Marmara Denizi Bilim Ve Teknik Kurulu Çalismalarina Basladi

Marmara Denizi Koruma Eylem Plani kapsaminda müsilajla mücadele çalismalarini yürütmek üzere kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu, ilk toplantisini gerçeklestirdi. Toplanti öncesi TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal ile açiklama yapan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “Biz drone’dan daha büyük bir sistem kurarak daha düzenli ve daha uzun süreli, daha genis cografyaya yayilarak bir denetim yapip, bunu islem merkezine gönderilmesi için bir pilot çalisma baslattik” dedi.

Marmara Denizi Bilim Ve Teknik Kurulu Çalismalarina Basladi


Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum tarafindan baslatilan 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Plani kapsaminda, müsilajla mücadele çalismalarini yürütmek üzere kurulan Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu çalismalarina basladi.

Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu ilk toplantisini gerçeklestirdi. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi’nde 21 bilim adami ve bilim kadinin katilimi ile gerçeklestirilen toplanti öncesinde Marmara Belediyeler Birligi ve Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin ile TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal ortak bir basin açiklamasi yapti. Toplantida konusan Büyükakin ve Mandal, toplantida müsilajin Marmara Denizi’ne, halk sagligina etkileri basta olmak üzere birçok konunun ele alinacagi belirtildi.

“Beklentileri Bilim ve Teknik Kurulu’na açiklamak üzere buradayim”

Basin toplantisinda konusan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “Geçtigimiz günlerde Bilim ve Teknik Kurulumuzu sayin basin mensuplarimizla paylasmistik. Bu toplantida Bilim ve Teknik Kurulumuzun toplanacagini ve çalismaya baslayacagini sizlere duyurmustuk. Esasen simdiye kadar yapilan çalismalarda, simdiye kadar açiklanan 22 maddelik Eylem Planinin birinci maddesinde alinan bir karardi. Marmara Belediyeler Birligi bünyesinde bir Bilim ve Teknik Kurulunun olusturulmasi ve bu kurulun baskaninin ve üyelerinin kurulda var olmasi, Eylem Planinin birinci maddesinde yer alan bir karardi. Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile açiklanan koordinasyon kurulunda da aramizda üyeler var. Bilim ve Teknik Kurulu yaptigi oldugu çalismalarla ilgili Koordinasyon Kuruluna da hem oradaki üyelerle hem de TÜIBITAK Baskanimizin da orada üye olmasi vesilesi ile raporlamalar yapilacak. Bugün ilk toplantimiz gerçeklesiyor. Ben Marmara Belediyeler Birligi Baskani olarak, beklentileri Bilim ve Teknik Kurulu’na açiklamak üzere buradayim. Onlar daha sonra kendi çalismalarini ayrica yürütecekler. Kurulumuzun baskanligini TÜBITAK Baskanimiz Hasan Mandal yürütecek” dedi.



“11 farkli kurumdan 21 arastirmaci ve kurul üyesi olarak bu çalismaya baslayacagiz”

Daha sonra konusan TÜBITAK Baskani Mandal, “Olusturulan Bilim ve Teknik Kurulu’n olan bu ilgi bizi heyecanlandiriyor, ayni zamanda sorumlulugumuzu arttiriyor. Bu sadece basin mensuplarimizin ilgisi toplumumuzun ilgisi konusunda önemli. Baskanimiz da ifade ettiler. Marmara Denizi Eylem Planinin ilk maddesinde bir kurul ve Bilim ve Teknik Kurulu’nun olusturulmasina yönelikti. Biz o dogrultuda olusturulmus 11 farkli kurumdan 21 arastirmaci ve kurul üyesi olarak bu çalismaya baslayacagiz. Konunun öneminin farkindayiz, aciliyetinin farkindayiz. Ayni zamanda, buna bilimsel bir yaklasimla görüs ve çözüm önerilerini olusturmaya çalisacagiz. Farkli disiplinlerden bilim insanlari var. Konunun hem çevre bilimi, deniz ve su bilimleri teknolojileri ve buna bagli olarak temel bilim noktasinda fizik, kimya, biyoloji noktasinda bu konuya destek verecek bilim insanlari ile beraberiz” diye konustu.



