaki oran 832. Insanlarin saglikli ve güvende kalmasi için bu oranin 50’den fazla olmamasi gerekir ve burada yasayanlarin hemen yanindaki seviye 832. Bu konu beni çok etkiledi; çünkü Çernobil ile ilgili kisisel bir hikayem var. Babam Sovyetler Birliginde soför olarak çalisiyordu, patlamadan iki gün önce yeterli soför var denilerek eve gönderildi. Babam memleketine döndükten birkaç ay sonra annem hamile kaldi ve belki de babam geri gönderilmeseydi su an burada durma imkanim olmazdi. Bekçiler ona eve gitmesini, yeterince soförün oldugunu söylediler. Belki o insanlarin simdi çocuklari yoktur ve orada çalistiklari için hayatta bile degillerdir” dedi.

Olga Kotik, Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin atiklarin temizlenmesi için verdigi mücadelenin de çok önemli oldugunu ifade etti.

Kaynak: İHA