Italya'nin Ev Sahipligini Yaptigi G20 Disisleri Bakanlari Toplantisi Sona Erdi

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio: 'Pandeminin etkisine nasil karsi koyabilecegimizi, kapsayici ve esnek bir toparlanmayi nasil destekleyebilecegimizi ele aldik'.

G20 Dönem Baskani Italya'nin Disisleri Bakani Luigi Di Maio, G20 Disisleri Bakanlari toplantisinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkisine nasil karsi koyabileceklerini, kapsayici ve esnek bir toparlanmayi nasil destekleyebileceklerini ele aldiklarini söyledi.

G20 Dönem Baskani Italya’nin, tarihi Matera kentinde ev sahipligi yaptigi; Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun da katildigi G20 Disisleri Bakanlari toplantisi sona erdi.

G20 bakanlarinin çalismasini tamamlamasinin ardindan basin toplantisi düzenleyen Di Maio, bugünkü çalismalari sonucunda "Matera Bildirisi"ni kabul ettiklerini ifade etti.

Di Maio, hem bugünkü toplantilariyla hem de Matera Bildirisi ile etkili çok tarafliligin gelistirilmesi yönünde güçlü bir mesaj verdiklerini dile getirdi.

Bakan Di Maio, Kovid-19 salginiyla mücadelenin, toplantilarin ana konularindan biri oldugunu belirterek "Pandeminin etkisine nasil karsi koyabilecegimizi, kapsayici ve esnek bir toparlanmayi nasil destekleyebilecegimizi ele aldik." dedi.

Italyan bakan, Matera Bildirisi ile gida güvensizligine ayri bir önem vererek bu hususta mücadeleyi taahhüt altina almis olmalarindan gurur duydugunu aktardi.

Toplantilarda, küresel mücadelelerle yüzlesme bakimindan Afrika üzerinde de durduklarini aktaran Di Maio, "G20'nin, bu zor süreçten çikmasi için Afrika’yi destekleme görevi olduguna inaniyorum. Afrika hem insani hem dogal kaynaklar açisindan muazzam potansiyeli olan bir yer. Bunlari ortaya çikarmak için harekete geçmeliyiz." diye konustu.

Luigi Di Maio, G20 ülkelerinin iklim degisikligi konusunda hemfikir oldugunu vurgulayarak iklim degisikligiyle mücadelenin, esas stratejilerinden biri oldugunu kaydetti.

Bakan Di Maio, Italya olarak iklim degisikligiyle mücadele konusunda kisa sürede Ingiltere ve ABD’nin yaptigi gibi özel bir temsilci atayacaklari bilgisini de verdi.

Öte yandan, G20 Disisleri Bakanlari toplantisi çerçevesinde ögleden sonra Disisleri ve Kalkinma Bakanlari ortak toplantisi da yapildi. Bu toplantiya, Türkiye'den video konferans araciligiyla Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel katildi.
Kaynak: AA