KOSGEB'den KOBI'lere Destek

Samsun TSO Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, Kovid-19 salginindan etkilenen imalat ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki mikro ve küçük isletmeler ile 2017 ve sonrasinda kurulmus imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki yenilikçi genç isletmelere KOSGEB tarafindan “Mikro ve Küçük Isletmelere Hizli Destek Programi” 2. etap çagrisina çikildigini duyurdu.

KOSGEB'den KOBI'lere Destek
Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, KOSGEB tarafindan çagriya çikilan, “Mikro ve Küçük Isletmelere Hizli Destek Programi” hakkinda bilgi verdi. Baskan Murzioglu, çagriya çikilan destek programinin, Kovid-19 salginindan etkilenen imalat ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki mikro ve küçük isletmeler ile 2017 ve sonrasinda kurulmus imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki yenilikçi genç isletmeleri kapsadigini söyledi.

Kriterlerin, önceki çagriya göre daha hafifledigini ve dolayisiyla daha fazla imalatçinin programdan faydalanabilecegini belirten Murzioglu, son basvuru tarihinin 9 Temmuz 2021 oldugunu ve ilk basvuru döneminde reddedilen isletmelerin ise, yeni basvuru kriterlerini saglamak kaydi ile basvuru yapabilecegini söyledi.



Basvuru kriterleri

Basvuru kriterleri hakkinda da bilgi veren Murzioglu, “Basvuru kriterlerini karsilayan mikro ve küçük isletmeler ‘www.kosgeb.gov.tr’ adresindeki ‘e-hizmetler’ menüsünden ‘Mikro ve Küçük Isletmelere Hizli Destek Programi Basvurusu’ alt menüsünü seçerek online basvuru yapabilecektir. KOSGEB veritabanina kayitli olmayan veya KOBI Bilgi Beyannamesi güncel olmayan isletmeler, önce kayit ve güncelleme islemini yapmalidir. Ödemeler 2021 Haziran, Temmuz ve Agustos aylarini kapsayan sekilde üç taksitle yapilacaktir. Her ödeme öncesinde, resmi kayitlardan isletmenin aktif oldugu ve istihdamini 2020 Mart ayindaki seviyede muhafaza ediyor oldugu kontrol edilecektir” dedi.



Faizsiz geri ödemeli

Destek programinin iki bilesenden olusacagini söyleyen Murzioglu, “Birinci bilesende; imalat ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki mikro ve küçük isletmelere ‘faizsiz geri ödemeli destek’ verilecektir. Basvuru yapacak isletmelerin 2019 yilindaki net satis hasilatinin en az 75 bin TL olmasi, 2020 yili net satis hasilatinin 2019 yilina göre artmamis olmasi gerekmektedir. Ikinci bilesende ise, 2017 ve sonrasinda kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel AR-GE sektörlerinde faaliyet gösteren yenilikçi genç mikro ve küçük isletmelere faizsiz geri ödemeli destek verilecektir. Basvuru yapacak isletmelerin KOSGEB web sayfasinda belirtilen ‘yenilikçi genç MKI’ kriterlerinden birini tasiyor olmasi gerekmektedir. Dünya Bankasi tarafindan kisitlanan sektörlerdeki isletmeler, Ziraat Bankasi, Vakiflar Bankasi ve Türkiye Halk Bankasinin Kovid-19 salgini kapsaminda 2020’de ilan ettikleri ‘Ise Devam Kredisi’nden Kredi Garanti Fonu araciligiyla 250 bin TL ve üstünde kredi alan isletmeler basvuruda bulunamayacaktir. Isletmeler, basvuru formunu doldururken borçlarini tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek basvuru yapabilecektir. Bu isletmelerin destek ödemesi alabilmesi için borçlarini kapatmis veya tecil ya da taksitlendirmis olmasi gerekecektir. Geri ödemeli destek için isletmelerden teminat alinmayacaktir. Isletmelere verilecek geri ödemeli destegin üst limiti ölçege göre sirasiyla; mikro isletmeler için aylik 10 bin TL olmak üzere üç ay karsiliginda toplam 30 bin TL, küçük isletmeler için aylik 25 bin TL olmak üzere üç ay karsiliginda toplam 75 bin TL’dir. Kullanilan destek mikro ve küçük isletmeler tarafindan üç yili ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylik dönemlerde 6 esit taksitte toplam 5 yil vadede geri ödenecektir. Sartlara uyan isletmelerimiz ‘www.kosgeb.gov.tr’ adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasindan ve KOSGEB Il Müdürlügümüzden detayli bilgiye ulasabilirler” diye konustu.

Kaynak: İHA