Mezopotamya Markasi Sehirlerin Turizm Potansiyel Tanitimi

Sanliurfa’nin ev sahipliginde Sanliurfa Arkeoloji Müzesi önünde gerçeklestirilen, Güneydogu Anadolu Bölgesinin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanitmak üzere olusturulan “Mezopotamya" markasinin tanitim programi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in da katildigi programla tanitildi.

Mezopotamya Markasi Sehirlerin Turizm Potansiyel Tanitimi
GAP Bölgesi turizm odakli tanitim ve markalasma projesi ile bölgedeki bütün illerin bütüncül bir yaklasimla markalastirilarak sürdürülebilir bir turizm destinasyonunu amaçlaniyor. GAP Bölge Kalkinma Idaresi, Dicle Kalkinma Ajansi, Karacadag Kalkinma Ajansi ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi isbirliginde hayata geçirilecek olan projeyle Güneydogu Anadolu Bölgesinin Kültürel mirasini turizme kazandirmasi hedefleniyor.

Bakan Ersoy,” kültürel mirasimiza sahip çikmali ve bunu tüm dünyaya duyurmaliyiz”

Mezopotamya Destansi Topraklar” tanitim programinda konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “GAP bölgesi turizm odakli markalasma ve tanitim projesine dâhil olan Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak illerini kapsayan bölge Türkiye’nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansitmaktadir. Restorasyon, müze ve ören yeri uygulama çalismalari kapsaminda söz konusu sehirlerimizde 130’dan fazla uygulama isi tamamlandi. Bu 9 ilimizde 611 tasinmaz kültür varligina 18,5 milyon liranin üzerinde proje ve uygulama yardimi yapildi. Çevre düzenlemesi ve altyapi uygulamalari için ise yaklasik 152 milyon TL ödenek gönderilmistir. Sahip oldugumuz kültürel mirasimiza sahip çikmali ve bunu tüm dünyaya duyurmaliyiz” dedi.

Bakan Varank,” en güzel tanitim gezi ve tatilinden mutlu dönen misafirlerdir”

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ise, “Zeugma Antik Kenti, Diyarbakir Surlari, Nemrut Dagi, kazilarla açiga çikarilan tarihin baslangiç noktasi Göbeklitepe ve daha niceleri 2014 yilinda baslayan ve 15 milyon lira bütçesi olan markalasma projemiz kapsaminda çok önemli islere imza attik. Mezopotamya’daki etkinlik, deneyim, gastronomi ve konaklama noktalarinin interaktif haritalarini, 35 kent rotasini, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçlarini belirledik. Sunu unutmamaliyiz ki en önemli tanitim gezisinden, tatilinden mutlu dönen misafirlerimizdir. Bunu saglayacak olan da esnafimizdir” seklinde konustu.

Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül de, "Mezopotamya programinin Sanliurfa ev sahipliginde düzenlemesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek Sanliurfa’nin köklü bir kültürel mirasa sahip oldugunun altini çizdi. Sanliurfa’nin tarih, gastronomi, müzik ve turizm gibi alanlarda adini dünyalara duyuran, Göbeklitepe’nin kesfi ile de bu taninirligini taçlandirmistir. Sanliurfa hosgörünün ve misafirperverligin sehridir” ifadelerine yer verdi.

Sanliurfa Valisi Abdullah Erin ise, “Kültürel tarihi varliklara sahip olan Sanliurfa gelisen ve büyüyen turizm ekonomisinden hak ettigi payi alamamaktadir. Bunu saglamanin yegâne kosulu Mezopotamya markasi altinda sehirlerin birlikte hareket etmesinden gelen sinerji ve bereketten geçer” seklinde konustu.

Gaziantep Belediye Baskani Fatma Sahin ise, "Bugün burada Mezopotamya’yi konusuyorsak sehir milliyetçiligini artik geride birakmisiz demektir. Elbette dogdugumuz sehirler bizlerin kiymetlisidir. Bölgesel kalkinma dedigimiz sey, destinasyon dedigimiz sey Mezopotamya’dir. Burada olmaktan bir komsunuz olmaktan bir kiz kardesiniz olmaktan onur duyuyorum” diye konustu.

Gap Bölge Kalkinma Idaresi Baskanvekili Mehmet Açikgöz ise, markalasma ve tanitim ile ilgili bilgiler aktardi.

Güneydogu Anadolu Bölgesinin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanitmak üzere olusturulan “Mezopotamya" markasinin tanitim programi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank tarafindan atilan imzalarin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA