Lübnan'da Hayat Pahaliligini Protesto Eden Göstericiler Pek Çok Kentte Yollari Trafige Kapatti

Lübnan'da agirlasan yasam kosullari bugün de pek çok kentte protesto edildi.

Lübnan lirasinin dolar karsisindaki deger kaybi, yakit ve ilaç krizi ile gida ürünlerinde yasanan fiyat artisina tepki olarak geçen günlerde baslayan gösteriler devam ediyor.

Baskent Beyrut'ta göstericiler, Kola, Kornis Mezraa, Selim Selam, Karantina, Kaskas bölgelerinde çöp konteynerleriyle yolu trafige kapatti.

Beyrut'u güneydeki kentlere baglayan otoyolun kapatilmasi ise trafigin tikanmasina neden oldu. Güvenlik güçleri göstericilere müdahale ederek yolu açti.

Lübnan resmi ajansi NNA'ya göre, ülkenin güneyindeki Sayda kentinde bulunan Sehitler Meydani'ni trafige kapatmaya çalisan göstericilerle güvenlik güçleri arasinda arbede yasandi ve 3 kisi yaralandi.

Bir grup gösterici de El-Arabi kavsaginda yola oturarak geçislere engel olmaya çalisti.

Kuzeydeki Trablus'ta göstericiler, uzun süren elektrik kesintilerine tepki olarak Elektrik Sirketinin binasini basti ancak güvenlik güçleri arbede yasanmadan göstericileri binadan çikardi.

Orta kesimde yer alan Beka bölgesinde de Beyrut'u Suriye sinirina baglayan Es-Sam otoyolunda benzer olaylar yasandi.

Öte yandan Cumhurbaskani Misel Avn, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, üst düzey komutanlardan olusan Yüksek Savunma Konseyini, ülkede yasanan son gelismeleri degerlendirmek üzere bugün (29 Haziran) toplantiya çagirdi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Sermayenin çikisina karsi sert uygulamalara basvuran Lübnan bankalari, 17 Ekim 2019'dan beri yurt disi havalelerini askiya aldi ve müsterilerin hesaplarindaki dövizleri çekmelerine kisitlamalar getirdi.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan isleme aliniyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar geçen günlerde 18 bin liraya çikmisti.

Kaynak: AA