Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metintas Ikinci Dozun Önemine Dikkati Çekti Açiklamasi

'Toplumumuzda ikinci doz asiyla asilanmada oran yüzde 60'a ulasincaya kadar kurallara uymak gerekir. Vaka sayisi kapanmanin verdigi sonuçtur. Asilamada istenilen hizla gidilmediginde vakalarin yeniden artacagi kesindir' 'Her sey bizlerin kurallara uymasina ve asilamada istenilen düzeye gelebilmemizdedir. Bu düzey de toplumun en az yüzde 60'inin asilanmasidir. Eger konu edildigi gibi 120 milyon doz asi yaz aylarinda temin edilip uygulanabilirse, sonbaharda özledigimiz günler gelebilir'

DENIZ AÇIK - Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintas, asiya ulasabilmenin büyük bir sans oldugunu belirterek, "Bu sans çok çok iyi degerlendirilmelidir. Toplumumuzda ikinci doz asiyla asilanmada oran yüzde 60'a ulasincaya kadar kurallara uymak gerekir. Vaka sayisi kapanmanin verdigi sonuçtur. Asilamada istenilen hizla gidilmediginde vakalarin yeniden artacagi kesindir." dedi.

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi de olan Metintas, AA muhabirine, salgin yayilmaya basladiginda alinan tedbirlerle Kovid-19'un Türkiye'ye geç girmesinin saglandigini animsatarak, söz konusu zaman zarfinda salgina karsi mücadele hazirliklarinin yapildigini dile gerdi.

Metintas, tibbin baska hiçbir uygulamasiyla asiyla korunabilir hastaliklarda elde edilmis basarinin saglanamayacagini bildirdi.

Saglik Bakanliginin uyguladigi düzenleme üzerinden asi sirasi gelenlerin hemen asilanmasinin hastalikla mücadelede çok önemli oldugunu anlatan Metintas, sunlari kaydetti:

"Asilandiktan sonra da bagisiklik hemen baslamadigindan, hastalik da halen toplumda varligini sürdürdügü için korunmaya devam edilmesi önemlidir. Asi olmayi reddetmek ile asi olma konusunda tereddüttün olmasi farkli seylerdir. Asi tereddüdü, bireylerin aklina asiyla ilgili gelen sorgulamalardir. Bu sorularin her birisine gerçekte verilecek bilimsel cevaplar tatmin edici olur ve tereddüt asilir. Asiya ulasabilmek büyük bir sanstir ve bu sans çok çok iyi degerlendirilmelidir. Toplumumuzda 2 doz asiyla asilanmada oran yüzde 60'a ulasincaya kadar kurallara uymak gerekir. Vaka sayisi kapanmanin verdigi sonuçtur. Asilamada istenilen hizla gidilmediginde vakalarin yeniden artacagi kesindir. Tipki geçen yilda gördügümüz gibi."

Prof. Dr. Selma Metintas, maske zorunlulugunun kaldirilmasiyla ilgili bir öngörüde bulunmanin zor olduguna dikkati çekerek, "Her sey bizlerin kurallara uymasina ve asilamada istenilen düzeye gelebilmemizdedir. Bu düzey de toplumun en az yüzde 60'inin asilanmasidir. Eger konu edildigi gibi 120 milyon doz asi yaz aylarinda temin edilip, uygulanabilirse, sonbaharda özledigimiz günler gelebilir." diye konustu.

- "Bu dönemin avantaji elimizde asinin bulunmasi ve uygulanmasidir"

Salginin ilk dalgasi sonrasi 2020'nin mayis ayinda vaka sayilarinin önemli ölçüde azalmasi, iyilesenlerin sayisinin hastalananlarin sayisini geçmis olmasi sonucu normallesme sürecine girildigini hatirlatan Metintas, söyle devam etti:

"Normallesme süreci kademeli olmasi gerekirken, toplumun hemen her kesiminde eskiye hizli bir dönüs olmus, normallesmenin kurallarina uyulmamistir. Sonuçta ikinci, ardindan üçüncü dalga yasanmistir. Mayis 2021'de büyük ölçüdeki kapanmanin ardindan, yeniden bir açilma-normallesme dönemine geçilmistir. Bu dönemin avantaji elimizde asinin bulunmasi ve uygulanmasidir. Asiyla toplum bagisikligi yükseldiginde ancak o zaman salgin öncesi hayatimiza dönebilecegimiz açiktir. Asilanma ve dogal bagisiklanma orani toplumun yeterli çogunlugunda olusturulmadigi sürece hastalik toplumda yayilma durumunu sürdürecektir. Bu nedenle hepimiz maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarina hala ciddi biçimde uymak zorundayiz. Kalabalik ve kapali ortamlarda bulunmaktan kaçinmali, baska insanlarla aramizda 2 metre mesafe olmasi kuralina dikkatle uymaliyiz."

Kaynak: AA