KTO Baskani Gülsoy Açiklamasi 'Is Dünyasi Olarak Seçim Lafini Duymak Istemiyoruz'
Kayseri Ticaret Odasi (KTO), Haziran ayi olagan meclis toplantisini Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar’i konuk ederek yüz yüze gerçeklestirdi. KTO Baskani Gülsoy, ekonomideki son gelismeleri degerlendirirken, Baskan Çolakbayrakdar da kentsel dönüsüm çalismalari hakkinda bilgiler verdi.
Meclis Baskani Cengiz Hakan Arslan’in baskanliginda KTO konferans salonunda yapilan Meclis toplantisina; Kocasinan Belediye Baskani , Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meslek Komite Baskanlari ve basin mensuplari katildi.
Toplantinin açilis konusmasini yapan Meclis Baskani Cengiz Hakan Arslan, meclis toplantisina katilimlarindan dolayi Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar’a tesekkür ederek, gündemle ilgili açiklamalarda bulundu. Meclis toplantisinda gündem maddeleri tek tek oylanarak karara baglandi. Tamamlanan gündem maddelerinin ardindan konusma yapan KTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, meclisin onur konugu olan Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar’in sosyal ve ekonomik açidan halkin refah düzeyinin daha artmasi için ticaret merkezlerinin kurulmasinda her zaman katki ve destek verdigini, esnaf ve tüccar dostu oldugunu belirterek, “Sag olsun sayin baskanimiz odalarimizdan gelen her makul talebi, yaptigimiz ve yapacagimiz projelere destek veriyor, geri çevirmiyor. Kapisi bize her zaman açik. Bizde sehrimize yapacagi her hizmette O’nun yaninda duruyoruz, bundan sonrada durmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi. Gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan Gülsoy, geçtigimiz 11 Mart’tan bu yana Türkiye olarak koronavirüs salgini ile mücadele ettigimizi belirterek, “Ülkemiz asi temini sonrasi çok iyi bir ise imza atti ve önemli bir mesafe kat etti. Toplam yapilan asi sayisi 49 milyona yaklasti. Kayserimizde de bu rakam 800 bini geçti. Bunlar güzel gelismeler ama velakin 1 Temmuz sonrasi her sey bitti, virüs artik yok mantigi ile hareket edilir ve toplumda bu hakim olursa, yeni mutasyon türü, toplumumuz tekrardan esir alabilir. Salgin henüz bitmedi. Eski kisitlama günlerine dönmemek için 1 Temmuz sonrasinda tedbirli olmaya devam etmemiz gerekiyor. Üretimde, istihdamda ve ihracatta ‘tam atilima’ çevirelim. Planlandigi gibi tam asilama ile salginin dönüsüne bir daha imkan vermeyelim. Lütfen herkes asisini olsun, kendi öz denetimini yapsin” diye konustu.
Kurban Bayrami tatilinin, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatili ile birlestirilebileceginin gündeme gelmesiyle ile ilgili konusan Baskan Gülsoy, “Salgin dolayisiyla alinan tedbirler ve kisitlamalarla birlikte birçok sektörümüz ticari aktivitesini sürdüremedi. Is yapamadi. Haftalarca kapisina kilit vurmus üyelerimiz çarklarini döndüremedi ve bu süreçten olumsuz sekilde etkilendi. Birikmis borçlari, ödemeleri ve birçok yükümlülükleri var. Kepenklerini açarak para kazanip toparlanacaklari bu süreçte yeni bir uzun tatil isletmelerimizi olumsuz etkiler. Is dünyasi olarak bizim uzun tatile degil, çalismaya ihtiyacimiz var. Uzun bir tatilin üretime ve ihracata da olumsuz yansimalari olacagi kanaatindeyim” diye konustu.
2021 Yilinin Ahi Evran ilan edilmesi ve etkinliklerin düzenlemesiyle ile ilgili Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür eden Baskan Gülsoy, “Kayserimiz ahilik kültürünü en iyi yasayan ve yasatan bir sehir. ‘Müsteri velinimetimizdir’ olgusunu en iyi uygulayan bir esnaf ve ticaret kesimimiz var. Paylasmaci ve hayirsever kimligimizde Ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilige bu günlerde o kadar çok ihtiyacimiz varki Sadece esnaf kesiminin degil, tüm toplumun ihtiyaci var. Ne diyor ahilik: Dedikodu yapmayin, prensipli olun, dürüst ve dogru çalisin diyor, Tartida hile yapmayin diyor. Ahiligi bizim yasatmamiz gerekiyor. Tüm toplum bireylerine de anlatmak gerekir. Ahilik, isini en iyi sekilde yapabilmektir. Tacirlerimiz, is insanlarimiz hepsi düzgün, dürüst, dogru ve fedakar insanlar. Hepsine de buradan tesekkür ediyorum. Ahilik kültürünü tek bir ifadeyle izah edecek olursam, Helal ve haram ölçüsünü iyi bilmeliyiz. “Içiniz bozulmadikça, isiniz bozulmaz”” ifadelerine yer verdi.
"Erken seçim lafini duymak istemiyoruz"
Son günlerde siyasette gündemde olan ’Erken Seçim’ tartismalarina deginen Baskan Gülsoy, “Günü gelince sandik milletin önüne gelir ve halkimiz sagduyusu ile oyunu kullanir. Sikintili süreçten yeni çikiyoruz. Tüm enerjimizi ekonomimize vermemiz gerekiyor. Biz is dünyasi olarak seçim lafini duymak istemiyoruz.” dedi.
AB Gümrük Birligi Anlasmasi’nin kapsaminin genisletilmesi, derhal modernize edilerek hizmetler sektörünü de kapsamasi gerektiginin altini çizen Baskan Gülsoy, “AB ile 26 yillik bir gümrük birligi geçmisimiz var. Su an sadece islenmis sanayi ürünlerini kapsayan Gümrük Birligi Anlasmasi kapsam olarak yetersiz. Is dünyasi dis ticarette büyük sorunlar yasiyor. Basta vize, lojistik ve hammadde temini sorunlari olmak üzere uygulanan ulastirma kotalari sanayicilerimizi zorlamaktadir. Avrupa Birligi’nin Türkiye’nin Gümrük Birligi’ni güncellestirilmesi için samimiyetle gayret sarf etmesi, terörizm tanimindaki anlasmazliklarin gidermesi, çoktan saglanmasi gereken vize muafiyetinin sinirli degil genel bir kararla hayata geçirmesi, iliskilerin ilerlemesinde önemli bir rol oynayacaktir. Bu anlamda samimiyetle bir yaklasim bekliyoruz. Gümrük Birligi’nin modernizasyonu Türkiye için bir firsat olacaktir” ifadelerini kullandi.
"Ekonomik sartlar iyilesene kadar kisa çalisma ödenegi sürdürülmeli"
Baskan Ömer Gülsoy konusmasinda hükümete de seslenerek kisa çalisma ödeneginin uzatilmasi gerektigini söyledi.
Gülsoy: "Salginda istihdami ve üretimi korumaya yönelik en önemli siperlerimizden biri olan Kisa Çalisma Ödenegi 31 Haziran’da son buluyor. Hizmet sektörünün toparlanmasi adina biraz daha zamana ihtiyaç var. Ekonomik ve sosyal sartlar tam olarak iyilesene kadar kisa çalisma ödeneginin sürdürülmesine büyük ihtiyaç vardir. Normallesmeye yönelik adimlar atilirken genç ve kadin issizliginin artmamasi için de tesvik ve istihdam artirici desteklerin pandemi son buluncaya kadar devam etmesi fayda saglayacaktir" diye konustu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve KGF’nin isbirligi ile 2’si katilim bankasi olmak üzere 10 bankanin ve tüm Oda ve Borsalarin destegi ile uygulamaya sokulan Nefes Kredisi hakkinda da bilgiler veren Baskan Gülsoy, “Oda olarak 48 milyon 900 bin lira üyelerimize kredi kullandirdik. Nefes Kredisi paketinin yeni normallesme dönemini daha da kolaylastiracak bir doping oldugunu düsünüyoruz” dedi.
Konusmasinda pandemiden etkilenen sektörlerin basinda turizm ve ona destek veren sektörler geldigini ifade eden Baskan Gülsoy, "Turizm arti gelir sagladigimiz bir sektör. 2021 yilini turizm için bir kayip yil degil, bir toparlanma yili ve harekete geçirme yilina mutlaka getirmemiz getiriyor. Gelismeler de bize umut veriyor. Son zamanlarda da özellikle dis ülkelerden ülkemize seyahat yasaginin da kalkmasini da turizmi canli geçirecegimizin bir göstergesi olarak görüyoruz. Seyahat yasaklarinin kaldirilmasi ile ülkemizin turizm sektöründeki pastadan gerekli payi alacagini gösteriyor. Asilamalari artmasi ve vaka sayilarinin düsmesiyle birlikte ülkemiz turist akina ugrayacagindan süphemiz yok. Bu konuda da bir rahatlama yasayacagiz” ifadelerini kullandi. Üyelerden gelen talepler ile sorunlari takip ettiklerinin altini çizen Baskan Gülsoy, sözlerini söyle sürdürdü;
“KDV indirimlerinin uzatilmasi isteklerimizi hükümet ve kamuoyuyla paylasmistik. Bu konuda netice alindi. Ama 31 Temmuz’da sona erecek KDV indirimlerinin süresinin uzatilmasini istiyoruz. Türkiye’nin üretim ve ticaret potansiyeli dogru vergilendirme politikalariyla daha güçlü bir sekilde açiga çikacaktir.” KDV oranin yüksekligi kayitdisi islemleri özendirmekte ve yayginlastirmaktadir. Bu durum enflasyonist etkisinin yani sira, gelir üzerinden alinan vergilerde de asinmaya sebep olmaktadir. KDV’nin tek oranli uygulanmasi vergi gelirlerini de artiracaktir. KDV’de yeni düzenlemeye lokomotif sektörlerimizden olan konut sektöründen baslanarak tek oranli ve yüzde 8 olarak uygulanabilir. Konut sektöründe tek oranli KDV uygulamasi ile vatandaslarimizin alim gücü artar. Sektörün, beraberinde gelistirdigi Tekstil, züccaciye, seramik, beton, çimento, boya gibi diger alanlari da hareketlendirir. Pandemide büyük kayba ugrayan isletmelerimizin en büyük taleplerinden biri Kamu Alacaklarinin yapilandirilmasiydi. Bu konuda da kanun çikti ve resmi gazetede yayinlandi. Bu sayede borç yapilandirmasi, matrah, vergi artirimi, stok beyani, sicil affi, ortak alacaklar ile ilgili hesaplarda düzenleme gibi yapilandirmalar devrede. Bu düzenlemeyle pandemi süresince isletmelerimizin yasadigi olumsuzluklarin giderilmesi büyük ölçüde saglanacaktir."
Haziran ayi Olagan Meclis Toplantisi konugu Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar da kentsel dönüsüm projeleri ile ilgili verdigi bilgilerde, “Simdi sizlere belediye olarak yol, asfalt yaptik desem mantikli olmayacak. Bunun en iyisini yapiyoruz zaten. Parklar, bahçeler onlar da çok güzel. Sosyal belediyecilik de burada anlatmakla olmuyor, onu yerinde görmeniz gerekiyor. Bu konu basliklarimizdan bir tanesi de kentsel dönüsüm. Kentsel dönüsüm isin özü itibariyle Kocasinan Belediyesi’nin yogun gündemlerinden bir tanesi. Baktiginiz zaman özellikle ilçe belediyeleri olmak üzere bütün belediyelerin gündem maddesi. Türkiye’de kentsel dönüsümün ne oldugunu bilmeyen birçok belediye var. Biz göreve geldigimiz günden itibaren ana maddelerimizden bir tanesi kentsel dönüsüm. 6 yildir kentsel dönüsüm bizim gündemimizde ve bu is ilk önce vatandasa anlatarak basladi.
