TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Konyali Firmalarimiz Ilk 5 Ayda 1,2 Milyar Dolarlik Ihracat Yapti'

'Konya’nin özellikle Orta Dogu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye, son yillarda oldukça basarili bir ihracat performansi sergiledigini görüyoruz. Geçtigimiz yil tam 182 ülke ve bölgeye yüzde 8,3 artisla 2,2 milyar dolarlik ihracat yapan Konyali firmalarimiz, Irak’a 241 milyon dolar, ABD’ye 189 milyon dolar, Almanya’ya 148 milyon dolarlik ürün satti'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) Baskani Ismail Gülle, "Önümüzdeki dönemde tarim ve gidada firmalarimizin ihracat tutarlarini hizla artiracagina inaniyoruz. Bu yil da Konyali firmalarimiz ilk 5 ayda 2020 yilinin ayni dönemine göre yüzde 50 artisla 1,2 milyar dolarlik ihracat yapti." ifadelerini kullandi.

TIM'den yapilan açiklamaya göre, 61 ihracatçi birligi, 27 sektör ile 100 bin ihracatçinin tek çati kurulusu olan TIM'in düzenledigi “KOBI Ihracat Seferberligi Egitim Programlari” devam ediyor. Program kapsaminda Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmeler (KOBI) ihracata özendiriliyor.

Egitimlerin sonuncusu, Konya’ya yönelik çevrim içi gerçeklestirildi. Katilimcilar, nasil ihracatçi olunacagi, ihracata iliskin desteklerden nasil yararlanilabilecegi ve ihracatin finansmanina kadar birçok konuda bilgilendirildi. Yogun ilgi gören etkinligin açilisina Konya Valisi Vahdettin Özkan ile TIM Baskani Ismail Gülle katildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen TIM Baskani Gülle, Konya'dan geçen yil 182 ülke ve bölgeye ihracat yapildigina dikkati çekti.

Hedeflerine ancak ihracati tabana yayarak ulasilabilecegini ve bu amaçla birçok çalisma gerçeklestirdiklerini belirten Gülle, sunlari kaydetti:

"TIM KOBI Ihracat Seferberligi egitimleriyle Anadolu’nun dört bir kösesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulasmayi amaçliyoruz. Bugün ilk egitim programimizin üzerinden yaklasik iki yil geçti ve bu süreçte ihracat ailesine 35 bin 677 firma katildi. Son iki yilda, 13’ü ülkemizde, 1'i Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere, 14 KOBI Ihracat Seferberligi Egitimi düzenledik. TIM KOBI Ihracat Seferberligi Egitim Programlarimizi, 3 hedef kitleye yönelik olarak tasarladik. Ilki, halihazirda kendi isletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen sirket temsilcileri, ikincisi sürekli ihracat artisi saglamak isteyen firmalar, üçüncüsü de genç girisimciler. Ihracatin saha neferleri olarak ülkemiz ihracatçilarinin ve girisimcilerinin yaninda olmaya devam edecegiz. Ihracatla yükselen Türkiye’yi hep birlikte insa edecegiz. Bu zamana kadar gerçeklestirdigimiz egitimler arasinda en yogun katilim talebini Konya’dan almamiz da bizleri ziyadesiyle memnun etti.”

- “Konya, en çok ihracat gerçeklestiren 11’inci kent”

TIM Baskani Gülle, Konya’nin geçen yil en çok ihracat gerçeklestiren 11’inci kent oldugunu aktararak, “Konya’nin özellikle Orta Dogu’ya, Avrupa’ya ve ABD’ye, son yillarda oldukça basarili bir ihracat performansi sergiledigini görüyoruz. Geçtigimiz yil tam 182 ülke ve bölgeye yüzde 8,3 artisla 2,2 milyar dolarlik ihracat yapan Konyali firmalarimiz, Irak’a 241 milyon dolar, ABD’ye 189 milyon dolar, Almanya’ya 148 milyon dolarlik ürün satti. Bu firmalarimiz, 2020 yilinda ihracatini, salgina ragmen bir önceki yila göre, ABD’ye 109 milyon dolar, Rusya’ya 26 milyon dolar, Israil’e 14 milyon dolar, Sudan ve Azerbaycan’a ise 11 milyon dolar artirdi.” ifadelerini kullandi.

Konya’nin 2020’de en çok ihracat gerçeklestirdigi ürünler ve sektörlerle ilgili bilgiler de veren Gülle, bu ürünlerin yivsiz av tüfekleri, montaj sanayii parçalari, gofret, degirmencilikte kullanilan esyalar ve fren ve balatalar oldugunu bildirdi.

Gülle, Konya'nin, 2020 yilinda en çok ihracati, 509 milyon dolarla makine ve aksamlari sektöründe yaparken, otomotiv endüstrisi 421 milyon dolarla ikinci, hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri 269 milyon dolarla üçüncü sirada yer aldigini kaydetti.

Bu üç sektörün Konya'nin ihracatindaki payinin, yüzde 55 düzeyinde gerçeklestigine isaret eden Gülle, "Diger tarim sektörlerinde de ilimizin büyük potansiyel tasidigini biliyoruz. Önümüzdeki dönemde tarim ve gidada firmalarimizin ihracat tutarlarini hizla artiracagina inaniyoruz. Bu yil da Konyali firmalarimiz ilk 5 ayda 2020 yilinin ayni dönemine göre yüzde 50 artisla 1,2 milyar dolarlik ihracat yapti." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA