Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Özbekistan-Türkiye Is Forumu'nda Konustu Açiklamasi

'Küresel salgin krizine ragmen Özbekistan ile ticaret hacmimiz 2021 yilinin ilk bes ayinda bir önceki yila göre yüzde 93 artis göstermis ve 1,5 milyar dolar seviyesine ulasmistir. Hedefimiz, bu ivmenin yil sonuna kadar devam etmesi, 2023 hedefimize bir an önce ulasmamiz ve 5 milyar dolar hedefini geride birakmamizdir' 'Dünyada yasanan olumsuz atmosfere ragmen Özbekistan ile ikili ticaretimizde meydana gelen artis, hedeflerimizi asarak yeni rekorlara ulasacagimizin en net göstergesidir' 'Önümüzdeki dönemde özellikle otomotiv, savunma sanayisi, is makinalari, beyaz esya, tarimsal ürün isleme ve gida sanayisi ile ilaç sanayisinde ortak yatirimlarla is birligini güçlendirebiliriz'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Küresel salgin krizine ragmen Özbekistan ile ticaret hacmimiz 2021 yilinin ilk bes ayinda bir önceki yila göre yüzde 93 artis göstermis ve 1,5 milyar dolar seviyesine ulasmistir. Hedefimiz, bu ivmenin yil sonuna kadar devam etmesi, 2023 hedefimize bir an önce ulasmamiz ve 5 milyar dolar hedefini geride birakmamizdir." dedi.

Oktay, bir otelde Karma Ekonomik Komisyon 6. Toplantisi kapsaminda Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) tarafindan düzenlenen Özbekistan-Türkiye Is Forumu'nda yaptigi konusmada, Özbek is dünyasi ile Türk is hayati mensuplarini bir araya getiren toplantinin, ikili iliskilerde dönüm noktasi olacagina inandigini belirtti.

Türkiye ve Özbek halklari arasindaki köklü kardeslik baglarinin güçlenmesine daima katki saglayan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selamlarini katilimcilara ileten Oktay, Orta Asya'nin bozkirlarinda tarihin en büyük medeniyetlerinden birini temsil eden Özbekistan'in ata yurtlari ve gözbebegi oldugunu söyledi.

Türkiye ve Özbekistan'in güçlü kardeslik baglarina, ortak dil, din ve kültür degerlerine sahip oldugunu ifade eden Oktay, "Tarihimiz, cografi mesafeleri hiçe sayan köklü dostlugumuzun somut nisaneleriyle doludur. Kurtulus Savasi'miz sirasinda, tüm imkansizliklara ragmen Buhara-i Milliye hazinesinden Türkiye'ye gönderilen destekleri, buna vesile olan Buhara Meclisi üyelerini unutmadik, unutmayacagiz. Milli Mücadele'mizin basariya ulasmasini Taskent Meydani'nda kutlayan kardeslerimizin de kalbimizdeki yeri müstesnadir." diye konustu.

Oktay, Özbekistan'in 30 yil önce bagimsizligini kazanarak Özbek Bayragi'ni yeniden göklerle bulusturmasinin bahtiyarligini yasadiklarini vurguladi.

Bu coskuyla Özbekistan'i resmi olarak ilk taniyan ülkenin Türkiye oldugunu animsatan Oktay, bunu izleyen dönemde de Özbekistan'in basarilari, kalkinmasi ve büyümesinin Türkiye tarafindan içtenlikle desteklendigini hatirlatti.

- Kovid-19 salgini

Ortak tarihi mirasin, iki ülke arasindaki dostane iliskilerin her alanda daha da perçinlenmesi için dayanak teskil ettigini, is insanlarinin böylesine saglam, kadim ve sarsilmaz bir dostluk zeminine sahip oldugunu aktaran Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye ve Özbekistan'dan is insanlarimiz bir masaya oturdugunda orasi artik dost meclisidir, kurulan baglantilar da aile baglaridir. Cumhurbaskanimiz Sayin Erdogan ve Özbekistan Cumhurbaskani Sayin Sevket Mirziyoyev liderliginde olusturulan Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi ve Karma Ekonomik Komisyon gibi mekanizmalar, is birligimizi yapisal anlamda daha da güçlendirmektedir. Sizlerin de bu duygularla ürettiginizi, çalistiginizi biliyor hepinize Türkiye-Özbekistan kardesligine verdiginiz katkilar için tesekkür ediyorum. Kovid-19 salgini, ülkeleri pek çok yönden derinden etkiledi ve küresel ekonomide ciddi sarsintilara sebep oldu. Türkiye, dünyanin en büyük ekonomilerinin adeta durma noktasina geldigi bir dönemde, Cumhurbaskanimizin liderliginde hem kamu hem de özel sektör yatirimlarini sürdürdü."

Oktay, Türkiye ekonomisinin 2021 yilinin ilk çeyreginde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansiyla yüzde 7 büyüme kaydettigini, ikinci çeyrekte çok daha güçlü bir büyümeyi beklediklerini anlatti.

Bu yilin mayis ayinda ihracatin, geçen yilin ayni ayina göre yüzde 65,5 artarak, 16 milyar 480 milyon olarak gerçeklestigine, bu yil toplam ihracatta 200 milyar dolari asarak yeni bir rekora imza atmayi hedeflediklerine dikkati çeken Oktay, söyle devam etti:

"Uluslararasi dogrudan yatirimlara baktigimizda, küresel yatirimlarin yüzde 42 azaldigi 2020 yilinda, Türkiye yaklasik 8 milyar dolar dogrudan yatirim çekmeyi basardi. Özbekistan'in salginla mücadelesini de takdirle izliyor, Özbekistan yönetiminin aldigi önlemler sayesinde salginin kontrol altinda tutuldugunu görmekten memnuniyet duyuyoruz. Salgin sonrasinda dünyamizin pek çok açidan büyük degisimlere sahne olacagi bugünden görülmekte ve tecrübe edilmektedir. Türkiye olarak hazirliklarimizi, içinde bulundugumuz asra ve gelecege damgasini vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz ve özellikle de dost ülkelerle yaptigimiz is birliklerine bu perspektifle yaklasiyoruz. Hedefimiz, öncelikli olarak küresel ekonomik sinamalara ragmen is insanlarimizin esnekligini ve is yapma kolayligini artirmaktir. Türkiye- Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon mekanizmamizi da bu yönde isletiyor, sizlerin ürettigi degere deger katmak için gayret sarf ediyoruz. Özbek is dünyasi ile Türk is hayatinin mensuplarini bir araya getiren bu toplantinin ve 6. Karma Ekonomik Komisyon Toplantisi'nda alacagimiz kararlarin ticari ve ekonomik iliskilerimizi daha da güçlendirecegine yürekten inaniyor, hayirli olmasini diliyorum."

Oktay, Özbekistan'in, Orta Asya'daki tüm devletlerle komsu olan hem siyasi cografya hem de tarihsel baglari sebebiyle stratejik bir konumda olduguna degindi.

Bu konumu itibariyla Özbekistan'in gelismesinin sadece Özbek halki için degil, bölgenin refahi ve istikrari için önem arz ettigini belirten Oktay, su degerlendirmelerde bulundu:

"Tarihsel olarak dünyanin en kadim ticaret güzergahi Ipek Yolu'nun mirasçisi olan Özbekistan 'Asya Yüzyili' olarak tanimlanan, içinde bulundugumuz çagda bölgesinde agirlik merkezi haline gelmistir. Küresel salgin krizine ragmen Özbekistan ile ticaret hacmimiz 2021 yilinin ilk bes ayinda bir önceki yila göre yüzde 93 artis göstermis ve 1,5 milyar dolar seviyesine ulasmistir. Hedefimiz, bu ivmenin yil sonuna kadar devam etmesi, 2023 hedefimize bir an önce ulasmamiz ve 5 milyar dolar hedefini artik geride birakmamizdir. Dünyada yasanan olumsuz atmosfere ragmen Özbekistan ile ikili ticaretimizde meydana gelen artis, hedeflerimizi asarak yeni rekorlara ulasacagimizin en net göstergesidir. Bagimsizligini kazandigi ilk günden itibaren Özbekistan'a gelen, Özbekistan'i adeta ikinci vatani haline getiren birçok is adamimiz mevcuttur. Altyapisini yeniden olusturan, üretim araçlarini hizla modernize eden Özbekistan'da is yapan Türk is insanlarimiz, Türkiye'deki tecrübelerini ata yurdumuza sunarken Özbekistan'a önemli ölçüde know-how da getirmektedir. Insaat, tekstil, gida isleme, tarim aletleri basta olmak üzere birçok sektörde kullanilan uygun fiyatli ve yüksek standarda sahip Türk menseli makine ve ekipmanlar, Özbek yatirimci ve is insanlari tarafindan özellikle tercih edilmektedir."

- "Ticaret hacminde 5 milyar dolari rahatlikla asabiliriz"

Oktay, insaat, enerji ve madencilik gibi stratejik sektörlerde Anadolu'nun tecrübesini Özbekistan'a tasiyan nitelikli firmalarin kisa vadede önemli basarilara imza atmasinin, is birligi iradesini koruduklari sürece nice basarilar saglayacaklarinin göstergesi oldugunu dile getirdi.

Özbekistan'da Türk sermayeli firmalarin toplam yatiriminin 1 milyar dolara yaklastigina ve Türkiye'nin Özbekistan'in ilk bes ticaret ortagi arasindaki yerini istikrarli olarak koruduguna isaret eden Oktay, sunlari kaydetti:

"Iki bine yaklasan Türk sermayeli firma sayisiyla yabanci sirketler siralamasinda ilk üçte yer alan Türk sirketleri Özbekistan'da yeni kurulan yabanci sermayeli sirketler siralamasinda 2020'de ve 2021'in ilk yarisinda birinci siradadir. Sizlerin basarilariyla övünüyor, Özbekistan'in en prestijli projelerini Türk sirketlerinin üstleniyor olmasindan, ithalat-ihracat ürün yelpazesinin çesitlenmesinden, ivmesi artan savunma sanayisi is birliklerinden memnuniyet duyuyoruz. Türk is insanlarimizin, is yaptiklari her bölgede oldugu gibi Özbekistan'da da var olan, projesini vaktinde tamamlayan, disiplinli, sagduyulu ve güvenilir imajiyla gururlaniyoruz. Ticaret hacminde 5 milyar dolari rahatlikla asabiliriz diyebiliyorsak, bu sizlere duydugumuz güven sayesindedir. Küresel sinamalarin karsisinda en güçlü sekilde duracagimiza olan inancimiz da is insanlarimizin, sizlerin omuz omuza, yan yana kurdugu kazan kazan temelinde is birliklerinden kaynaklaniyor. Ancak ne ticaret hacmimizi ne yatirimci sayilarimizi ne de is birligi yaptigimiz alanlari yeterli görmemiz mümkün degil. Bir yanda bagrindan dag çikaran ata yurdumun cömert Özbekleri, bir yanda dünyanin dört bir yanina bayragimizi tasiyan Anadolu'nun is insanlari olunca her zaman daha fazlasini bekliyoruz."

- "Türkiye-Özbekistan kardesligi ebedi olsun"

"Önümüzdeki dönemde özellikle otomotiv, savunma sanayisi, is makinalari, beyaz esya, tarimsal ürün isleme ve gida sanayisi ile ilaç sanayisinde ortak yatirimlarla is birligini güçlendirebiliriz." diyen Oktay, is birliklerinin dijital dönüsümün gerisinde kalmayarak, teknoloji ve katma deger üreten bir yapiya kavusmasinin son derece önemli oldugunu ifade etti.

Müteahhitlik, tekstil ya da enerji gibi halihazirda is birligi zeminini olusturan güçlü alanlardaki yatirimlar devam ederken, zamanin ruhuna uygun çigir açan teknolojileri de yine omuz omuza üretebileceklerinin altini çizen Oktay, konusmasini söyle tamamladi:

"Yazilimcilarimiz, veri analistlerimiz, yapay zeka uzmanlarimiz ve start-up üreticilerimizle yarinin teknolojileri için bugünden is birligi yapabiliriz. Bugün hizla degisen teknolojilerin tarihte ilk bilimsel temellerinin bu topraklarda atildigi bir gerçektir. Biruni'yi, Ali Kusçu'yu, Ulug Bey'i büyüten, çaglari aydinlatan bu medeniyettir ve bu degerler hepimizindir. Gelin bu ruhu birlikte canlandiralim, dünya çapinda kullanilan uygulamalari, platform fikirlerini, yepyeni çigir açan teknolojileri birlikte üretelim. Bilim insanlarimizla, yatirimcilarimizla, deger üretmek için alin terini ve akil terini döken herkesle, Türkiye-Özbekistan birlikteligiyle bunu da basarabiliriz. Türk is insanlarimizi buradan bir kez daha Özbekistan'daki yatirim firsatlarini degerlendirmeye ve Özbek firmalarla yeni ortakliklar kurmaya davet ediyorum. Ayni sekilde Özbek firmalara da sesleniyorum. Türkiye'deki ticaret ve ortak yatirim firsatlarini degerlendirin, gelin aile ikliminde hep birlikte kazanalim. Ortak bir vizyon çerçevesinde hayata geçirecegimiz projeler ile, mevcut refah daha da artacak, sadece ülkelerimizde degil, bölgemizde de baris, huzur ve istikrarin tesisine önemli katkilar saglanacaktir. Türkiye-Özbekistan kardesligi ebedi olsun. Gönüldasligimiz nice is birligine, basariya; yeni asirlara da Orta Asya'dan birlikte kardesçe yürümeye vesile olsun."

Is Forumu'na, Özbekistan Basbakan Yardimcisi Serdar Umurzakov, Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Fatma Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Seref Kalayci, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez, Ticaret Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak, Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Selim Dursun, AK Parti Istanbul Milletvekili Halis Dalkiliç ile Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak da katildi.
Kaynak: AA