Çin Devlet Baskani Xi'den, Çin Komünist Partisi'nin Seçkin Üyelerine 1 Temmuz Madalyasi

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Çin Komünist Partisi’nin kurulusunun 100. yil dönümü kutlamalari sirasinda Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen tören esliginde seçkin parti üyelerine 1 Temmuz madalyasi takdim etmesinin ardindan yaptigi tören konusmasinda, Marksizm’e baglilik çagrisinda bulunarak, "Tüm parti yoldaslari, Marksizm’e ve Çin özellikleri tasiyan sosyalizme olan inançlarini, hayatlarinin amaci olarak görmelidir" dedi.

Çin Devlet Baskani Xi'den, Çin Komünist Partisi'nin Seçkin Üyelerine 1 Temmuz Madalyasi
Çin, 1 Temmuz 1921 tarihinde kurulan Çin Komünist Partisi’nin kurulusunun 100. yil dönümünü, tören ve gösterilerle kutlamaya devam ediyor. Çin Devlet Baskani Xi Jinping, baskent Pekin’deki Tiananmen Meydani’nda yer alan Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen 100. yil dönümü kutlamalarinda, partinin seçkin ve sadik üyelerine 1 Temmuz madalyasi takdim ederek, üyelerine 100. yil konusmasi düzenledi.

Madalya takdim edilen üyelere hitaben yaptigi konusmada, Marksizm’e baglilik çagrisinda bulunan Xi Jinping, "Tüm parti yoldaslari, Marksizm’e ve Çin özellikleri tasiyan sosyalizme olan inançlarini, hayatlarinin amaci olarak görmelidir" ifadelerini kullandi.

Konusmasinda, Çin’in kültür, ekonomi ve askeri güçte bölgesel ve uluslararasi bir güç olarak asirlik rolünü geri almasina deginen Xi Jinping, parti üyelerinin Çin’in "büyük gençlesmesi" için harekete geçmesi gerektigini kaydetti.

Xi Jinping, "Tam olarak kurulmus modern bir sosyalist ulusa yeni yürüyüste, 2. yüzyilin hedeflerine dogru ilerlemeye devam edin" dedi.



Üye sayisi ile neredeyse bir ülke

Göz alici kutlamalari ve törenleri ile kurulusunun 100. yil dönümü kutlayan Çin Komünist Partisi, neredeyse birçok ülkenin nüfusundan fazla üye sayisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Parti’nin, güncel olarak yaklasik 92 milyon üyeye sahip oldugu belirtilirken, bu sayi ise 1,4 milyar nüfusa sahip ülkenin yüzde 6’sindan fazlasinin Parti üyesi oldugu anlamina geliyor. Ülkede parti üyelerinin büyük çogunlugunu hükümet yetkilileri ve devlet endüstrisinin liderleri olustururken, bu da ABD ve diger ülkelerdekinin aksine liderligin, bir sosyal uyum kaynagi oldugunu göstermekte. Ayrica özel sektörü serbest birakan Komünist Parti, devlet tarafindan isletilen sirketlere yönelik öncelikli politikalarin yani sira siyasi iktidar üzerinde demirden bir hakimiyeti sürüyor.

Çin’in en güçlü hükümdarlarindan

Parti Baskani olarak 9 yil boyunca görev yapan Xi Jinping, 1949 yilinda iç savas sirasinda Çin’in eski Lideri Chiang Kai-shek’in milliyetçi destekçilerinin yenmesinin ardindan Halk Cumhuriyeti’ni kuran Çin’in devrimci lideri Mao Zedong’dan bu yana Çin’in en güçlü hükümdari olarak biliniyor. Eski Çin Devlet Baskani Mao gibi görev süresi sinirlamalarina bagli kalmayan 68 yasindaki Xi Jinping’in, önümüzdeki yillarda da Devlet Baskani olarak görevine devam etmesi bekleniyor. Ayrica ülkede siyasi muhalefetleri bastiran ve yolsuzlukla mücadele kampanyalarini tesvik eden Xi Jinping, Güney Çin Denizi üzerindeki kontrolünü ele geçirmeye, Tayvan’i Pekin’in kontrolünü kabul ettirmeye ve uluslararasi iliskilerde ABD etkisine meydan okumak adina Rusya’ya katilmaya çalisan ve giderek daha iddiali hale gelen bir dis politika gelistirmisti.
Kaynak: İHA