Bursa'daki Meslek Lisesi 'HÜRTECH' Markasiyla Otomatik Soguk Damga Makinesi Gelistirdi

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilerek okulun markasi altinda patent basvurusu yapilan makineyle diploma, is yeri açma ve çalistirma ruhsati gibi resmi belgelerde kullanilan soguk damgalar daha kisa zamanda basilabiliyor Projenin koordinatörü Makine Teknolojisi Alani ögretmeni Ahmet Hamdi Sevindi: 'Bu ürünü kamu kurumlari için yaptik ama farkli versiyonlarinda istenilen kalip yapildiktan sonra istedigimiz sekli basabiliriz'.

ISMAIL ÖZDEMIR - Bursa'da bir meslek lisesinde, resmi belgelerde kullanilan soguk damganin kol gücü yerine otomatik olarak basilmasini saglayan makine gelistirildi.

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alani ögretmeni Ahmet Hamdi Sevindi koordinatörlügünde diger alanlarin da destek verdigi proje kapsaminda yerli imkanlarla gelistirilen sistem için okulun "HÜRTECH" markasi altinda patent basvurusunda bulunuldu.

Sevindi, AA muhabirine, Osmangazi Ilçe Milli Egitim Müdürlügünden gelen talep dogrultusunda projeyi hazirlayip okulun atölyesinde makinenin prototip üretimine geçtiklerini söyledi.

Makinenin çalisma prensibini aktaran Sevindi söyle devam etti:

"Daha önce bu soguk mühür basma islemi el kuvvetiyle yapiliyordu. Burada makine sadece elektronik kartlar yardimiyla tusa basarak veya ayak pedalina basarak koymus oldugunuz belgeye soguk mühür basiyor, herhangi bir kol ya da kas gücüne ihtiyaç duymadan otomatik bir sekilde yapmis oluyor. Su an bu ürünü kamu kurumlari için yaptik ama farkli versiyonlarinda istenilen kalip yapildiktan sonra istedigimiz sekli basabiliriz. Piyasada gördügümüz kadariyla sirketlerin kendi soguk mühürlü kagitlari var, onlarda da kullanilabilir."

Bu sistemle soguk damga basma isleminde zaman ve insan gücünden tasarruf saglandigini, maliyetlerin yariya indigini aktaran Sevindi, kendi sanayilerindeki ekipman ve kartlarla üretimi gerçeklestirdiklerini, mekanik aksami atölyedeki makinelerde imal ettiklerini bildirdi.

- Makine ilk olarak Osmangazi Milli Egitim Müdürlügünde kullanilacak

Okul Müdürü Oktay Güllü de yaptiklari arastirmada, Türkiye'de okul diplomasi, is yeri açma ve çalistirma ruhsati gibi belgeler hazirlanirken yilda milyonlarca kez soguk damga basildigini ögrendiklerini anlatti.

Yürüttükleri projelerde kamu yarari, insanlarin rahat is yapmasi, inovasyon ve verimliligi ön planda tuttuklarini kaydeden Güllü, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Osmangazi Milli Egitim Müdürlügünün bu projede büyük katkilarinin oldugunu belirtti.

Makine Teknolojisi ile Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi alanlarindaki ögretmen ve ögrencilerin yer aldigi 3-4 aylik çalismayla makinenin üretildigini ifade eden Güllü, "Ilk ürünü de Osmangazi Milli Egitim Müdürlügüne verecegiz. Bu ürünümüz de tescillenecek. Türkiye'de otomatik soguk mühür basilan bir sistem yok. Kamunun hizmetine sunmayi planliyoruz." dedi.

Lisenin Makine Teknolojisi Alani 12'nci sinif ögrencisi Adem Caner Arslan, okuldaki yenilikçi çalismalarin mesleki donanimina büyük katkilar sagladigini vurguladi.

Projelerin gelistirilmesinde ögretmenlerine yardimci olmaya çalistigini aktaran Arslan, "Mezun olduktan sonra bu tarz yenilikçi tasarimlar ve ürünler bana iyi yönde katki saglayacak. Bu konuda çok mutluyum." diye konustu.

Ayni siniftan Ömer Faruk Demir ise makine mühendisi olmak istedigini dile getirerek bu cihazin yapiminda çok fazla teknik ögrendigini, bunlarin da mezun olduktan sonra kendisine fayda saglayacagini söyledi.
Kaynak: AA