Kültür Ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan, Ermenistan'in Karabag Mezaliminin Belgelenmesi Gerektigini Söyledi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Ermenistan'in Karabag'da ortaya koydugu mezalimin belgelenerek gelecek nesillere anlatilmasi gerektigini belirtti.

Kültür Ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan, Ermenistan'in Karabag Mezaliminin Belgelenmesi Gerektigini Söyledi
Azerbaycan'da temaslarda bulunan Demircan, AA muhabirine degerlendirmeler yapti.

Demircan, Türkiye ve Azerbaycan kültür bakanliklari arasinda genis is birligi oldugunu, son dönemlerde, iki ülkeye ait degerlerin kültür enstrümanlari araciligiyla yayilmasi üzerinde çalistiklarini belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan arasindaki iliskiyi anlatabilmenin, Karabag zaferiyle birlikte iki ülke is birliginin altini çizerek daha fazla ön plana tasimanin önemine vurgu yapan Demircan, is birliklerini her alanda ilerletmek gerektigini vurguladi ve kültürün yaygin egitimin en önemli enstrümani olduguna dikkat çekti.

Türkiye ve Azerbaycan'in birikimlerinin bir araya getirilerek dayanismanin pekistirilmesi gerektigini ifade eden Demircan, "Sinema da bu manada çok anlamli ve degerlidir. Sinema sektörüyle ilgili yogun görüsmeler var. Kültürün aktariminda en önemli alan sinemadir. Türkiye'nin özellikle dizi filmlerdeki tecrübesinin, dünyada 200'e yakin ülkede gösterime girme basarisina erismis olmasi, burada paylasilmasi önemlidir. Türkiye sinema sektörünün bilesenlerinin tecrübelerini buraya aktaracagiz. Bu is birligi hiçbir zaman bitmeyecek." dedi.

Ermenistan ordusunun 27 yil isgal altinda tuttugu, geçen yil Azerbaycan ordusunca kurtarilan Agdam sehrini ziyaret ettigini dile getiren Demircan, sunlari söyledi:

"Agdamda büyük bir mezalim var. Düsünün bir sehre giriliyor. Orada 100 bin insan var. Onlardan 6 bini öldürülüyor. Ve geçen 27 yil içerisinde tas üstünde tas birakmayarak ne varsa yok etmisler.

DEAS'i lanetlerken onlarin girdikleri mekanlarda ne varsa tahrip ettiklerini söylüyorduk. Ben bunu gözlerimle de görmüs oldum.

Ermenistan'in burada ortaya koydugu mezalim insani degil. Hiçbir seyi üst üste birakmamis olmalarini anlamlandirmak çok zor. Bunu belgelemek, anlatmak, bir daha olmamasi için tedbirler almak, gelecek nesillere burada yasananlari aktarmak bizim vazifemizdir."

Demircan, temaslari kapsaminda TIKA Bakü Koordinatörlügünü de ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldi.

Kaynak: AA