Biden'dan, 'Bosna Kasabi' Lakapli Mladic'in Müebbet Hapis Cezasinin Onanmasina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Bugün düsüncelerim, Mladic'in zulümlerinin kurbanlarinin hayatta kalan aileleriyle. Asla onlarin kayiplarinin trajedisini silemeyiz ancak bugünkü kararin, yasli ailelere biraz teselli olmasini umuyorum' 'Bu tarihi karar, korkunç suçlari isleyenlerin yaptiklarindan sorumlu tutulacagini gösterdi'

ABD Baskani Joe Biden, "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasinin onanmasina iliskin "Bugün düsüncelerim, Mladic'in zulümlerinin kurbanlarinin hayatta kalan aileleriyle. Asla onlarin kayiplarinin trajedisini silemeyiz ancak bugünkü kararin, yasli ailelere biraz teselli olmasini umuyorum." dedi.

Biden, Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT), Mladic'in müebbet hapis cezasini onamasina iliskin açiklamada bulundu.

Mladic'in yaklasik 26 yil önce Srebrenitsa'da 8 bin erkek ve erkek çocugunun katli emrini verdigini animsatan Biden, Mladic'in ayni zamanda Saraybosna'nin uzun süreli kusatmasini yönlendirdigini ve birçok suçtan sorumlu oldugunu kaydetti.

IRMCT'nin Mladic'i "soykirim, insanliga karsi suç ve savas suçlarindan" suçlu bulduguna isaret eden Biden, "Bu tarihi karar, korkunç suçlari isleyenlerin yaptiklarindan sorumlu tutulacagini gösterdi. Ayni zamanda bu karar, dünyanin herhangi bir yerinde gelecekte yasanacak zulümleri önlememiz için ortak çözümümüzü destekliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Biden, ABD'nin Bosna-Hersek ve eski Yugoslavya'nin diger bölgelerindeki suçlarin son bulmasi için çabalara yardim ettigini animsatarak, Birlesmis Milletlere bagli mahkemelere, son 20 yilda Balkanlar'daki suçlara iliskin çabasi için de mütesekkir oldugunu kaydetti.

Adalet ve uzlasmanin, baris ve istikrarin temel oldugunu vurgulayan Biden, "Bölgedeki liderlerin bu karara saygi duymasini ve hukukun üstünlügünün önemini desteklemesini gönülden umuyorum. Bugün düsüncelerim, Mladic'in zulümlerinin kurbanlarinin hayatta kalan aileleriyle. Asla onlarin kayiplarinin trajedisini silemeyiz ancak bugünkü kararin, yasli ailelere biraz teselli olmasini umuyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA