LGS Kapsaminda Merkezi Sinav Sonuçlari Açiklandi

Sinav sonuçlari 'meb.gov.tr' adresinden ögrenilebilecek Merkezi sinava 1 milyon 38 bin 492 ögrenci girdi ve katilim orani yüzde 83 olarak gerçeklesti LGS kapsamindaki merkezi sinavda yer alan sorulardan hiçbiri iptal edilmedi Sinava 36 farkli ilden katilan 97 ögrenci tüm sorulari dogru yanitlayarak 500 tam puan aldi

Milli Egitim Bakanliginca (MEB), Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsaminda 6 Haziran'da yapilan merkezi sinavin sonuçlari açiklandi.

Adaylar, sinav sonuçlarini "meb.gov.tr" adresinden ögrenebilecek.

MEB, geçen yil oldugu gibi bu yil da LGS sinav sonuçlari ile "Merkezi Sinav Degerlendirme Raporu"nu yayimladi.

Milli Egitim Bakanliginin Egitim Analiz ve Degerlendirme Raporlari Serisinin 16'ncisi olan ve yürütücülügünü Bakan Yardimcisi Mahmut Özer'in yaptigi raporda, ögrencilerin merkezi sinavdaki sonuçlari ayrintili olarak incelendi, sinavdaki alt testlere ait dagilimlar degerlendirildi ve testin teknik özellikleri hakkinda detayli sonuçlara yer verildi.

- Sinava katilim yüzde 83

Rapora göre, LGS kapsaminda merkezi sinav 6 Haziran'da basariyla uygulandi. Merkezi sinava 1 milyon 38 bin 492 ögrenci girdi ve katilim orani yüzde 83 olarak gerçeklesti.

- 2021 LGS'de soru iptali yok

LGS kapsamindaki merkezi sinavda ögrencilere farkli branslardan toplam 90 soru soruldu. Saat 09.30'da baslayan ilk oturumda ögrencilere Türkçe, T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabanci dil testleri uygulandi.

Ikinci oturum saat 11.30'da basladi ve bu oturumda ögrenciler matematik ve fen bilimleri testlerini cevapladi. Merkezi sinavda yer alan sorulardan hiçbiri iptal edilmedi.

- 97 ögrenci tam puan aldi

Sinava 36 farkli ilden katilan 97 ögrenci tüm sorulari dogru yanitlayarak 500 tam puan aldi. Puanlarin 100 ile 500 arasinda degistigi dagilimda ögrencilerin yüzde 5,61'i, 400-500 puan araliginda yer aldi. Ögrencilerin en yogun bulundugu puan araligi (yüzde 62,17) ise 200-299 oldu.

- Kiz ögrenciler daha basarili

Raporda, bazi kisisel ve ailevi özellikleri ile sinav performanslari arasindaki iliski hakkinda sonuçlara da yer verildi. Elde edilen bulgular, 2018, 2019 ve 2020 yillarindaki merkezi sinavlarda oldugu gibi 2021 yilinda da kiz ögrencilerin matematik disindaki tüm alt testlerde erkek ögrencilerden daha basarili olduklarini gösterdi.

- Anne baba egitim düzeyi yüksek ögrenciler daha basarili

Yapilan diger bir incelemede, ögrencilerin anne ve baba egitim düzeyleri arttikça sinav puanlarinin da arttigi belirlendi.

Bu konuda yapilan diger çalismalarla tutarli olan bu sonuç, velilerin egitim düzeyleri ve dolayisiyla sosyoekonomik düzeylerindeki artisin ögrencilerin akademik performanslarindaki artisla iliskili oldugunu gösterdi.
Kaynak: AA