Beyaz Saray Açiklamasi Irak'ta Hasdi Sabi Milislerine Yönelik Saldirinin Amaci Gerginligi Sinirlandirmak

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin dün gece Irak-Suriye sinirindaki Hasdi Sabi milislerine yönelik hava saldirisinin amacinin "bölgedeki gerginligi sinirlandirmak" oldugunu açikladi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

ABD'nin dün gece Irak-Suriye sinirindaki Hasdi Sabi milislerine yönelik saldirisina deginen Psaki, "Biden dünkü saldiri kararini, bize yurt disindaki personelimizi savunma hakki veren anayasanin 2. maddesi uyarinca almistir. Hedef alinan yerler, Iran destekli milislerin silah deposu ve insansiz hava araci (IHA) saldirilari merkezi olarak kullaniyordu." degerlendirmesinde bulundu.

Psaki, söz konusu saldirilarin hem ABD hem de uluslararasi kanunlara uygun bir sekilde gerçeklestirildiginin altini çizerek, "Baskan Joe Biden'a göre bu saldirilar gerekli, uygun ve kasitli bir eylemdi. Yapilan saldirilarin amaci bölgedeki gerginligi sinirlandirmakti. Bölgedeki personelimizi ve müttefiklerimizi korumak için gerekli ve uygun tüm adimlari atacagiz." mesajini verdi.

Söz konusu saldirinin Israil Cumhurbaskani Reuven Rivlin'in bugün Beyaz Saray'a yapacagi ziyaret ile baglantili olup olmadigi sorusuna ise Psaki, "Hayir." yanitini verdi.

Psaki, Iran'in bölgedeki birçok eyleminin "kötü niyetli" oldugunu ifade ederek, bir taraftan nükleer görüsmeler sürerken, ABD'nin çikarlarini zedeleyecek eylemlere de gerekli yanitlari vermekten geri durmayacaklarini söyledi.

ABD güçleri, Irak-Suriye sinirinda bulunan Hasdi Sabi milislerine yönelik hava saldirisi düzenlemisti. Hasdi Sabi tarafi, bu saldirida 4 milisin öldügünü açiklamisti.

Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi'nin Askeri Sözcüsü Yahya Resul de söz konusu saldirinin Irak'in egemenligini ihlal ettigini ve bunu reddettiklerini açiklamisti.

Kaynak: AA