“Süreci tüm boyutlari ile ele alma noktasinda olacagiz”

Müsilajla mücadeleyi tüm konulari ile ele alacaklarini belirten Mandal, “Bu kurul kendi çalismalarini yaparken, Türkiye’deki diger kuruldaki yetkin arastirmacilardan ama ayni zamanda bu konusunda fikri olan tüm bireylerden katki alacagiz. Karsilas tigimiz bu konu hepimizin deniz salyasi olarak bildigimiz bir konu, ama daha genis görme noktasinda olacagiz. Bunun sadece bugün çözülecek bir sorun olmasindan öte, farkli disiplindeki arastirmacilarinin, bilim insanlarinin çalismasi ile bunu gerçeklestirebilecegimizi düsünüyorum. Süreci tüm boyutlari ile ele alma noktasinda olacagiz. Konunun olusum mekanizmasi, ekosisteme birakmis olacagi izin görülmesi, bunun azaltilmasi, bertaraf edilmesi, olusturmus oldugu etkinin restorasyonu, belediyelerimizi de yakindan ilgilendiren arindirma süreçlerinin gelecegine yönelik bizleri zorlayan bir kusak olacak” seklinde konustu.



“Müsilajla kalmayip, bunun ülkemizin diger denizleri ve ülkemizin iklim degisikligi politikalarina katki vermesini planliyoruz”

Türkiye’nin diger denizlerine ve Türkiye’nin iklim degisikligi politikalarina da katki sunmayi hedeflediklerini belirten Mandal, “Bunun bir diger yani halk sagligi konusu. O konu da kendi katkilarimizi sunmaya çalisacagiz. Belki bunlar kisa vaade konulari olarak konusuyoruz. Ama bunun orta ve uzun vadede iklim degisikli odakli bakildiginda, ülkemizin bu konudaki yetkinliginin üst seviye tasinmasi var. Sadece müsilajla kalmayip, bunun ülkemizin diger denizleri ve ülkemizin iklim degisikligi politikalarina katki vermesini planliyoruz. Koordinasyon Kurulumuz bir ayda bir toplaniyor. Buradaki çalismalarimizi biz oraya rapor etmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

“Bilim ve Teknik Kurulu toplantisinda yol haritamiz ortaya çikacak”

Basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan Mandal, “Bilim ve Teknik Kurulu toplantisinda yol haritamiz ortaya çikacak. Tabi ki bu günün sonrasinda, paylasacagimiz bir bilgimiz olacak. Bütün sorunlarin bir günde çözülecegi bir toplanti degil. En azinda bugünkü toplantimizin sonunda konusanlari tüm seffafligi ile hem Marmara Belediyeler Birligimiz ile hem de kamuoyu ile paylasiyor olacagiz” açiklamalarini yapti.

‘Drone benzeri bir özel hava araci ile Marmara Denizi’nin denetlenecegi bir sistem gelistiriyoruz’

Basin mensuplarinin Izmit Körfezi’nde yapilan uçakli denetimlerin tüm Marmara’ya yayilmasinin planlanip planlanmadigi yönündeki sorusunu yanitlayan Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “Marmara Belediye Birligi ve bakanlik arasinda bir protokol yapilarak Marmara’nin tamaminda ve diger denizlerimizde de yayginlastirmak için bir dizi girisimlerde bulunuyoruz. Bunun için bakanlik, bu denetimin yayginlastirilmasi için olumlu baktilar. Çevre Ajansinin kurulmasi yoluyla bunun yapilmasi konusunda bir çalisma yapacaklarini söylemislerdi. Ajans kuruldu. Ayrica biz Kocaeli Büyüksehir Belediyesinde bir pilot çalisma içerisindeyiz. Uçagin uçus saatlerine göre bir takim avantajlari var. Uçagin görünüm ve ikaz açisindan caydirici yanlari var. Bunun yaninda uçagin dezavantajlari var. Biz drone’dan daha büyük bir sistem kurarak daha düzenli ve daha uzun süreli, daha genis cografyaya yayilarak bir denetim yapip, bunu islem merkezine gönderilmesi için bir pilot çalisma baslattik. Bunun Marmara ve diger denizlere de yayilmasi konusunda bakanlikla görüsüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA