Nijerya'da Boko Haram Saldirilari Nedeniyle 7 Milyon Kisi Insani Yardima Muhtaç

Bati Afrika ülkesi Nijerya'nin kuzeydogusunda, terör örgütü Boko Haram'in saldirilari nedeniyle 7 milyon kisi insani yardima ihtiyaç duyuyor.

Nijerya Haber Ajansinin (NAN) haberine göre, Ulusal Güvenlik Danismani Babagana Monguno, Birlesmis Milletler Genel Kurulunda düzenlenen "Üye Devletlerin Terörle Mücadele Kurumlari Baskanlari Ikinci Üst Düzey Konferansi" programina katildi.

Monguno, burada yaptigi konusmada, terörizmin sinir, milliyet ve dinleri tanimayan acimasiz bir küresel tehdit olarak tezahür etmeye devam ettigini söyledi.

Terörizmin bu küresellesme çaginda devlet disi aktörler için çagdas bir siddet silahi haline geldiginin altini çizen Monguno, Nijerya'nin kuzeydogusunda Boko Haram saldirilari nedeniyle 7 milyon kisinin insani yardimina ihtiyaç duydugunu kaydetti.

Monguno, "Salginlar, dogal afetler ve iklim disinda, bugün insan irkinin varligina yönelik en büyük tehdidin küresel terörizm oldugunu tam bir inançla söyleyebilirim." dedi.

Nijerya'da Boko Haram terör örgütün ülkenin en büyük sorunu olduguna isaret eden Monguno, bu örgütün, ayni zamanda Çad Gölü Havzasi'nin komsu ülkelere de yayildigini vurguladi.

- 2009'dan bu yana 20 bini askin kisi öldü

Nijerya'da 2000'li yillarin basindan beri varlik gösteren terör örgütü Boko Haram'in 2009'dan bu yana düzenledigi kitlesel siddet eylemlerinde 20 binden fazla kisi öldü.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sinir komsulari Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldirilar gerçeklestirdi. Örgütün Çad Gölü Havzasi'ndaki saldirilarinda en az 2 bin kisi hayatini kaybetti.

Ülkedeki terör saldirilari ve çatismalar nedeniyle yüz binlerce kisi göç etmek zorunda kaliyor.

Kaynak: AA