Balikesir'de Müsilaj Temizleme Seferberligi Basladi

Vali Hasan Sildak: 'Marmara Denizi'nde bu durumun kisa sürede son bulacagina, denizimizin eskisinden de daha temiz hale gelecegine inaniyorum' 'Ege Denizi'nde su an hiçbir müsilaj emaresi yok. Bu konuda hiçbir görüntü kaydi yok. Sahil Güvenlik Komutanligimiz tarafindan sürekli rapor aliyorum. Herhangi bir sikinti yok'

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin, Marmara Denizi'ndeki müsilajla (deniz salyasi) mücadele çalismasi kapsaminda Balikesir'de deniz temizligi seferberligi baslatildi.

Bandirma Limani'nda baslayan çalisma dolayisiyla düzenlenen programa, Balikesir Valisi Hasan Sildak, Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Bandirma Kaymakami Günhan Yazar, Bandirma Belediye Baskani Tolga Tosun, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile ilgili kurum ve kuruluslarin müdürleri katildi.

Bandirma Çelebi Limani'na bagli römorkörlerle denize açilan Vali Sildak ve beraberindekiler, Büyüksehir Belediyesine ait müsilaj temizleme gemisi "Basaran-2"nin çalismalarini inceledi.

Bölgedeki müsilaj yogunlugunu da gözlemleyip yetkililerden bilgi alan Sildak, limana döndükten sonra gazetecilere açiklama yapti.

Vali Sildak, Çevre ve Sehircilik Bakanliginin 22 maddelik eylem planinin ilk uygulama adimlarini Bandirma'dan baslattiklarini söyledi.

Denetimlerin tüm kuruluslarla birlikte yapilacagini belirten Sildak, "Marmara Denizi'nde bu durumun kisa sürede son bulacagina, denizimizin eskisinden de daha temiz hale gelecegine inaniyorum. Bunu yürekten söylüyorum." dedi.

Bir gazetecinin, Ege Denizi'nde de müsilaj olup olmadigi yönündeki sorusu üzerine ise Sildak, sunlari kaydetti:

"Ege Denizi'nde su an hiçbir müsilaj emaresi yok. Bu konuda hiçbir görüntü kaydi yok. Sahil Güvenlik Komutanligimiz tarafindan sürekli rapor aliyorum. Herhangi bir sikinti yok. Tüm sahillerimizdeki 99 noktada kirlilik ölçümleri yapiliyor. En son ölçümler dahil herhangi bir mikrobiyolojik açidan kirlilik ve sagliga zararli bir unsur içermemektedir. Denizlerimizde turizm, denizden faydalanma, insan sagligi açisindan sikinti olusturacak hiçbir husus yoktur."

- "Karadeniz'den akimin basladigiyla ilgili güzel haberler geldi"

Balikesir Belediye Baskani Yücel Yilmaz da gerek karadan vidanjörlerle, gerek denizden müdahalelerle, gerekse balikçilarin destegiyle bu isi ilk baslatan illerden biri olduklarini vurgulayarak, "Denizin altinda olan seylerin daha aza inmesi için burada hem bilimsel çalismalarin hem de karadan var olan kosullarin degismesi lazim. Bununla ilgili de sevindirici haberler geliyor. Karadeniz'den gelmesi gereken akimin basladigiyla ilgili güzel haberler geldi. Marmara Denizi'ni kesinlikle eski haline dönüstürecegiz." diye konustu.

Vali Sildak, daha sonra Erdek ilçesine bagli Asagiyapici ve Tatlisu mahalleleri sahilinde Balikesir Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügü (BASKI) tarafindan vidanjörlerle gerçeklestirilen müsilaj temizleme çalismalarini inceledi.

Öte yandan, denizden arindirilan müsilajin kati atik transfer merkezinde susuzlastirildiktan sonra düzenli depolama tesisinde bertaraf edilecegi ögrenildi.

Kaynak: AA