Ev sahiplerine kentsel dönüsümün ne oldugundan bahsederek basladi” diye konustuktan sonra kentsel dönüsüm sunumu gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA
Toplantinin açilis konusmasini yapan Meclis Baskani Cengiz Hakan Arslan, meclis toplantisina katilimlarindan dolayi Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar’a tesekkür ederek, gündemle ilgili açiklamalarda bulundu. Meclis toplantisinda gündem maddeleri tek tek oylanarak karara baglandi. Tamamlanan gündem maddelerinin ardindan konusma yapan KTO Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, meclisin onur konugu olan Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar’in sosyal ve ekonomik açidan halkin refah düzeyinin daha artmasi için ticaret merkezlerinin kurulmasinda her zaman katki ve destek verdigini, esnaf ve tüccar dostu oldugunu belirterek, “Sag olsun sayin baskanimiz odalarimizdan gelen her makul talebi, yaptigimiz ve yapacagimiz projelere destek veriyor, geri çevirmiyor. Kapisi bize her zaman açik. Bizde sehrimize yapacagi her hizmette O’nun yaninda duruyoruz, bundan sonrada durmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi. Gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan Gülsoy, geçtigimiz 11 Mart’tan bu yana Türkiye olarak koronavirüs salgini ile mücadele ettigimizi belirterek, “Ülkemiz asi temini sonrasi çok iyi bir ise imza atti ve önemli bir mesafe kat etti. Toplam yapilan asi sayisi 49 milyona yaklasti. Kayserimizde de bu rakam 800 bini geçti. Bunlar güzel gelismeler ama velakin 1 Temmuz sonrasi her sey bitti, virüs artik yok mantigi ile hareket edilir ve toplumda bu hakim olursa, yeni mutasyon türü, toplumumuz tekrardan esir alabilir. Salgin henüz bitmedi. Eski kisitlama günlerine dönmemek için 1 Temmuz sonrasinda tedbirli olmaya devam etmemiz gerekiyor. Üretimde, istihdamda ve ihracatta ‘tam atilima’ çevirelim. Planlandigi gibi tam asilama ile salginin dönüsüne bir daha imkan vermeyelim. Lütfen herkes asisini olsun, kendi öz denetimini yapsin” diye konustu.
Kurban Bayrami tatilinin, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatili ile birlestirilebileceginin gündeme gelmesiyle ile ilgili konusan Baskan Gülsoy, “Salgin dolayisiyla alinan tedbirler ve kisitlamalarla birlikte birçok sektörümüz ticari aktivitesini sürdüremedi. Is yapamadi. Haftalarca kapisina kilit vurmus üyelerimiz çarklarini döndüremedi ve bu süreçten olumsuz sekilde etkilendi. Birikmis borçlari, ödemeleri ve birçok yükümlülükleri var. Kepenklerini açarak para kazanip toparlanacaklari bu süreçte yeni bir uzun tatil isletmelerimizi olumsuz etkiler. Is dünyasi olarak bizim uzun tatile degil, çalismaya ihtiyacimiz var. Uzun bir tatilin üretime ve ihracata da olumsuz yansimalari olacagi kanaatindeyim” diye konustu.
