Kovid-19 Tedbirlerinin Seviyesini Yükselten Güney Afrika'da Delta Varyanti Endise Yaratiyor

Bugün itibariyla alkol satisi ve sosyal toplanti yasaklari dahil sikilastirilmis yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini uygulamaya koyan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Kovid-19'un Delta varyantinin yayginlasmasi endise yaratiyor.

Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, ulusa seslenis konusmasinda, ülkenin 5 eyaletinde yayildigi tespit edilen Kovid-19'un daha bulasici Delta varyanti konusunda endiselerini dile getirerek, "Tüm göstergelere göre öncekilerden daha kötü olacak gibi görünen yikici bir dalganin pençesindeyiz." dedi.

Ramaphosa, eldeki verilerin, ülkenin içinde bulundugu Kovid-19'un 3. dalgasinin uzun sürebilecegini gösterdigini kaydetti.

Güney Afrika'da kullanilan Kovid-19 asilarinin Delta varyantina karsi etkili olduguna dair verilere sahip olduklarini aktaran Ramaphosa, "Yine de gözümüzün önünde ortaya çikan sey hakkinda hepimiz endiselenmeliyiz." ifadesini kullandi.

- Güney Afrika'da salginin merkezi: Gauteng

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde haziranin ikinci haftasindan beri Kovid-19 vakalarindaki hizli yükselis dikkati çekiyor.

Son iki haftada ülke genelinde Kovid-19 vakalarinin yarisindan fazlasi ise ülkenin en büyük kenti Johannesburg ile yürütme baskenti Pretorya'ya da ev sahipligi yapan Gauteng eyaletinde kaydedildi.

Güney Afrika Tibbi Arastirma Konseyi (SAMRC), 12-19 Haziran haftasinda Gauteng eyaleti için Kovid-19'un baslangicindan bu yana 3'üncü en yüksek vefat sayisinin kaydedildigini bildirdi.

Öte yandan eyaletteki hastanelerin yatak kapasiteleri oldukça azalmis durumda.

Gauteng eyalet yönetimi, kötüye giden durumun kontrol altina alinmasi için geçen hafta Kovid-19 tedbirlerini artirmak istediklerini açikladi.

Pretorya hükümeti de artan vakalardan endise ederek bugün itibariyla ülke genelinde 4. seviye Kovid-19 tedbirlerini uygulamaya koydu.

- Güney Afrika'da alkol satisi yasaklandi

Yeni seviyedeki tedbirler kapsaminda 21.00-04.00 saatlerinde sokaga çikma kisitlamasi uygulanacak, maske takmayanlar hakkinda yasal islem baslatilacak.

Ülkede okullar, 30 Haziran'dan itibaren tatile girecek.

Çalismasi zorunlu olmayan kurulus ve is yerleri, en geç 20.00'de kapanacak.

Lokantalarda sadece kapidan satis gerçeklestirilecek.

Ülkede her türlü dini ve siyasi toplanti yasaklanirken cenaze törenlerine ise en fazla 50 kisi katilabilecek.

Yeni tedbirler kapsaminda alkol satisi da yasaklandi.

Kaynak: AA