Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, Bakan Karaismailoglu Ile Görüsmesine Iliskin Açiklama Yapti Açiklamasi

'Kardes Türkiye Cumhuriyeti bagimsizligimizi taniyan ilk ülke oldu. Kazakistan tarafi, ikili iliskilere her zaman özel bir ilgiyle bakmaktadir'

Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, Bakan Karaismailoglu Ile Görüsmesine Iliskin Açiklama Yapti Açiklamasi
Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, "Bugünkü görüsmemizde Sayin Bakana Türk tarafina daha önce sözü verilen 4 bin geçis izni belgelerinin bu hafta verilecegini ilettik." dedi.

Saparbekuly, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile görüsmesine iliskin yazili açiklamasinda, Kazakistan ve Türkiye'nin baglari kadim tarihe dayanan kardes ülkeler oldugunu vurguladi.

Iki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel iliskilerinin asamali olarak gelistigini ve stratejik ortaklik seviyesine ulastigini kaydeden Saparbekuly, özellikle ulastirma alanindaki is birliginin özel öneme sahip oldugunu, iki ülke arasindaki kara ve hava tasimaciliginin hizla gelistigini ifade etti.

Martta önceden düzenlenmis 4 bin geçis izin belgesine ek olarak Kazakistan tarafindan 3 bin izin belgesi verildigini animsatan Saparbekuly, haziranda Türk tarafinin talebi üzerine 2 bin ek izin belgesi, ayrica Hazar Denizi üzerinden geçerli 5 bin transit geçis belgesi verildigini belirtti.

Kazak tarafindan bugüne kadar Türk tarafina 4 bin evrensel ve 1500 üçüncü ülkelere seyahat izin belgesi olmak üzere toplam 19 bin 500 izin belgesi saglandigini dile getiren Saparbekuly, "Bugünkü görüsmemizde Sayin Bakana Türk tarafina daha önce sözü verilen 4 bin geçis izni belgelerinin bu hafta verilecegini ilettik. Ayrica diger önemli ulastirma konularini da ele aldik." dedi.

Saparbekuly, "Büyükelçilige birakilmis siyah çelenk olayi da dahil olmak üzere, Uluslararasi Tasimacilar Birliginin medyadaki önceki ve son eylemlerinin, Kazakistan ve Türkiye arasindaki olusmus karsilikli anlayis ve stratejik is birligi ruhuna uymadiginin kanaatindeyiz." ifadesini kullandi.

Türk Konseyi’nin bu yil marttaki zirvesinde, Hazar Denizi konusunda ulastirma ve lojistik is birliginin yogunlastirilmasi hususunun dikkate alindigini aktaran Saparbekuly, taraflarin özellikle Hazar Koridoru’nun gelistirilmesi gerektiginin altini çizdigini ancak su asamada söz konusu alanin kendi potansiyelini tam olarak kullanamadigini kaydetti.

Saparbekuly, buna karsilik Kazakistan tarafinin Türk ülkelerine ortak olan Hazar Koridoru'nu güçlendirmek için aktif olarak çalismalar yürüttügünü, temmuz-agustos aylarinda Kazakistan'in ilgili ülkelerin temsilcileriyle bu konuda etkinlikler düzenlemeyi planladigini kaydetti.

Kazakistan'in aralikta bagimsizliginin 30. yil dönümünü kutlayacagini belirten Saparbekuly, "Kardes Türkiye Cumhuriyeti bagimsizligimizi taniyan ilk ülke oldu. Kazakistan tarafi, ikili iliskilere her zaman özel bir ilgiyle bakmaktadir." ifadesine yer verdi.

Saparbekuly, Kazakistan ve Türkiye arasindaki güçlü ve güvenli baglar sayesinde gündemdeki sorunlari her zaman karsilikli anlayisla çözebildiklerine isaret ederek, Kazakistan'in bu uygulamayi sürdürme niyetinde oldugunu belirtti.

Büyükelçi Saparbekuly, Kazakistan ve Türkiye arasindaki is birliginin daha da gelisecegine ve güçlenecegine yürekten inandigini vurguladi.

Kaynak: AA