2021 Yilinin Ahi Evran ilan edilmesi ve etkinliklerin düzenlemesiyle ile ilgili Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür eden Baskan Gülsoy, “Kayserimiz ahilik kültürünü en iyi yasayan ve yasatan bir sehir. ‘Müsteri velinimetimizdir’ olgusunu en iyi uygulayan bir esnaf ve ticaret kesimimiz var. Paylasmaci ve hayirsever kimligimizde Ahilik kültüründen gelmektedir. Ahilige bu günlerde o kadar çok ihtiyacimiz varki Sadece esnaf kesiminin degil, tüm toplumun ihtiyaci var. Ne diyor ahilik: Dedikodu yapmayin, prensipli olun, dürüst ve dogru çalisin diyor, Tartida hile yapmayin diyor. Ahiligi bizim yasatmamiz gerekiyor. Tüm toplum bireylerine de anlatmak gerekir. Ahilik, isini en iyi sekilde yapabilmektir. Tacirlerimiz, is insanlarimiz hepsi düzgün, dürüst, dogru ve fedakar insanlar. Hepsine de buradan tesekkür ediyorum. Ahilik kültürünü tek bir ifadeyle izah edecek olursam, Helal ve haram ölçüsünü iyi bilmeliyiz. “Içiniz bozulmadikça, isiniz bozulmaz”” ifadelerine yer verdi.
"Erken seçim lafini duymak istemiyoruz"
Son günlerde siyasette gündemde olan ’Erken Seçim’ tartismalarina deginen Baskan Gülsoy, “Günü gelince sandik milletin önüne gelir ve halkimiz sagduyusu ile oyunu kullanir. Sikintili süreçten yeni çikiyoruz. Tüm enerjimizi ekonomimize vermemiz gerekiyor. Biz is dünyasi olarak seçim lafini duymak istemiyoruz.” dedi.
AB Gümrük Birligi Anlasmasi’nin kapsaminin genisletilmesi, derhal modernize edilerek hizmetler sektörünü de kapsamasi gerektiginin altini çizen Baskan Gülsoy, “AB ile 26 yillik bir gümrük birligi geçmisimiz var. Su an sadece islenmis sanayi ürünlerini kapsayan Gümrük Birligi Anlasmasi kapsam olarak yetersiz. Is dünyasi dis ticarette büyük sorunlar yasiyor. Basta vize, lojistik ve hammadde temini sorunlari olmak üzere uygulanan ulastirma kotalari sanayicilerimizi zorlamaktadir. Avrupa Birligi’nin Türkiye’nin Gümrük Birligi’ni güncellestirilmesi için samimiyetle gayret sarf etmesi, terörizm tanimindaki anlasmazliklarin gidermesi, çoktan saglanmasi gereken vize muafiyetinin sinirli degil genel bir kararla hayata geçirmesi, iliskilerin ilerlemesinde önemli bir rol oynayacaktir. Bu anlamda samimiyetle bir yaklasim bekliyoruz. Gümrük Birligi’nin modernizasyonu Türkiye için bir firsat olacaktir” ifadelerini kullandi.
"Ekonomik sartlar iyilesene kadar kisa çalisma ödenegi sürdürülmeli"
Baskan Ömer Gülsoy konusmasinda hükümete de seslenerek kisa çalisma ödeneginin uzatilmasi gerektigini söyledi.
Gülsoy: "Salginda istihdami ve üretimi korumaya yönelik en önemli siperlerimizden biri olan Kisa Çalisma Ödenegi 31 Haziran’da son buluyor. Hizmet sektörünün toparlanmasi adina biraz daha zamana ihtiyaç var. Ekonomik ve sosyal sartlar tam olarak iyilesene kadar kisa çalisma ödeneginin sürdürülmesine büyük ihtiyaç vardir. Normallesmeye yönelik adimlar atilirken genç ve kadin issizliginin artmamasi için de tesvik ve istihdam artirici desteklerin pandemi son buluncaya kadar devam etmesi fayda saglayacaktir" diye konustu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve KGF’nin isbirligi ile 2’si katilim bankasi olmak üzere 10 bankanin ve tüm Oda ve Borsalarin destegi ile uygulamaya sokulan Nefes Kredisi hakkinda da bilgiler veren Baskan Gülsoy, “Oda olarak 48 milyon 900 bin lira üyelerimize kredi kullandirdik. Nefes Kredisi paketinin yeni normallesme dönemini daha da kolaylastiracak bir doping oldugunu düsünüyoruz” dedi.
Konusmasinda pandemiden etkilenen sektörlerin basinda turizm ve ona destek veren sektörler geldigini ifade eden Baskan Gülsoy, "Turizm arti gelir sagladigimiz bir sektör. 2021 yilini turizm için bir kayip yil degil, bir toparlanma yili ve harekete geçirme yilina mutlaka getirmemiz getiriyor. Gelismeler de bize umut veriyor. Son zamanlarda da özellikle dis ülkelerden ülkemize seyahat yasaginin da kalkmasini da turizmi canli geçirecegimizin bir göstergesi olarak görüyoruz. Seyahat yasaklarinin kaldirilmasi ile ülkemizin turizm sektöründeki pastadan gerekli payi alacagini gösteriyor. Asilamalari artmasi ve vaka sayilarinin düsmesiyle birlikte ülkemiz turist akina ugrayacagindan süphemiz yok. Bu konuda da bir rahatlama yasayacagiz” ifadelerini kullandi. Üyelerden gelen talepler ile sorunlari takip ettiklerinin altini çizen Baskan Gülsoy, sözlerini söyle sürdürdü;
“KDV indirimlerinin uzatilmasi isteklerimizi hükümet ve kamuoyuyla paylasmistik. Bu konuda netice alindi. Ama 31 Temmuz’da sona erecek KDV indirimlerinin süresinin uzatilmasini istiyoruz. Türkiye’nin üretim ve ticaret potansiyeli dogru vergilendirme politikalariyla daha güçlü bir sekilde açiga çikacaktir.” KDV oranin yüksekligi kayitdisi islemleri özendirmekte ve yayginlastirmaktadir. Bu durum enflasyonist etkisinin yani sira, gelir üzerinden alinan vergilerde de asinmaya sebep olmaktadir. KDV’nin tek oranli uygulanmasi vergi gelirlerini de artiracaktir. KDV’de yeni düzenlemeye lokomotif sektörlerimizden olan konut sektöründen baslanarak tek oranli ve yüzde 8 olarak uygulanabilir. Konut sektöründe tek oranli KDV uygulamasi ile vatandaslarimizin alim gücü artar. Sektörün, beraberinde gelistirdigi Tekstil, züccaciye, seramik, beton, çimento, boya gibi diger alanlari da hareketlendirir. Pandemide büyük kayba ugrayan isletmelerimizin en büyük taleplerinden biri Kamu Alacaklarinin yapilandirilmasiydi. Bu konuda da kanun çikti ve resmi gazetede yayinlandi. Bu sayede borç yapilandirmasi, matrah, vergi artirimi, stok beyani, sicil affi, ortak alacaklar ile ilgili hesaplarda düzenleme gibi yapilandirmalar devrede. Bu düzenlemeyle pandemi süresince isletmelerimizin yasadigi olumsuzluklarin giderilmesi büyük ölçüde saglanacaktir."
Haziran ayi Olagan Meclis Toplantisi konugu Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar da kentsel dönüsüm projeleri ile ilgili verdigi bilgilerde, “Simdi sizlere belediye olarak yol, asfalt yaptik desem mantikli olmayacak. Bunun en iyisini yapiyoruz zaten. Parklar, bahçeler onlar da çok güzel. Sosyal belediyecilik de burada anlatmakla olmuyor, onu yerinde görmeniz gerekiyor. Bu konu basliklarimizdan bir tanesi de kentsel dönüsüm. Kentsel dönüsüm isin özü itibariyle Kocasinan Belediyesi’nin yogun gündemlerinden bir tanesi. Baktiginiz zaman özellikle ilçe belediyeleri olmak üzere bütün belediyelerin gündem maddesi. Türkiye’de kentsel dönüsümün ne oldugunu bilmeyen birçok belediye var. Biz göreve geldigimiz günden itibaren ana maddelerimizden bir tanesi kentsel dönüsüm. 6 yildir kentsel dönüsüm bizim gündemimizde ve bu is ilk önce vatandasa anlatarak basladi.
Ev sahiplerine kentsel dönüsümün ne oldugundan bahsederek basladi” diye konustuktan sonra kentsel dönüsüm sunumu gerçeklestirdi.